söndag 26 mars 2017

Kecak Dance

De flesta som någon gång besökt Bali har troligen sett en föreställning med Kecak Dance. Det är den traditionella dans där man får uppleva berättelsen om hur prins Rama blir landsförvisad och tillsammans med sin hustru Sita irrar omkring i skogen. För att göra en mycket drastisk sammanfattning av den berättelse som sedan framförs så blir Sita bortförd av demonkungen Rahwana för att så småningom befrias med hjälp av apkungen Hanuman och hans armé.


Det hela är en mäktig upplevelse. Det är en förställning som tar cirka 90 minuter, hela tiden ackompanjerad av en kör bestående av ungefär 100 män, "Gamelan Suara", som med hjälp av sina ljud och rörelser står för inramningen av det hela.


De sitter, ligger eller står i en cirkel under hela föreställningen och oavbrutet frambringar de olika toner och ljud. Prata om acapella-kör! Jag måste erkänna att jag funderade mer än en gång på om de utöver själva föreställningen, dessutom övar på det här, hur i hela friden de får rösterna att hålla.

Nu är det inte bara själva kören som är häftig, dansarna är även de helt fantastiska. Speciellt kvinnornas sätt att röra sina armar och fingrar. Ibland måste man liksom undra lite hur de är ledade, eller om de är ledade över huvud taget. Ytterligare något enormt är alla underbara masker och kostymer.


Det hela avslutatdes med en "Trance Dance", vars syfte är att skydda mot mörkrets krafter och olika farsoter. Den kan framställas på olika vis, men just här var det i form av en "häst" och dess ryttare. Ryttaren försätts i trans med hjälp av olika ljud gjorda av Gamelan Suara (kören) och sedan springer han ett antal gånger genom elden samtidigt som han sprätter ut den glödande kolen åt alla håll. Det hela upprepades ett antal gånger, ända tills dess att det inte fanns någon glöd kvar att sprätta ut. Och med tanke på det så kan vi som var där anse oss ha blivit välskyddade mot såväl mörkerkrafter som olika sjukdomstillstånd.


Det är en häftig föreställning, men det är en stor fördel att ha berättelsen klar för sig innan för att hänga med hyfsat i händelserna. För en oinvigd, som till exempel undertecknad, så kan det bli lite drygt mot slutet. Jag har faktiskt sett själva dansen en gång tidigare, men aldrig i sin helhet eller med den inramande kören, och jag måste säga att det, trots att det pågick i längsta laget, var en enormt mäktig upplevelse.


Jag är fullt medveten om att det är en väldigt bristfällig kvalité på bilderna från föreställningen, men jag skyller på mörker, dålig placering och dansare som aldrig höll sig stilla ;)

10 kommentarer:

 1. Vad roligt att få uppleva detta igen. Jag såg nog en förkortad version på ca 60 minuter men även den föreställningen var mäktig. Jag var helt fascinerad. Såg den också i Ubud.
  Tack för att du delar din upplevelse och med bilder till . (Tittade efter och jag hade bara några få bilder i papper.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tyvärr svårt att få några bra bilder från föreställningen, men jag har ju som tur är alla "inre bilder"

   Radera
 2. Spännande att uppleva denna "ritual". Reagerar speciellt på "Trance dance" - undrar om du inte just försattes i trans där;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken var nog i alla fall överhängande ;)

   Radera
 3. Jag såg också den här dansen när jag var på Bali för några år sedan. Jag var inte förberedd och tyckte att den var väldigt lång men vacker, absolut.
  Jag fick googla efteråt så jag förstod vad jag sett.
  Som du säger handrörelserna är magnifika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt lång, speciellt som det inte är helt enkelt att följa med i handlingen och förstå för en oinvigd. Men vacker, absolut!

   Radera
 4. Du lever verligen just nu i en mycket annorlunda kultur jämfört med till exempel Värmland. :)
  Spännande med mäktiga upplevelser och jag kan tänka mig att dansarna är imponerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det skiljer sig väl lite från den "värmländska kulturen" ;)

   Radera
 5. 90 minuter får ses som väl använd tid för att få skydd mot mörkerkrafter och olika sjukdomstillstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut en helt acceptabel tid med tanke på ändamålet.

   Radera