torsdag 15 oktober 2015

Heurigen i Grinzing

"Heurig" är ett tyskt adjektiv som betyder "årets" och om man lägger till ett par bokstäver så det blir "Heurigen" blir det namnet på små mysiga tavernor/barer som serverar lokalt producerat vin och ett begränsat utbud av mat. Ofta små mysiga platser där det även spelas traditionell musik och man kan sitta och mysa i härlig atmosfär.


För en vecka sedan hade jag inte en aning om vad det var, men efter besöket i Wien vet jag alltså det, precis som nu även ni, som tidigare var ovetandes, fått er detta till livs.


När vi nu var på plats var ville vi ju naturligtvis besöka en sådan och ett antal Heurigen finns i förorten Grinzing. Dit kommer man väldigt enkelt genom att hoppa på spårvagn nummer 38 och följa med hela vägen till ändhållplatsen. Där hittar man en gata kantad av mysiga hus och ett stort antal Heurigen.


Något som de flesta verkar servera är en slags "buffé" där man får peka på den mat man vill ha, vilken sedan vägs och du betalar ett viktpris. En buffé som till stor del består av fläskkött i olika varianter och naturligtvis finns det ett antal olika viner att välja mellan.


Vi provade två olika ställen och lyckades hittade en där vi "bara" testade vinet, för att efter en promenad i omgivningarna hamna på en mycket mysig liten familjeägd Heuriger där maten intogs. Nu var inte vädret riktigt på vår sida, men tanken var att vi skulle ta en buss som går upp i bergen för att spendera lite tid där, men det kan ju vara bra att ha något kvar till nästa gång också.


Nu är det säkert så, att om man vill uppleva en Heuriger "på riktigt" så ska man söka sig någon annanstans är till Grinzing, eftersom det har blivit ett typiskt turiststråk och här är de flesta numer licencerade restauranger som även säljer vin som inte är deras eget. Men i brist på annat och vid en snabbvisit i Wien så är det helt ok, om inte annat för att se de mysiga husen utefter gatan...

18 kommentarer:

 1. Heurigen, som så ofta får jag lära mig nåt nytt när jag tittar in hos dig. Mysiga kvarter att strosa i och slinka in lite varstans.

  SvaraRadera
 2. Ser jattemysigt ut!

  En mindre mysig sak, en del reklam om thai sexy women pa din blogg idag! Antar att du har reklam installt som ok och man har val ingen kontroll over vad som kommer upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, inte så mysigt kanske! Jag har fått uppfattningen om att reklamen ska anpassas så gott det går efter innehållet i bloggen, men det är väl inte alltid som man tror... Jag har inte sett reklamen du pratar om och förhoppningsvis var det en engångsföreteelse.

   Radera
 3. Det ordet har jag aldrig hört förut - så tack för den infon. Har en känsla av att det inte finns så många Heuringer utanför Österrike - möjligen i Bayern. Ordet låter liksom dialektalt tyskt om man säger så.

  Men riktigt mysiga ställen måste jag säga:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är troligen en österrikisk företeelse.

   Radera
 4. Jag har faktiskt varit på en sådan minns jag nu! Fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt värt ett besök, och jag kan tänka mig att göra om det om jag skulle dimpa ner där någon mer gång.

   Radera
 5. Åhh så trevligt. I Wien kan man förstås äta sig fördärvad på Mozart-kulor också, för att inte tala om Salzburg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man, under förutsättning att man är en chokladfan. Jag tillhör de som tycker det är gott med en, och att det räcker så - i alla fall just för stunden!

   Radera
 6. Jag har aldrig hört talas om Heuriger, men så har jag inte heller varit i Wien.
  Det finns så oerhört mycket kvar att se och uppleva.
  Man får ligga i för att hinna. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett rätt underbart "i-landsproblem" ;)

   Radera
 7. Vilken känsla det var att komma in i detta blogginlägg eftersom det satte igång en massa privata tankar. Grinzing ligger mig mycket varmt om hjärtat och jag hade inte haft något emot att bosätta mig där en gång i tiden. Tack för nostalgikicken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag förstå, för även om vi inte spenderade många timmar på plats så kändes det som ett mycket mysigt ställe.

   Radera
 8. Där ser man. Eller: man lär så länge man lever. Tack för förtydligandet, jag såg i förra inlägget att jag inte var ensam om min okunskap - det tackar jag för. (Puh).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag får väl erkänna att även jag ingick i den klubben tills för ett par veckor sedan!

   Radera