söndag 23 oktober 2011

Svinalängorna

För sin roman "Svinalängorna", fick författarinnan Susanna Alakoski  2006 års augustipris. I och med att det är några år sedan, så är jag väl lite sen, eftersom jag inte har läst den förrän nu. Men den fick säkert ett rätt stort uppsving också,  i och med att det gjordes film på den för något år sedan.

Boken handlar om Leena, som tillsammans med sina syskon och finska föräldrar flyttar in i "Svinalängorna". Ett typiskt nybyggt bostadsområde på 60-talet där man placerade "samhällsproblemen" som invandrare, låginkomsttagare och långtidssjukskrivna.

Leenas vardag består till stor del av föräldrar som super, bråkar och misshandlar varandra. Men här finns även bra kamrater som tar hand om varandra och grannar som ställer upp när det behövs, trots sina egna problem.

Det skulle ha kunnat vara en alltigenom svart roman, men någonstans i allt detta finns också en slags värme och man lär sig trots allt elände som händer att tycka om människorna runt Leena.

Nu är jag inte odelat positiv till boken. Den var bra, den har ett lätt språk och man känner verkligen med alla dessa männskor, men mot slutet blev det lite tjatigt. Det blev väldigt mycket av samma hela tiden, fast det kanske är det som är meningen, att man ska känna hur varje dag är den andra lik, att det gråa inte försvinner, utan bara upprepas hela tiden...

16 kommentarer:

 1. Jag hade ju inte ens hört talas om boken förrän filmen kom ut så för mig var det ju bra...jag ska läsa den här också :)

  SvaraRadera
 2. Tack! nu behöver jag inte läsa boken, den står i bokhyllan, men den lockar inte till läsning.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst boken men däremot sett filmen. Jag vet inte varför men den gjorde inget direkt avtryck i mig trots att det handlade om barn i en utsatt situation. Jag vet inte varför.

  SvaraRadera
 4. Trillingnöten: Gör så, det kan vara kul att höra vad du tycker.

  Sarah: oops, hoppas jag inte saboterade något nu, det kan ju faktiskt vara så att du tycker om boken...

  SvaraRadera
 5. Nilla: Jag hade ungefär samma känsla när det gäller boken.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte sett filmen eller läst boken.
  Känns som alla skriverier om den övermättade mig.
  Jag läser just nu en bok som intresserar mig, men ingen annan verkar det som...

  Kram E

  SvaraRadera
 7. Jag vet inte om jag frågat innan, men hur får du tag i svenska böcker i Singapore? Tar de med dem själv från Sverige eller?

  SvaraRadera
 8. Men nu har jag hört så många som tycker precis som du!! Tror jag litar på ert omdömme och skippar den boken!!
  Kram

  SvaraRadera
 9. DOB: Nu har du gjort mig nyfiken, vad är det för bok?

  Elle: Dels är det böcke jJag tar med själv,sen är det kvarlämnade böcker från besökare plus att jag lånar av andra svenskar här.

  Lippe: Nej, jag är ledsen, men det är ingen bok jag skulle säga att du "måste läsa", även om jag tyckte den var helt ok.

  SvaraRadera
 10. Jag har inte läst boken, men den verkar påminna om Mig äger ingen av Åsa Lindeborg - en bok som jag älskar.
  När det gäller svenska böcker har jag ett lånekort på biblioteket hemma i Lund, och medelst detta kan jag sitta och ladda ner allt möjligt spännande till min iPad. Helt gratis! Fantastiskt :-)

  Du har en bloggutmaning att hämta på min sida, förresten!

  SvaraRadera
 11. Jag har inte läst den boken, men det är ytterligare en som står på "väntelistan". Har varit in till dig och kikat, ska försöka ta mig an denna utmaning inom snar framtid!

  SvaraRadera
 12. Just nu läser jag en bok om den svenska adelns historia... ja, jag är en nörd...
  kram

  SvaraRadera
 13. DOB: Det närmaste jag kommer är "Jorden de ärvde", och jag kan faktiskt förstå att det kan fängsla. Sedan är det ju så, att alla behöver inte bara läsa Läckbergs böcker...

  SvaraRadera
 14. Hej Marina!

  Jag är just inflyttad till Singapore och läser en kurs på distans. Under kursen så ska vi just läsa Svinalängorna och jag undrar nu om du eventuellt skulle kunna tänka dig att sälja boken till mig?
  Hälsningar Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag haft den kvar hade du gärna fått den, men den gick till en av "bokbytardagarna" vi hade före jul så var den är nu, vet jag faktiskt inte! Hoppas du kommer att trivas här!

   Radera
 15. Ok, det var värt en chansning! Gillar verkligen Singapore och jag kommer nog att trivas bra här!

  SvaraRadera