onsdag 14 oktober 2015

Wien - en Wunderbar stad

En långhelg i Wien är absolut något att rekommendera. En fantastisk stad med så många pampiga byggnader i form av såväl slott och kyrkor som "vanliga" väl bevarade hus. Wien är känt som "musikens och bakverkens stad". En stad där storheter som Mozart, Strauss och Beethoven huserat, tillika staden där caféer som serverar sachertårta eller apfelstrudel duggar tätt. Är man dessutom intresserad av att besöka olika museum så bör Wien, med sina över 100 av den varan, vara ett bra resealternativ.


Under en långhelg, torsdag till söndag, kan man inte på några villkors vis hinna allt som Wien har att erbjuda, men det gör kanske inte så mycket att ha en del kvar, för då finns det ju mycket kvar till nästa besök, för det kan nog tänkas bli fler. Nu var inte vädret sådär väldans vackert, närmare bestämt var det väldigt grått och en bitande kyla förföljde oss hela helgen, men eftersom det finns väldigt mycket intressant att göra inomhus, så innebar det inga problem. Dessutom betyder det att vi har mys på uteserveringar samt att flanera utmed Donau kvar till nästa tillfälle.Men visst hann vi med mycket, bland annat en konsert, vi besökte spanska ridskolan, konsthistoriska museet, en guidad tur på stadsoperan samt en spårvagnstur till Grinzing för att besöka ett par av alla Heurigen som finns där.


Mat, dryck och fika finns väldigt tätt så här behöver man inte vara hungrig speciellt länge om man inte vill. Nu är inte jag något stor älskare av sachertårta, och det måhända vara en stor synd att inte äta detta bakverk i dess hemstad, men så var faktiskt fallet, det överlåter jag till någon annan. Däremot testdes en apfelstrudel på det mysiga Café Frauenhuber där jag kan säga att det gott och väl räcker (och blir över) att dela en apfeltrudel på två.Nu är inte jag någon överdrivet stor vän av shopping, så det blev inte så mycket av den varan (bara lite), men för den intresserade finns det gott om affärer att besöka. Däremot så är jag en stor vän av loppisar och marknader och för den likasinnade är ett besök på Wiens dagliga naschmarkt ett måste. Dagligen finns allehanda "vanliga marknadsprodukter" på ett 1,5 kilometer stort område som sträcker sig från Kettenbruckengasse till Karlsplatz. Om man väljer lördagen så byggs marknaden på med en enormt stor loppis där det verkligen såldes det mesta mellan himmel och jord.


Det är troligen inte någon plats där man gör stora fynd, eftersom det kändes som om priserna inte var speciellt låga, men det är absolut värt ett besök bara för att se alla varianter av saker som dukas upp i de olika stånden.
Att sedan äta på någon av alla restauranger utmed marknadsvägen är inte heller helt fel. Ett annat smidigt matalternativ är någon av alla "korvkiosker" som finns lite överallt där man kan få sig någon slags korv med öl, eller någon annan önskad dryck.


Som jag tidigare nämnde, så tillbringade vi även tid med att inte äta, och mer om det kommer...


18 kommentarer:

 1. Tack för din första rapport om resan till Wien. Å den första bilden är en av dina bästa måste jag säga.

  Sedan är blandningen av dina upplevelser helt i min smak - här finns verkligen nå't för alla smaker, speciellt loppisen och grönsakerna:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Loppisen var verkligen speciell och marknaden var fantastiskt färgglad!

   Radera
 2. Jag brukar också besöka loppisar när jag kommer till en ny plats....mest för att se vilket utbud som finns. Det är alltid väldigt annorlunda mot hemma. Wien går säkert att besöka många gånger utan att man behöver bekymra sig om vad man ska göra där. Ha en fin vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en känsla av att där finna att göra länge och många gånger...

   Radera
 3. Lockande reseberättelse, det känns som att ett besök måste bokas in under 2016. Museum kan vara intressant, men som jag skriver i mina egna rapporter från resor (t.ex. Amsterdam, Rom, Paris, London) så tar museer väldigt mycket energi.

  Min ide är att bara titta på de delar av utställningarna som du verkligen vill se, jag orkar inte med att njuta av allt. I Vatikanen var vi nog sju timmar på deras museum. Vilket är för länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har full förståelse för att sju timmar var för länge! Vi besökte konsthistoriska och där skulle vi troligen kunnat tillbringa alldeles för många timmar också, men som du säger, det kan bli för mycket av det goda.

   Radera
 4. Kul att läsa en första rapport från Wien! Vi har funderat lite på att besöka Wien på vägen hem och åka uppåt genom Slovakien och Polen. Men om det blir riktigt kallt tar vi nog det säkra före det osäkra och kör genom Tyskland. Där är vägarna lite bättre och det finns fler vinteröppet campingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väl rätt vettigt, och Wien finns ju kvar.

   Radera
 5. Spanska ridskolan! Nu blev jag allt lite avundsjuk, den måste jag bara uppleva. Men hallå! Du får inte bara kasta ur dig obekanta ord så där. Vad är Heurigen? Hoppas att det inte är något som ALLA känner till och jag framstår som komplett obildad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spanska ridskolan var jättehäftig! När det gäller "Heurigen" kan jag trösta dig med att för en vecka sen visste inte jag att ordet existerade! Men jag hade inte tänkt låta er leva i ovisshet, det kommer ett inlägg om dessa (precis som om de där fyrbenta stiliga varelserna).

   Radera
 6. Det var i sanning en späckad långweekend. Det närmaste jag kommit Wien är nyårskonserterna.Ja, på TV då, så jag ska snart dit igen..
  Jag undrade oxå vad Heurigen är, men vet nu efter att ha googlat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett nytt ord för mig också, men det var en mycket trevlig bekantskap, och som sagt, mer info kommer!

   Radera
 7. Det verkar vara en fin stad och visst ska man "äta sig fram" när man kommer på nya ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man absolut! Det är ofta något av det mer spännande, att smaka den lokala maten.

   Radera
 8. Vackert! Jag har varit i osterrike men inte i Wien. Maken pratar alltid om att aka dit, jag har inte varit sa sugen men kanske anda ... Goda korvar och tarta lockar mej :) annars vill jag helst se hav nar jag reser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man kan tänka sig en kortsemester utan hav, så är Wien ett fantastiskt resmål!

   Radera
 9. Vad roligt att du blev så nöjd med din resa, Wien är verkligen en wunderbar stad, inte bara att turista utan även att bo i. Känns som ni hann med en hel del trots att ni bara var hit några dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst hann vi med mycket, men det smakade mer, och nästa gång kanske det finns tid till sådant där som inte hinns med under en typisk "helgblixtvisit".

   Radera