fredag 12 maj 2017

Gamla kraftstationen i Deje

Tre mil norr om Karlstad ligger Deje, en liten bruksort som tillhör Forshaga kommun. En liten ort som mer eller mindre håller på att stängas ner och det finns väl inte så mycket kvar som kan dra folk till orten kan det tyckas. En gång var det en av flera blomstrande värmländska bruksorter med en fabrik där många arbetade och en betydelsefull järnvägsknut. Idag är det inte speciellt många som bor här och den färskaste siffran jag hittade var att det 2010 skulle ha funnits drygt 2700 invånare på orten.


Nu har man i alla fall kommit på ett alldeles lysande sätt att använda någon av de gamla byggnaderna från svunna tider på. Man har nämligen börjat använda den gamla kraftstationen. Här finns numer konsthall, café, lunchservering och butik. Allt samsas i den gamla byggnaden med 11 meters takhöjd och diverse gamla maskiner och aggregat som finns bevarat. Dessutom arrangeras olika musikevenemang under sommaren.


Det är en enormt häftig lokal att ha utställningen i och nu till och med 24 september pågår salong 17 med diverse olika, mer eller mindre kända, konstnärer. Och på något vis blir konsten häftigare i en häftig miljö.


Här finns bland annat just nu konst av Susanna Arwin som hyllar "den svenska tanten"...


...tavlor av Ardy Struwer...


...blandat med häftiga glasstövlar av Caroline af Ugglas och tavlor målade av en av mina kamrater från Singapore, Ingela Johansson. (Det kan ju vara så att ni känner igen skyskraporna i bakgrunden på tavlan med damen i rött)


Att man har blandat konsten med gamla möbler och diverse annat gör att det hela får en häftig och lite annorlunda inramning.


Skulle någon få för sig att söka sig uppåt i Värmland under sommaren så kan jag absolut rekommendera ett besök här. Skulle det dessutom drista sig till att bli varmt framöver så finns det även möjligheter att fika utomhus bredvid Klarälven och forsen som en gång var anledningen till att en kraftstation som försåg delar av Värmland med el byggdes här.

21 kommentarer:

 1. Vilket coolt ställe! Kul när man hittar nya användningsområden för såna härliga byggnader och dessutom försöker blåsa liv i bygden igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en jättehäftig byggnad och kan det dessutom locka andra människor hit är det ju kanon.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Ett så härligt ställe och så bra att det blir använt kulturella utställningar. Utifall att jag råkar komma förbi måste jag absolut titta in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är kanske i nte Deje något "man råkar ha vägarna förbi" men man kan ju aldrig veta...;)

   Radera
 3. Tack för ett fint tips! Här tittar jag gärna in! Väldigt gärna.
  Kanske blir det någon/några arbetsrelaterade uppdrag i Värmland. Har ju haft några tidigare, men Deje har vi nte besökt- men det lockar.
  Önskar dig en fin helg och ser farm emot mer från Värmland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deje i sig är kanske inte så mycket att besöka, men kraftstationen är absolut värt ett besök om man befinner sig i krokarna.

   Radera
 4. Svar
  1. Och det är ett härligt ställe!

   Radera
 5. Sååååå himla läckert! Vilken miljö! Underbart att se att byggnaden inte jämnades med marken. Å om Ardy Strüwer är med och ställer ut, så är det stort. Han/hans "agent" är nämligen ganska så kräsna var de ställer ut hans verk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt när man kan rusta upp gamla byggnader (och samtidigt behålla det gamla) och använda dom till något vettigt.

   Radera
 6. Dina hålla tummarna kom lite för sent, för de förlorade igår. Du kan få hålla tummarna på tisdag istället :)

  SvaraRadera
 7. Vilken bra idé att använda den gamla byggnaden till det här!
  Kul att det blir lite liv och rörelse igen!

  SvaraRadera
 8. Kul när man använder sig av gamla byggnader trots att ursprungsanvändningen inte finns längre. Jag har vänner som har ett hus i Deje men vi besökte inte kraftstationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag lite nyfiken, för mig är Deje ingen ort man "bara hamnar i" utan någon anknytning, eller är det kanske det?

   Radera
 9. Jätteintressant, då får gärna promenera runt i Värmeland du sköna för mej, älskar sånt här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl kanske inte säkert att det blir någon promenad, men Värmland ska det säkert bli, på ett eller annat vis :)

   Radera
 10. Svar
  1. Den är verkligen jätteläcker!

   Radera