onsdag 2 september 2015

Dags för val i Singapore

Den 9:e augusti firade Singapore 50 år som självständig nation och resterna av det firandet kan fortfarande ses lite här och där. Det är gott om flaggor som vajar från balkongerna, och vimplar som talar om att det är här framtiden finns sitter uppe lite överallt. Och eftersom det alldeles strax är dags att gå till val så får de säkert vaja vidare ett tag till.


I Singapore är det obligatoriskt att rösta, det är med andra ord inte så konstigt att man hade ett valdeltagande på 93% vid valet 2011. Val till parlamentet ska ske vart femte år. Innan någon nu hinner börja räkna och konstatera att det inte alls är fem år sedan det förra valet, så är det närmare bestämt så, att val ska ske inom fem år. Den här gången var det innan den första januari 2017, men det blir alltså redan nu.


Presidenten kan ta ett beslut i samråd med premiärministern att upplösa parlamentet och med tre månaders varsel utlysa nyval. Att det sker just nu finns det en hel del åsikter om. En rätt vitt spridd sådan är att presidenten behöver ha ett val så snabbt som möjligt efter 50-årsjubileet, medan befolkningen fortfarande minns allt som varit under de gågna 50 åren och kommer ihåg förre landsfadern Lee Kuan Yew och fortfarande vill hedra hans minne genom att rösta på "rätt" parti.


"Rätt" parti i det här fallet är PAP (People´s Action party) som styrt landet sedan självständigheten 1965 och idag har 81 av parlamentets 87 valbara platser i parlamentet. (Och då ska ni veta att det var partiets sämsta val i historien!)

I valet 2011 ställde sex olika oppositionspartier upp men endast ett (Worker´s party) lyckades ta sig in i parlamentet och fick sex platser. Och även om det inte råder någon större tvekan om vilka som kommer att vinna valet, så ska det ändå bli lite intressant att se resultatet.


Det är väl kanske inget lätt uppdrag att försöka ta sig in som opposition i det här landet. Det finns de som hävdar att valkretsarna görs om utifrån förra årets resultat. Kretsar där PAP fått dåligt stöd upplöses och delas upp i andra. För det här har jag absolut inget annat belägg än rykten, men det känns kanske inte helt omöjligt. Troligen underlättar det dock för andra partier att kunna använda sig av olika sociala medier eftersom tidningar, tv och radio är rätt hårt kontrollerat av staten.Vem hade trott att vi skulle få vara med om två val i det här landet, inte jag i alla fall, men nu är det så. Den 11:e september (som dessutom blir "röd dag" i almanackan) ska Singapores befolkning bestämma vilket parti som ska leda landet några år framöver. Nu är det troligen inte så att det blir speciellt dramatiskt, inte med våra ögon sett i alla fall, hos oss kan ju ett val vara rätt ovisst in i det sista, här är kanske inte fallet riktigt så...16 kommentarer:

 1. Demokratin känns på något sätt korrumperad.
  Det går att göra en del som inte är riktigt snyggt i s.k. demokratisk anda.
  Makt smakar tydligen bra.
  Tack för intressant inlägg Marina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tyckte det! Jag träffade en taxichaufför vid ett tillfälle som kallade Singapore för en "demokratisk diktatur", och det ligger kanske en del i det...

   Radera
 2. Äntligen lite Singaporenytt igen.
  81 av 87 platser i parlamentet, tufft att vara i opposition där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan inte vara helt enkelt, och det ska bli lite spännande att se hur många platser de lyckas tillförskaffa sig den här gången. (för övrigt var förra valet det sämsta någonsin för PAP och då förlorade de sex platser...)

   Radera
 3. Intressant!
  Obligatoriskt att rösta.
  Här i UK har vi väldigt lågt valdeltagande främst beroende på ett knepigt valsystem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat så blir det ju i alla fall ett högt valdeltagande ;)

   Radera
 4. Ett väldigt, väldigt intressant och informativt inlägg. Sådan info får man ju inte varje dag direkt. BBC rapporterade ju stort om 50-årsdagen, så då lär de förhoppningsvis även rapportera om det på förhand egntligen redan klara valresultatet.

  Å jag håller med Steve - äntligen Singaporenytt igen. Jag saknade faktiskt dina fina inlägg därifrån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli intressant att höra hur mycket Europa rapporterar om det hela. Kul att det har varit saknat, förhoppningsvis ska jag kunna åstadkomma några fler innan hemresan.

   Radera
 5. Det låter inskränkt och styrt att behöva rösta.
  Där skulle jag inte alls passa in. ;)
  Spännande att ni får vara med om två val.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle kanske inte kalla det inskränkt, men styrt, absolut! Att rösta ska vara en rättighet och inte en skyldighet, dock en rättighet man bör utnyttja.

  SvaraRadera
 7. Intressant. 81 av 87. Kan nästan kallas diktatur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är just det som är en "demokratisk diktatur"...

   Radera
 8. Intressant men jösses, en helt annan sorts demokrati, det där ordet som vi bara tar för givet... Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, ett ord "som bara finns"...

   Radera
 9. Spännande. Det här läser man inte mycket om i svensk press kan jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Singapore är väl inget land man funderar sådär väldigt mycket över. innan vi flyttade hit visste jag absolut inget alls om det.

   Radera