fredag 11 september 2015

Valdag

Idag är det alltså valdag i Singapore. Man räknar med att innan de 832 röstlokalerna stänger klockan åtta i kväll så ska 2.46 miljoner singaporianer ha lämnat sin röst. Eftersom det är obligatoriskt att rösta för samtliga som fyllt 21, så är det väl hyfsat enkelt att räkna ut hur många det handlar om. Om någon nu skulle bestämma sig för att inte rösta kommer vederbörande att bli registrerad och bortplockad ur framtida röstlängder. Inte heller har denne någon möjlighet att senare göra politisk karriär om planen var så.

Nu finns det faktiskt en möjlighet om någon missar att uppfylla sina plikter denna dag. Det finns nämligen en blankett man kan fylla i för att få tillbaka sin rösträtt och det finns fem olika ursäkter som kan tänkas vara godtagbara:

- Arbete utomlands (även affärsresa)
- Studier utomlands
- Boende utomlands tillsammans med maka/make som arbetar eller studerar
- Semestervistelse utomlands
- Sjukdom eller förlossning

Eftersom valet sker idag, en fredag, så är det ledigt och det blir en extra långhelg. Kanske är något att ta efter, varför inte hädanefter ha valet en torsdag i Sverige, så kan ju fredag bli en klämdag - tänk vad himla käckt det skulle vara!

Igår var det för övrigt "Cooling off Day" här. Alltså en lugn dag efter  drygt två(!) veckors valkampanjer. "Cooling off Day" innebär att det är förbjudet att på något vis göra reklam för sitt parti, inga valmöten är tillåtna, inga nya affischer får sättas upp och det får inte heller läggas ut nya poster på sociala medier med något politiskt budskap.

Nu föll det sig inte bättre än att just detta hände igår! Ett flertal valannonser uppdaterades på Facebook och Twitter. Det uppdagades dock i hyfsad tid så att de skyldiga hittades och posterna kunde raderas. Polisen är nu inkopplad och kommer att utreda det hela... Ibland är det fascinerande att leva i ett annat land...

Hur som helst nu ser vi med spänning fram emot valresultatet. Närmare bestämt är det kanske inte så spännande att se vem som ska vinna, men det kan vara lite spännande att se om oppositionen kan tillförskaffa sig lite fler platser i parlamentet den här gången.


8 kommentarer:

 1. Det är första gången jag tycker att det är riktigt roligt att läsa om ett lands val. Det där med ledig valdag och "cooling off day" är särskilt intressant. Varför inte ett cooling off year? Så härligt lugnt det skulle vara inför valet då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Cooling off Year" tycker jag var en ypperlig idé!

   Radera
 2. Håller med Steve;-)

  Å enligt BBC är PAP storvinnare - som väntat med andra ord.

  SvaraRadera
 3. Intressant att jämföra. Förstår att du med stort intresse följer det. Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var egentligen mer intressant att följa innan själva valet...

   Radera
 4. Det är ord och inga visor när det gäller att rösta i Singpore. Intressant at se hur det går.
  Ha en fin långhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resultatet blev väl ingen större överraskning om man säger så...

   Radera