torsdag 4 maj 2017

Många mynt blir det...

Det där med att inte ha myntfack i plånboken är lite av ett otyg om ni frågar mig. Det innebär att de valörer som inte är gjorda av papper och som följaktligen inte passar i sedelfacket hamnar i fickan. Det i sin tur innebär att fickorna töms vid hemkomst och slutstationen blir på någon bänk eller i bästa fall i en burk någonstans. Sedan är naturligtvis planen att använda lite av den där högen varje gång det planeras något mindre inköp. Men hur ofta händer det? Med tanke på hur den där mynthögen växer så skulle jag vilja påstå att de inte händer sådär väldigt ofta...

Naturligtvis är det här ett i-landsproblem, men icke desto mindre ett problem. Och dessutom ett problem som aktualiseras på dubbel front i vårt liv. Vid flytten från Singapore uppdagades ett antal myntgömmor som det naturligtvis bara var att ta med till banken, gjort i ett nafs, trodde jag...


För det första var det inte "bara" att gå iväg med dem. Efter att ha konstaterat att vikten på de aktuella mynten uppgick till sju (!) kilo, så förseglades de noga i plastpåsar och med tanke på vikten så blev det "dramaten" i stället för handväska och sen styrde jag stegen mot banken. Mynt togs emot under två dagar i veckan mellan 10 och 12 så där var jag i tid så jag skulle hinna med lite annat smått och gott, för att stoppa lite(!) mynt i en maskin kunde väl inte ta så lång tid... Ack vad jag bedrog mig... Det visade sig att det räknades manuellt!! Sedan blev det små söta högar som ordentligt lades i små plastpåsar som i sin tur förseglades med ett antal häftklamrar. Det innebar att mitt lilla bankärende tog 45 minuter! Himla tur för alla andra väntande kunder att det öppnades ytterligare någon kassa...

Så anlände vi Sverige till nästa mynthög. Nu hade jag faktiskt varit så förutseende så jag börjat sortera redan förra gången vi var i Sverige så här finns mynten vackert istoppade i små, för ändamålet avsedda, rör. De rören använder jag faktiskt då jag handlar och jag har ju fortfarande två månader på mig. Här känns det som att det är en enklare variant jämfört med att gå till banken. Risken är ju att någon behöver ett kvitto på var jag fått alla mynt ifrån...;)


Annars tror jag vi är rätt med i utbytande av svenska mynt och sedlar, bortsett från någon liten bortglömd selma som fortfarande dyker upp här och där.


Hur som helst så funderar jag på att inleda ett nytt liv genom att införskaffa maken en plånbok med myntfack, alternativt låta bli att ha några tillgängliga bänkytor där det går att tömma byxfickorna...

18 kommentarer:

 1. Haha! En plånbok med myntfack skulle kunna vara ett tips? :-D

  Vi är rätt duktiga på att göra av med mynten vartefter och dom små ynkliga kopparpengarna som inte är värda just nånting dom sväljer myntfacket på AlCampo-affären glatt i sig när vi handlar där. Sen kan man betala resten med kort (risken är annars stor att den spottar ut dom där mynten igen med dubbel hastighet - här har du växeln tillbaka, typ... ;-) ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, plånbok med myntfack tror jag kan vara en rätt bra ide ;)

   Radera
 2. Vi samlade också på oss en massa mynt hemma i Sverige som vi till sist fick gå med till banken eller betala med i affären....och det tog sin lilla tid :) Ändå blev det även här kvar en liten Selma som låg i en ficka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu pågår "operation bli av med gamla mynt" för fullt. Men eftersom flera butiker börjat med en övre gräns för hur många mynt de tar emot vid ett tillfälle så är vi nog inte ensamma om det här ;)

   Radera
 3. De där förbannade mynten! Jag hade massor som skulle växlas och sedlar som skulle sättas in på kontot innan vi flyttade (vi hade sålt en massa och folk betalade ju kontant). Det sket sig fullständigt. Jag var rosenrasande på banken för de tog inte emot pengar och insättningsautomaten funkade inte.
  Det slutade med att mamma tog pengarna och sedan satte in motsvarande belopp från sitt konto på mitt.

  Jag vet att jag bloggade om det någonstans i juli 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, jag har en plånbok med sedlar och korten i samt en liten portmonnä med mynt och någon mindre sedel i. Jättebra när man är på marknad och inte vill ta fram stora plånboken i folkvimlet.

   När jag tänker efter så har pappa också alltid haft en liten plånbok med mynten i. Har inte tänkt på det tidigare. Vad man plockar upp i livet utan att man reagerar.

   Radera
  2. Jag har gjort ungefär samma resa och insett att man behöver ha kvitto på allt numer...undrar om födelsedagskort duger som kvitto;)

   Radera
 4. Jag har en speciell portmonnä för mynt och ser numer till att det inte ska samlas så många där. Försöker betala med dem där det går.
  Skönt att du hade tålamodet i Singapore och det gick ju att växla. Här hemma kan det också vara klurigt att kunna växla pengar öfr i Stockholm är det få kontor som tar emot både kunder och pengar.
  Lycka till med de nya föresatserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det absolut svårare att hitta banker som vill ha kontanter över huvudtaget så det blir väl till att fortsätta försöka betala med mynten.

   Radera
 5. Nu råkar jag ha en plånbok med myntfack, men det tog mig år och dag att hitta (Freitag i Schweiz!!!!), men såååååå många mynt kunde inte ens jag uppbringa för växling. Gjorde som du och slängde mynten (alla som blir ogiltiga snart alltså) i en plastpåse och lämndade in dom hos SEB. Två veckor senare var beloppet på kontot. Å jag behövde inte mata in själv heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fick alltså lämna in dem på banken...kanske ska testa innan jag säger att det inte går ;) Sedan får det bli plånbok med myntfack!

   Radera
 6. Min plånbok har ett myntfack. :) Jag kommer att ha ogiltiga svenska pengar - de tog jag med mig när jag hade varit i Sverige 2015 och jag kommer mest troligt inte att åka till Sverige innan “utgångsdatum". Fånigt tycker jag att Sverige ogiltigförklarar sina pengar - det gör man inte i USA utan låter alla varianter finnas kvar. Jag tror att man kan gå till banken i Sverige och sätta in även efter sommaren men skall kolla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan du läsa om det: http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Sedlar/Tidplan/

   Finns det ingen som ska till Sverige och kan ta dem med sig? Du får annars ställa dig vid flygplatsen och kolla om det är någon som kan tänka sig att växla! De har säker mynt och sedlar i USD de vill bli av med innan hemfärd.

   Radera
  2. Hoppas att det löser sig för dig med de svenska pengarna och om det inte gör det så hoppas jag att det inte rör sig om några stora summor.

   Radera
 7. Så lyckligt lottad jag är som numera vare sig har plånbok, mynt eller sedlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är ett riktigt bra recept på det hela ;)

   Radera
 8. Åh, så bra jobbat att ta tag i det där med mynthögarna. Känner tyvärr igen mig och hos mig ligger de kvar i lådorna. Tror snart jag kan öppna växlingskontor! Smart att ha plånbok utan myntfack. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...får nog tänka om lite där - nu ska det bli myntfack ;)

   Radera