söndag 16 oktober 2011

Fortfarande Alice

Bokomslaget var nog det som fick mig att fastna för boken först, en bild av en kvinna med vatten upp till anklarna, på väg in i dimman...och efter att ha läst boken är det precis det den handlar om, att förtvivlat försöka hitta framåt utan att vare sig sjunka eller gå vilse.

"Fortfarande Alice" är Lisa Genovas debutroman som har fått jättefina recensioner och sålts i massor av länder.

Den handlar om Alice, som är en kvinna strax över 50, framgångsrik lärare och forskare vid Harvard, som får diagnosen tidig Alzheimers.

Boken är skriven ur Alice egen synvinkel och läsaren får följa henne hela vägen från när hon börjar få minnesluckor, fram till när hon inte känner igen sin egen familj längre. Hennes desperata försök att hänga upp sitt minne på olika saker, skräcken för att förlora allt och hur hon försöker planera ett framtida självmord medan hon fortfarande är Alice.

Språket är rakt och enkelt "utan krusiduller". Jag tyckte om boken. Den berörde mig mycket och lämnar mig med frågeställningen om man fortfarande verkligen är samma person i slutskedet av den här sjukdomen, som den man var innan, eller inte...

6 kommentarer:

 1. den ska jag önska mig av nästa sverigebesökare...
  låter som den skulle passa mig. Annika

  SvaraRadera
 2. Den vill jag verkligen läsa! TACK för tipset!

  SvaraRadera
 3. en rysning går genom kroppen när jag läser ditt inlägg. På din fråga kan jag bara säga - Nej, det är inte samma person i slutskedet.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vet inte om jag vågar läsa den här, är redan tillräckligt rädd för att få Alzheimers...

  SvaraRadera
 5. Det är nog en bok som jag inte skulle läsa idag, av olika skäl. Men givetvis är man ine densamma person i slutet av en sådan svår sjukdom, det vet jag....

  Kram

  SvaraRadera
 6. Till er allihop: Det är en bra bok som berör och, om man känner att man orkar och vill, är klart läsvärd.

  SvaraRadera