måndag 18 maj 2015

Från delikatess till dödligt giftig

Svampplockning hör ju hösten till, det vet ju alla, men det finns faktiskt svamp nu också, fast kanske inte de där som lyser sådär mysigt gult då, utan nu handlar det mer om bruna skrynkliga saker. Med andra ord är det här den där typiska murkelsäsongen.

Visst är de vackra på sitt sätt de där bruna skrynkliga läckerheterna. Eller det kanske inte är läckerheter, utan mer lömska och livsfarliga svampar som man bör glömma bort lika fort som man sett dem. Ja, vem vet...


Förr plockades det ju glatt (i alla fall hemma hos mig) och man åt (förhoppningsvis förvällda) murklor och i svampböckerna fanns de med som "mycket bra matsvamp". Numer är de rödflaggade som mycket giftiga, men går att äta bara man hanterar dem rätt. Det innebär att endera ska man koka dem i minst 2x5 minuter och hälla av spadet, eller torka dem i minst tre månader och sedan lägga dem blöt och koka dem på samma vis. Dessutom bör man inte vistas i samma rum som svampen då den torkas och när man kokar den ska man se till att ha bra ventilation. Det låter ju verkligen som om det är något man vill äta...

Nej, det kanske är lika bra att hålla sig till de gula läckerheterna och andra välkända svampar som dyker upp frampå höstkanten. Om någon skulle vilja utmana ödet och gå ut och leta efter skrynkliga svampar så kan man med fördel leta på kalhyggen, gärna där det har dragit fram skogsmaskiner som lämnat spår efter sig, och vem vet, det kanske kan bli murkelsås till middag hos någon modig individ. Jag fegar ur den här gången och låter dem stå kvar och vara vackra på plats.

Nu ska jag lämna Sverige för några dagar och ta mig söderut, närmare bestämt till Mallorca där jag ska hälsa på kompisar som bosatt sig där för ett tag. Mallorca är en plats där jag aldrig varit tidigare så det ska bli väldigt spännande! Och förhoppningsvis kommer solen att hitta hit under tiden så det blir utefika vid hemkomsten...

21 kommentarer:

 1. Jag aktar mig för murklor, det stod på menyn häromdan tillsammans med ren, men nej jag är ingen riktig svampmänniska. Kantareller jo ... murklor nej. Jag har heller aldrig varit på Mallorca, längtar dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer väl med en liten rapport om hur jag har haft det och förhoppningsvis är det en plats jag kommer att rekommendera.

   Radera
 2. Jag är alldeles för feg för att våga chansa.
  Mallorca låter lockande. Jag önskar dig en trevlig tripp. Träffa gamla vänner som bor på spännande platser är fina flugor i en smäll. Det där fikabordet står verkligen bra till. Möjligtvis kunde det stått lite närmare vattnet. :) Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog tur att det är av sten och sitter fast, annars hade det säker stått närmare vattnet ;)

   Radera
 3. Då jag vill leva lite längre låter jag bli. Chansar inte ens på trattisar, så feg är jag. Går till den lokala ICA i stället;-)
  Ha det så underbart på Mallis! Hoppas på reseberättelser därifrån:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det är någon som plockat och sålt svampen till Ica så litar jag mer på mig själv så jag plockar egen svamp och älskar det!

   Radera
 4. Jag skulle inte heller plocka o äta murklor, tacka vet jag kantareller o trattisar.
  Ha så trevligt på Mallorca!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så är ju just murklor lite omständligare att tillaga, men de är väldigt goda!

   Radera
 5. Här brukar det bli trattkantareller och några enstaka kantareller. Det känns tryggast så.Jag började mitt charterresande med Mallorca på tidigt 70-tal så det är nog inte läge för mig att ge dig några tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vet aldrig, vissa platser finns säker kvar!

   Radera
 6. Vi diskuterade murklor här hemma hos oss idag.
  Och att vi åt sådana med glatt humör och god aptit och gör så fortfarande om vi bara råkar hitta några för en sås. En enda stor fanns på tomten men den fick bli kvar åt tomtarna. Bara man gör som det står om förvällning eller torkning så är det ingen som helst fara fastän vi hörde på radion idag att man knappt ska sitta i samma bil som svamparna för att de är så himla farliga. Någon gas som de avger. Uppriktigt sagt förstår jag inte att jag har överlevt så här länge trots att jag har levt livsfarligt. Självklart ska man vara försiktig, men snart undrar jag om man alls vågar öppna ögonen på morgnarna längre. Det kan ju finnas någon gas i sovrummet som har uppstått under natten eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt! Vi har också ätit en hel del murklor hemma genom åren, (dock har inte jag tillagat dom) så visst funkar det, rätt tillagade och i måttliga mängder.

   Radera
 7. När våren/försommaren kommer så rycker det i svamptarmen. Murklor är underbart vackra och det är en härlig känsla att plocka dem. Vi åt mycket murklor när jag växte upp. Riktigt fint var det när vi hade oxfile med murkel och whiskeysås. När jag blev gravid kollade jag upp det där med murklorna och bestämde att de där ska jag nog inte äta. Men jag har fortsatt att plocka för det finns alltid någon som vill ha.
  Hoppas att du får kanonfint på Mallorca och att solen och värmen hälsar dig välkommen hem sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så var det hos oss också, vi åt murklor som tillagades och det var riktigt gott! Numer känner jag dock att det är dumt att chansa så jag plockar av alla de andra läckerheterna skogen har att erbjuda - de som ännu inte blivit giftiga i svampböckern ;)

   Radera
 8. Murklor har jag ätit som liten och överlevt men numera blir det trattisa och gula kantareller, en och annan Karl-Johan slinker också ner :-). ha det så bra på Mallorca. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här åts det också murklor hemma, men nu skippar jag dem och plockar andra svampar som fortfarande står som "goda matsvamparna" i svampböckerna.

   Radera
 9. Skippa murklorna och skynda dig hit och ät tapas istället!

  SvaraRadera
 10. Det visste jag inte att man till och med skall vara försiktig med torkning av murklor. Tror inte att jag Atit murklor någon gång.
  Vi brukade plocka en hel del svamp när jag var liten så jag lärde mig om att vara försiktig. När jag blev litet äldre lärde jag mig om andra läckra svampar av en god vän. Trattkantareller är nog min favorit numera. Inget vi tyvärr har i Kalifornien.
  Men vad du reser och ser dig omkring. :) Ha det bra!

  SvaraRadera
 11. Här i Wales har i ju ingen svampskog, så inga problem, men när jag bodde i Sverige var jag ofta ute och plockade svamp, men bara de sorter jag definitivt kände till.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 12. Visst är det märkligt med mat som är giftig men ändå en delikatess. Hur gör man på krogen? Jag har en bestämd av att om jag frågar servitrisen hur murklorna är behandlade innan de hamnade i såsen, så kommer jag att mötas av "oförstående blicken" alternativt hamna på personalen "jobbiga-gäster-lista" och få noll service.

  Jag hade en kollega som var en ivrig murkelplockerska. Hon lever än.

  Ha det så bra på Mallis!

  SvaraRadera
 13. Jag låter den delikatessen stå kvar i naturen. Man kan ju undra hur god den är efter ett par förvällningar. Mallorca rekommenderas av hustrun som var där för första gången förra månaden. Underbart fint!

  SvaraRadera