tisdag 15 september 2015

TCM - en repris!

Här håller hazen oss i ett fast grepp och det lockar inte sådär väldigt mycket att göra några längre utflykter utomhus. Försäljningen av luftrenare och munskydd har skjutit i höjden de senaste dagarna och just nu verkar det inte heller vara någon ljusning i sikte.

Eftersom jag åker tillbaka mot Sverige i kväll så lär det inte bli några nya vackra Singaporebilder den här gången då det mesta är insvept i ett grått dis, så istället tänker jag göra en liten latvariant och slänga in ett begagnat inlägg. Efter gårdagens inlägg från Chinatown så kom jag att tänka på den gången då jag inhandlade och tillagade sjögurka. En märklig erfarenhet...

För det första så var jag tvungen att få instruktioner om hur den skulle tillagas, och det var en mycket engagerad expedit som berättade utförligt om denna procedur. En procedur som tog flera dagar faktiskt. Den torkade sjögurkan skulle kokas upp i omgångar och för varje omgång så växte den lite, blev mer och mer geléaktig och blek. Efter sista uppkoket då den var färdig att äta så var den väl cirka 15 cm lång, alldeles mjuk och blek i färgen... I say no more... Aptitligt? Knappast...

Hur som helst så är det här med TCM väldigt spännande och som utlovat för er som känner att ni har lust, här kommer ett gammalt inlägg i ämnet:

TCM

TCM är varken en ny telefonvariant eller benämning på en motorväg i Singapore - det står helt enkelt för "Traditionell Chinese Medicine".

Om man försöker hitta vad det är, så finns det hur mycket som helst skrivet om denna urgamla behandlingskonst och skillanden mot vår västerländska läkekonst beskrivs bland annat så här:

Västerländsk medicin bygger på att identifiera och angripa en sjukdom/patogen för att sedan eliminera den 

Medan kinesisk medicin:

Analyserar förändring av kroppen. Förändringen framkallar obalans i kroppen som indikeras genom signaler. Karaktärer av olika signaler kallas för symptom, och för att bota symtomen måste balansen i kroppen återskapas.

Inom TCM använder man sig av puls- och tungdiagnostik, alltså, bara genom att studera tungan ska man kunna se vilka organ i kroppen som inte mår bra. Likadant så ska det gå att kontollera massor bara genom att analysera pulsen. Något som jag tycker är bland det mest spännande inom det här, är alla olika örter och annat som ska vara bra för alla olika symptom.

Om man tar sig en liten bit bort från själva markaden i Chinatown så hittar man alla olika "medicinaffärer". Här dräller det av örter och andra ingridienser som är bra mot allehanda krämpor. Här finns ginseng, gojibär, lakritsrot, ingefära, rosenrot, sjögurkor, muskotnöt, svampar och en massa annat, i våra ögon mer eller mindre konstigt, allt i en salig röra.

Det är helt fantastiskt om man, mot förmodan, hittar en expedit som pratar hyfsad engelska och som är villig att berätta om olika oljor, teer, piller och allt det andra som finns.


Olika kinesiska oljor som hjälper mot både det ena och det andra går att hitta, bara man är beredd att gå omkring och lukta som mormor och morfars gamla vick-tuber gjorde, alternativt som en vandrande kanelbulle.


Sjögurka är något som ska vara bra mot det mesta och bara sååå nyttig! Eftersom jag måste testa, och går på det mesta, så var jag ju tvungen att köpa denna mystiska tingest och koka. Det var inte bara, vill jag lova...den ska kokas under flera dagar, med ett dygns mellanrum, vattnet ska bytas och för varje gång växer den och blir mer och mer oaptitlig. Men när den äntligen är klar, så kan den med fördel skäras i små bitar, så att man inte ser den och blandas ner i soppor eller var man nu vill ha den.


Att den är bra råder det ingen tvekan om när man läser om den. På kinesiska kallas den för "havets ginseng" och ska hjälpa mot massor, bland annat ledbesvär, njurproblem, impotens eller högt blodtryck. Fast det är ju faktiskt så, att den går att få i form av piller också, och det kan kanske vara att föredra, för jag kan ju säga som så, att sjögurkekoket spred ingen direkt ljuvlig doft omkring sig i köket...

10 kommentarer:

 1. Ojojoj vad mycket konstiga saker!!! Sjögurka har jag ätit på restaurang i Kina. Tyckte inte att det var någon höjdare... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det smakar inte speciellt mycket alls, är mest segt...

   Radera
 2. Visst är det intressant hur olika läkekonsten kan te sig.
  När det gäller gurka så väljer jag vår växthusgurka i stället för sjögurkan.
  Tyvärr lyckades jag inte nåt vidare med att hålla kvar solen och värmen till din ankomst, men vem vet, det kanske vänder igen. Du slipper i alla fall hazen här. Trevlig resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen haze är det, bara massor med frisk luft - och vatten!!

   Radera
 3. Nej men fy f********n. Sjögurkorna ser ut som megastora maggots = äckligt till max. Men himla kul att du testade att "laga" denna tveksamma delikatess. Man ska ju ta seden dit man kommer om man säger så;-)

  Men riktigt fascinerande vad man kan hitta i Kina och vad man tror det är bra till. Å det är ju kineser som är galna i hovmjöl (nermalada hovar alltså) från svenska renar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även renhorn är gångbart och som mycket annat så ska det hjälpa potensen på traven.

   Radera
 4. Intressant om valresultatet och din analys,
  Jag tror mycket på alternativ medicin och Kina har alltid legat långt före.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande med den kinesiska medicintraditionen. Jag tror att det finns mycket att hämta där.

   Radera
 5. Usch, de där uppfläkta ödlorna, vad ska de vara bra för? Det mesta från växtriket verkar ok eller.....kanske inte sjögurkorna. Du är modig, du ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är jättespännande att testa, även om det inte alltid blir så bra...

   Radera