tisdag 4 oktober 2011

Pulau Ubin


Om man vill rymma ifrån storstaden och hamna 50 år bakåt i tiden, men ändå stanna kvar i Singapore, då ska man göra en utflykt till Pulau Ubin. Här har tiden fått stå stilla. Det finns några få asfalterade vägar på denna lilla bumerangformade ö i Singapores nordöstra hörn. Här finns ca 100 invånare, husen är av trä, vattnet tas ur brunnar och diselaggregat står för elförsörjningen.

Man tar sig hit med båtar som avgår från Changi jetty så fort det finns 12 personer som vill över. Skulle det vara så, att man vill åka över innan en båt fylls, kan man "hyra" hela båten och betala 30 sing.dollar för detta. (Annars kostar biljetten 2.50/pers). Risken finns ju att man kan få sitta och vänta väldigt länge annars, speciellt om utflykten görs en regnig dag...


Precis en sådan dag, en av de få dagarna med heldagsregn i Singapore, lyckades vi pricka in denna tur! Detta för naturligtvis med sig såväl fördelar som nackdelar. En stor fördel är att man är ganska så ensam på ön, det är inte mycket trängsel vare sig till mat eller cykeluthyrning. En  nackdel är då istället att det inte är speciellt kul att cykla i ösregn och det blir väldigt varmt att, iklädd en plastfolieliknande regnponcho promenera istället för att cykla.
Men inte skulle väl lite regn få stoppa oss, så efter en stärkande (?) kaffetår med någon slags bottensats bestående av mycket socker och mjölk så blev det promenad till öns östra hörn där man hittar naturreservatet Chek Jawa. Här ska det finnas en fantastiskt rik flora och fauna. Av detta såg vi inte så mycket, men det kan ju kanske bero på att att flera av naturens invånare hade bestämt sig för att ta skydd från regnet. Vi lyckades i alla fall se en hyfsat stor ödla, några vildsvin (som tyvärr han springa ur bilden innan jag tryckte på knappen) och några apor.
Vid en liten utflykt mot högre höjder, i det utkikstorn som finns, såg vi även till vår stora glädje två "hornbills" som satt och plirade på oss i ett träd en bit därifrån. Jättehäftigt att få se dom i vilt tillstånd!
Precis som när det gäller så mycket annat i det här landet så finns det en legend om hur Pulau Ubin bildades. Det var en elefant, en gris och en groda som skulle tävlingssimma från Singapore till Malaysia. Den som misslyckades skulle förvandlas till sten. Nu föll det sig så olyckligt att ingen av de tre lyckades, fast å andra sidan, om de hade lyckats hade ju inte Pulau Ubin funnits, för elefanten och grisen bildade tillsammans denna ö, medan grodan blev till en egen liten ö, Pulau Sekudu, som ligger precis utanför.

Det ska tydligen finnas någon som kommit med idéer som att bygga en tunnel för att kunna köra tunnelbana till ön, eller att bygga ut vägnätet och andra käcka förslag. Men jag måste säga, att jag hoppas att det inte blir så, för det är faktiskt väldigt kul att även Singapore har lyckas bevara något av dåtiden, och jag hoppas att det ska kunna så förbli...14 kommentarer:

 1. Wow, vilket ställe! Synd att ni fick regn, men det blev ändå fina bilder och alltid lika spännande att höra om livet hos er!

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder. Tack för att du delade med dig av dem!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Vilken fin utflykt i ditt närområde! Synd att det blev regn men så är det ju i våra trakter!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Häftigt ställe och underliga fåglar de är de där Hornbills!! Antar att de livnär sig på turism de som bor på ön. Men det ser inte ut att vara så hög standard men det kan ju också vara att en del av öns dragningskraft ligger just i att det är som att åka bakåt i tiden! Så man får hoppas att det varken blir tunnel eller något annat!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Verkar ju hur trevligt som helst. GB-glass heter alltså Wall´s i Singapore?

  SvaraRadera
 6. Joanna: Med tanke på biderna, så var det väl lite synd att regnet öste ner, det blir ju inte lika enkelt då...men jag ska ta igen det och åka ut någon dag när det är lite enklare att fota, både så att ni och jag ska få se hur det ser ut när det är fint väder.

  Kim: Kul att du tycker det!

  Katarina: Jo, det händer ju att det kommer en skur då och då...;)

  Lippe: Så är det, cykeluthyrning och restaurang är väl de stora "önäringarna", fast även fiske. Jag hoppas verkligen att de får behålla den som den är, det är så olikt allt annat i Singapore.

  Per-Anders: Det var trevligt, och jag har inte tänkt på det, men Wall´s är troligen vanligare än GB ;)

  SvaraRadera
 7. Wow, gillart :)Kul med lite annorlunda grejer ibland. KOmma bort från storstadshetsen!

  SvaraRadera
 8. Har det inte regnat klart i Asien snart, suck! Ser ut som en fin utflykt med uråldriga förtecken. S

  SvaraRadera
 9. Gud så underbara bilder. Det där skulle man ju ha sett Irl,så att säga.
  Gud så häftigt det skulle ha varit.
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Tar ni med mig nästa gång? Det skulle jag gilla, vilket ställe :-)!
  Hoppas verkligen att de låter det vara och inte exploaterar det med en tunnel!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Kontraster är ordet. Fascinerande med platser där "tiden stått stilla".

  SvaraRadera
 12. Trillingnöten: det kan faktiskt vara rätt skönt när man bor "mitt i smeten"!

  Susanna: Nej, det verkar som om det tänker hålla på ett tag... det ska inte vara heldagsregn här, det stämmer inte riktigt - men en mysig dag var det ändå.

  Camilla: Det är en hel del som är "overkligt häftigt", tror inte jag riktigt har fattat det riktigt...

  Malin: Ja då, tala bara om när du kommer ;) Och jag hoppas verkligen att det inte blir verklighet med tunneln!

  Steve: Det är nog det mest fascinerande med det här landet - kontrasterna!

  SvaraRadera
 13. Otur med regnet men vilket djurliv! Legenden om ön var också underbar! Tänk vad du får uppleva! :)

  SvaraRadera
 14. Märta: Ja, ibland funderar jag på om det verkligen är sant!

  SvaraRadera