måndag 3 oktober 2011

Life of Pi

You reach a point where you´re at the bottom of hell,yet you have your arms crossed and a smile on your face, and you feel you´re the luckiest person on earth. Why? Because at your feet you have a tiny dead fish.

Det är så den indiske pojken Pi resonerar, efter ett antal av sina drygt 200 dygn som skeppsbruten på havet.

När skeppet, som ska ta Pi och hans familj tillsammans med alla djuren från familjens indiska zoo till Canada, sjunker så är Pi den enda överlevande tillsammans med en zebra med brutet ben, en orangutang, en hyena och en stor bengalisk tiger.

Det är en fantastisk berättelse, skriven av Yann Martell, som handlar om pojkens sökande efter meningen med livet. I sitt sökande efter identitet försöker Pi, till sin fars stora fasa, bli såväl kristen, som muslim och hindu på en gång. Med ett barns härliga inställning så har han svårt att se varför detta skulle vara en omöjlighet.

Pi har ett bra liv tillsammans med sin familj i Indien, där pappan äger ett zoo. Han och hans bror får vara med från början och lära sig allt om djuren och deras instinkter och kanske är det tack vare det som Pi klarar sig när hans liv tar en drastisk vändning.

Kan man överleva 227 dagar på en livbåt till havs tillsammans med en bengalisk tiger? Kanske, om man gör som Pi, använder sig av djurets instinkter och utnyttjar dem på bästa sätt. Eller så kan man inte det. Det finns de som tvivlar starkt på den räddade pojkens historia den dagen han kliver iland i Mexico. Frågan är vad som är rätt och fel, vad som är realitet och vad som är fantasi, och sedan kan man ju fundera över om det spelar någon roll...

Det är en bra och annorlunda bok -klart värd att läsa!

Things didn´t turn out the way they were supposed to, but what can you do? You must take life the way it comes at you and make the best of it.

2 kommentarer:

  1. Läste den boken i ett schlurpsvep förra sommaren. Härlig läsning.

    SvaraRadera
  2. Låter som en bra bok. Tack för tipset!
    Kram på dig!

    SvaraRadera