torsdag 14 maj 2015

Christ Flying Day and a Squeezeday

Så har den inletts, en av de där svenska helgerna som blir så lång tack vare en liten ynklig inklämd fredag och för väldigt många som inte arbetar på ett rullande schema innebär det flera extra dagars, troligen mycket välkommen, ledighet.


Jag kommer ihåg då vi skulle försöka förklara för våra engelska vänner varför det var ledigt just den här helgen och de tyckte det var en alldeles ypperlig idé, såväl att fira "Christ Flying Day" som att ha en "Squeezeday". (Jag är dock inte helt säker på att de någonsin lyckades övertala de ledande i England om att detta var en så lysande idé...)

Det där med varför vi firade var väl egentligen inte så himla viktigt, men nu har jag i alla fall kollat upp det, bara för att liksom... (Ni vet det där med Richard Sjöberg och så...)

Tydligen så kom ju Jesus tillbaka efter att han dragit iväg efter påsk och stannade sedan i 40 dagar för att undervisa sina lärjungar. Sedan lämnade han jorden igen och försvann upp till himlen. Det här har firats sedan 300-talet och infaller alltid 40 dagar efter påsk och uppenbarligen blir det alltid på en torsdag. En torsdag som alltid infaller mellan 1/5 och 4/6.

Om man läser på Nordiska museets hemsida s får man veta att det här ansågs förr som den första sommardagen och plötsligt kunde kvinnorna klä sig i barärmat. Därför kallades även dagen för "barärmdagen". I Värmland kunde man dessutom börja bära bomullsklänningar, och vad dom hade i resten av Sverige förtäljer inte historien. Det var även den första metesdagen för sommarfisket plus att det var en ypperlig dag att fånga rävungar på. Nu kan jag inte låta bli att fundera lite på vad man skulle ha rävungarna till, men det kanske är en annan historia...


Man gav sig också ut på gökotta den här dagen. Eller, det hette att man gav sig ut på en sådan. En gökotta som kunde användas som ursäkt för att syssla med andra saker, typ umgås i all hemlighet utan föräldrars vetskap, eller göra som August Palm gjorde, använda gökottan för att ha hemliga politiska möten ute i det fria.

Oavsett om ni tänker använda dagen till att fånga rävungar, klä er i barärmat eller dra upp årets första abborre så hoppas jag ni får en riktigt bra dag!


18 kommentarer:

 1. Att gå bärarmat är att ta i - 12 grader här och grått. Fiska - inte det heller, det finns ju fiskdiskar. Gökotta har jag aldrig hört talas om, så tack för infon!
  Önskar dig också en fin långhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedär, lite mer (o)nyttig info! Man måste ju veta vad en gökotta är ;)

   Radera
 2. I Spanien finns klämdagar, det kallas för puente. Men inte här i USA, jo fredagen efter Thanksgiving är det många som tar ledigt, men det finns inget ord för klämdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, något säger mig att just ordet "klämdag" inte är så frekvent förekommande...

   Radera
 3. Du får ge dig på nåt enklare än att försöka övertala de ledande i England till att göra nåt annat än vad dom alltid gjort.

  SvaraRadera
 4. Det där med att fånga rävungar verkar intressant. Då får man ju i alla fall vara ute - länge, för vad jag vet finns inga rävar här i närheten. Själv har jag sett på den Westmanska vagnparaden som alltid visas på just kristi himmelsfärds dag. Vackra hästar, vagnar och kuskar/passagerare i (oftast) tidstypiska kläder. Med vackert väder som vi hade här i dag, blev det en härlig utflykt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det där med att jaga rävungar kan nog bli ett rätt långvarigt nöje.

   Radera
 5. Gökotta sa vi alltid "hemma" i Karlskrona.

  SvaraRadera
 6. Vi hade gökotta när jag var liten. Det var kyrkan som höll i. Då var det som en picknick och prästen höll någon lättare predikan och man sjöng någon psalm. Ofta på något naturskönt ställe. Jag försökte med barärmat idag men det var alldeles för kallt! Hoppas du får en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var alltid på gökotta någon gång i maj med skolan. Då cyklade vi iväg tidigt som bara den, hade lite picknick och lyssnade på fåglar och sen cyklade vi hem och fick ledigt resten av dagen.

   Radera
 7. Klämdagar tycker jag skulle införas i alla länder. USA har absolut inga sådana som tas ut av i stort sett alla som arbetar. Och inte har vi Kristi Flygardagen heller.
  Hoppas att du haft det skönt vid sjön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klämdagar är ett mycket trevligt påfund!

   Radera
 8. Första sommardagen...?
  Hmmm...6 grader och regn...det är inte sommar för mig :)
  Och helgdag och klämdag...det existerar inte för oss som jobbar i vården. Mer än att vi får helgs ob på den röda dagen, då vi jobbar :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vård- och affärsanställda har ju inte så mycket glädje av dessa dagar, men ni får väl glädjas med oss andra ;)

   Radera
 9. Men vad bra! Nu kan jag ta på mig barärmade bomullsklänningen och sticka ut i skogen och fånga lite rävungar - på självaste "squeezeday"...haha!
  Vad mycket nytt jag lärde mig nu.;)
  Ha en fin helg!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blev en lyckad rävjakt och att inte klänningen trasslade in sig alltför mycket i alla grenar ;)

   Radera