söndag 7 maj 2017

Vårt smultronställe

Nu har det gått lite drygt en vecka sedan vi landade i Sverige och jetlagen har äntligen tjänat ut sin roll. Jag tycker nog att "acklimatiseringen" har gått rätt bra, men vi har ju verkligen som bekant haft vädret på vår sida. Att anlända Sverige när termometern visar 20 grader och solen skiner från en blå himmel känns helt ok. Att vi dessutom har fått bevittna hur björklöven slagit ut är ju också en bonus. Nu är det ju lite tidigt så att det skulle få vara så här var väl kanske lite väl optimistiskt att tro, och idag vaknade vi upp till den "bistra verkligheten", fem grader och regn, men det är väl bara att suga på karamellen som var och vänta på nästa värmebölja.


Det var verkligen mysigt att få möta den svenska försommaren i stugan och få plocka fram alla sommarattiraljer för att få en liten försmak av vad som komma skall. Och på riktigt svenskt maner så åkte även grillen fram så den är invigd för året.


Vårt "lilla smultronställe" hittade vi för några år sedan och blev blixtförälskade trots att vi båda nog inte anser oss vara "sommarstugemänniskor", men det känns väldigt bra ändå och vi ångrar absolut inte beslutet att bli det. Om man ska tro på Wikipedia så är ett "smultronställe" en plats dit man gärna åker tillbaka och som inte är så lätt för andra att hitta. dessutom är det en plats där man mår bra och kan koppla av och dit man gärna åker om man är stressad och har för mycket att göra. Och visst stämmer det in på vårt lilla paradis. Kanske inte det där att det är svårt att hitta, det ligger ju rätt nära civilisationen och inte sådär väldigt långt in i skogen och undangömt. Men det kan säkert vara ett smultronställe ändå.


Det ligger precis vid en av Värmlands alla sjöar och just den här, Gapern, är med sina 20 km² den 13:e i storleksordning och har ett maxdjup på 23 meter. Gott om fisk ska det vara också, och om det stämmer får vi väl försöka ta reda på i sommar då vi har tid på oss.

Som sagt, det kändes verkligen som sommar den gångna veckan. Alla sommarattiraljer på plats, grillen invigd, rosévin på verandan, full luften i fågelkvitter och surrande humlor. Det enda kanske som inte höll måttet var väl vattentemperaturen, 11 grader är i minsta laget för att det ska vara mysigt att bada, så det fick vara den här gången.


Och även om det blir lite kyligt fram på kvällen så gör det inte så mycket, det kan vara lite mysigt att krypa in och tända lite ljus också...


Och visst är Sverige fantastiskt...fast det är ju mer fantastiskt när solen skiner...

29 kommentarer:

 1. Vad härligt det låter. Bra att ni hunnit acklimatisera er.
  Ni kommer helt säkert att få en fin svensk sommar oberoende av väder.

  SvaraRadera
 2. Men det där låter ju verkligen underbart. Det var bara ett foto av smultron på strå som saknades men det är så klart lite för tidigt.

  Sverige från den idylliska och stilla sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotot av smultron på ett strå finns, dock inte från i år ;)

   Radera
 3. Jo Sverige kan absolut vara riktigt härligt det med. "Smultronställen" med grill och rose på verandan låter ljuvligt. Men 11gradigt bad hoppar man ju gärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, några grader till får det gärna bli, men sen så...:)

   Radera
 4. Men oj vad underbart det ser ut där! Ett RIKTIGT smultronställe! Men det där med att sjön skulle vara bara 20 m², det tror jag inte riktigt på ;-)

  Ha en underbar kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss!

   Jag blev ju nyfiken och enl Wikipedia ska det vara 20 kvadratkilometer.

   Radera
  2. Skulle bara kolla hur uppmärksamma ni är ;) Nu är det i alla fall åtgärdat, den lilla borttappade bokstaven k är på plats.

   Radera
 5. Det ser ju fantastiskt fint ut! Och det är helt rätt tid att komma till Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den svenska våren är verkligen fantastisk!

   Radera
 6. Vilken fantastisk utsikt ni har över sjön! Förstår verkligen att det är ett riktigt smultronställe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen jättemysigt.

   Radera
 7. Så vackert. Får sån extrem hemlängtan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just sådana dagar som vi hade när vi kom hem är det verkligen fantastiskt. Kan "trösta" dig med att det inte är riktigt lika härligt väder just nu ;)

   Radera
 8. Ni har ett riktigt härligt smultronställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har vi, och vi är väldigt glada för det.

   Radera
 9. Det är viktigt att ha sina smultronställen. Bada och fiska hinner du säkert med under kommande besök. Är det Sverige som gäller fullt ut? Och lite Bulgarien. :) I november får jag svaret. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan få svaret före november ;) Det blir Bulgarien en vända i månadsskiftet juni/juli, sen vet vi inte så mycket mer om vad sommaren har att erbjuda.

   Radera
 10. Första bilden är helt underbar! Å visst är ert smultronställe en fin "motsats" till Singapore. Kul såklart att ni välkomnades tillbaka till Sverige med några dagars finväder. Då blev "väder chocken" inte lika påtalig som om ni kommit hem typ idag;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, idag har det ju varit något sämre om man säger så...;)

   Radera
 11. Vilket ljuvligt smultronställe ni hittat! Förstår verkligen att ni trivs här.
  Sverige är verkligen fantastiskt! Och jag tycker det mer och mer. Så mycket att se och upptäcka om man vill och så mycket att njuta av.
  Underbara bilder som jag blir glad av att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag antar att det blir till att försöka upptäcka Sverige ett tag framöver...

   Radera
 12. Ni har verkligen ett smultronställe. Ser underbart ut. Såg dock att det snöat i Sverige men antar att det bara blir kortvarigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, vi fick också lite av den där snön igår, visserligen inte mycket, men tillräckligt för att det skulle kännas lite fel!

   Radera
 13. Smultronställe är nog bara förnamnet på ert vackra, mysiga, hemtrevliga ställe. Nu hoppas jag att ni får en jättefin sommar där, en plats att åter bli svenskar igen, för lite Singapore finns säkert kvar i blodet hos er båda. Tack för vackra bilder Marina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där fina sommaren hoppas vi också på :)

   Radera
 14. Underbart det låter. Och jag känner verkligen igen mig i allt. Vi hittade också vårt smultronställe för några år sedan och blev helt kära. Och det stämmer så bra in på texten om vad ett "smultronställe" är.

  Nu håller jag alla tummar och tår för att en fin Svensk sommar väntar runt hörnet, å gärna att alla minusgrader och all snö försvinner illa kvickt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill också ha en fin sommar så jag lovar att hålla tummar å tår här med :)

   Radera