tisdag 16 maj 2017

För- och nackdelar med att bo i Singapore, del ett

Jag fick frågan av Marie i Luxemburg om jag inte kunde försöka lista lite för- och nackdelar med att bo i Singapore, och eftersom jag lovade att göra det, ska jag göra ett försök att få till det. Efter dryga sju år som expat i denna, till ytan, asiatiska pluttnation har jag verkligen lärt mig älska landet, men visst finns det även nackdelar, men som ni vet, "även solen har sina fläckar"...


Naturligtvis är vädret en stor fördel för en frusen nordbo. Här är det varmt 365 dagar om året. Då Singapore i princip ligger på ekvatorn så rör sig temperaturen kring 30-strecket hela tiden (25-35), varken högre eller lägre, aldrig läge för en tröja alltså (så länge man inte tänker vistas inomhus där det strömmar iskall AC-luft överallt) . Nu finns det nackdelar med det också, och det är fuktigheten. Här pratar vi om luftfuktighet som konstant ligger på 80-90%, vilket innebär att om man ska vistas utomhus är det bara att tänka bort en ljusfärgad t-shirt i bomull. I alla fall om man tänker sig att promenera längre än 100 meter. Dessutom är det där med svettiga "hej-kramar" vardagsmat. Sedan finns det naturligtvis fördelar med fuktig luft också, huden mår väldigt bra. Det behövs inte många dagar i torrare luft förrän såväl läppar som händer och fötter spricker.


Maten är fantastisk! Den kommer jag att sakna väldigt mycket. Möjligheten att kunna gå ut och äta billigt och så himla gott. Här finns allt att välja på, man behöver inte sakna något. Enkelt att få tag i mat från världens alla hörn, såväl på restaurang som i affär. Här har jag faktiskt ingen nackdel alls. Saknar allt det här redan! Inte minst att äta på något mysigt Hawker Centre.


Något annat som jag inte kan hitta någon nackdel med är blandningen av kulturer. I ett land med fyra officiella språk och fyra officiella religioner blir det automatiskt en underbar blandning av det mesta. Det har gett mig massor och jag har lärt mig oerhört mycket om de olika kulturerna. Något som jag verkligen önskar skulle kunna fungera på fler ställen runt om i världen.


Ytterligare en stor fördel med Singapore är säkerheten. Man behöver aldrig vara rädd, oavsett tid på dygnet och oavsett område. Det är ju verkligen en fördel som är värd mycket. Men visst "kostar det". Det finns en oerhörd kontroll på alla, det finns övervakningskameror överallt och det där med att "storebror ser dig" i Sverige, är inte värt så mycket då man sett hur det kan vara. Sedan är det väl kanske en bedömningssak, hur man vill ha det... Och som jag har sagt ett antal gånger, det där med förbudsskyltar är verkligen Singapores grej.


En annan stor fördel är närheten till så många underbara badparadis och spännande platser i Asien. Det är billigt och enkelt, att över en långweekend, ta sig till platser som man från Sverige behöver en hel semester för att åka till. Vi har hunnit med så många underbara platser under dessa år, och den möjligheten kommer jag naturligtvis att sakna.


Samtidigt känns det naturligtvis lite underligt att bo på en ö mitt i Sydkinesiska havet utan att använda de stränder som finns till sol och bad. Anledningen till det är alla de containerskepp som ligger precis utanför kusterna och väntar på att lastas eller lossas. Det gör ju att de inte känns sådär väldigt upplyftande med bad. Visst finns det de som badar, så möjligheten finns, men som sagt, det finns härligare stränder på rimliga avstånd.


Eftersom det här tenderar att bli ett rätt långt inlägg som ingen kommer att orka ta sig genom om jag fortsätter, och jag faktiskt inte är klar än, så får det bli en del två också. Alltså, fortsättning följer...


28 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Jag, som följt dig på bloggen i ett antal år, förstår mycket väl att fördelarna med att bo i Singapore väger tyngre än nackdelarna. Hoppas nu att återanpassningen här hemma går bra och att den där fantastiska svenska sommaren snart visar sig. Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu väntar vi på den där ljuva tiden, för visst kommer den? visst gör den???

   Radera
 3. Visst finns det för- och nackdelar med det mesta, men huvudsaken är ju att fördelarna får överhanden :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Och ibland kanske det är tur att det även finns lite nackdelar ;)

   Radera
 4. Så intressant och läsa. Ser fram emot läsa nästa del med :)

  Härligt mitt inlägg gjorde gott för dig till fika. Lite så jag vill med utmaning och sprida lite kärlek :==)

  SvaraRadera
 5. Tack tack tack... längtar redan till nästa del!! :)

  SvaraRadera
 6. Känner du förresten till några andra bra Singaporebloggar? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, det finns nog rätt många. Tyvärr är de jag känner till sådana vars "ägare" har flyttat därifrån, men det finns ju en hel del att läsa ändå, så adresser kommer :)

   Radera
 7. Tycker nog att efter allt jag sett på din blogg att fördelarna helt klart är fler än nackdelarna. Luftfuktigheten är såklart ingen höjdare och kylskåpstemperturen inomhus inte så roligt heller, men resten - I love Singapore efter allt jag läst hos dig.
  Ser verkligen fram emot del 2:-)

  PS. Å kameraövervakning finns ju överallt i dagens läge. Hela Stockholm är ju övervakad och här i Spanien är det likadant. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att lära sig älska Singapore med sin underbara mix av allt, så du har helt rätt!!

   Radera
 8. Alltid intressant att läsa om sådana här saker tycker jag. Ingen plats är perfekt utan alla har sina för- och nackdelar. Skillnaden mellan Singapore och Sverige måste dock vara rätt stor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den - jättestor! Och samtidigt är det ju ett rätt "västerländskt land" så det är enkelt att leva där för oss som kommer från den delen av världen.

   Radera
 9. Jag älskar ju värmen, så det låter underbart att få ha den 365 dagar om året! Vi har inte riktigt lika varmt här i Spanien, men betydligt längre säsonger än hemma i Sverige!
  Ska bli spännande att läsa vidare....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värme är skönt och nu längtar jag efter den på allvar - nu vill jag ha sommar!!

   Radera
 10. Mycket intressant blogginlägg. Jag ser fram emot tvåan. Här vann plussidan med råge. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara så att den vinner det hela...

   Radera
 11. Ganska men inte helt likt hur min lista skulle se ut.
  Man blir rätt bortskämd när man fått leva detta livet. Man får ta del av godbitar ur olika världar. Men inget varar för evigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att suga på karamellen så länge den varar.

   Radera
 12. Tack för trevlig läsning! Jag har haft förmånen att besöka Singapore några gånger och kan förstå mycket av det du skriver. Efter att ha bott fyra år i Peking som expat så finns det några likheter, men även en del olikheter. Att man blir berikad är en stor likhet och ständigt lär sig nya saker en annan.
  SEr fram emot din fortsättning och dina erfarenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, att expatlivet för med sig många nya erfarenheter.

   Radera
 13. Intressant läsning! Den sista bilden är helt otrolig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gardens by the bay, där sista bilden är tagen, är en rätt otrolig plats överhuvudtaget...

   Radera
 14. Kul med bloggar som berättar om okända platser :) även om jag gillar Svensk frisk sommar bäst :)

  Ha en grym helg och nu äntligen vankas sommar värme:)

  LOVE Maria på Inredningsvis

  SvaraRadera
 15. Jag hade lätt kunnat äta maten alla dagar hela året :)

  SvaraRadera
 16. Jag älskar asiatisk mat! Kan ju tyvärr inte säga att det är så billigt i Stockholm, men utbudet är ok tycker jag. I varje hörn finns ju japanskt, kinesiskt, vietnamesiskt, thailändskt, koreanskt, indiskt, libanesiskt och vad det nu är.

  SvaraRadera