torsdag 20 oktober 2011

Spar energi - höj värmen!

Här är det alltid varmt - himla behändigt när det gäller klädval! Man behöver aldrig fundera speciellt mycket, kortbyxor och linne är alltid gångbart. (Även om han som pratade väder på radion igår upplyste om att det skulle bli riktigt kallt på kvällen, blott 24 grader...)

Trots detta så är det nu vintermode som gäller i affärerna! Murriga färger, långärmat, stickade tröjor och till och med tjocka jackor. Ok, någon sa att det måste ju finnas för de som ska ut och resa. Det finns ju de som beger sig till kallare platser. Jo visst kan det vara så, eller så tänker man helt enkelt spendera mer tid inomhus, för då behövs dessa kläder!

Inomhus är det alltid kallt! Går man förbi en affär med öppen dörr så drar det kallt utefter benen, och då går man förbi på utsidan!

Jag skulle faktiskt nästan våga påstå att Singapore måste vara AC:ns förlovade land! Jag har inte lyckats hitta någon exakt siffra hur stor del av elförbrukningen som luftkonditioneringen står för, men gissningsvis så är den väldigt stor!

Det finns websidor med uppmaningar till att spara energi (fast jag tror att det går lite sådär på den fronten...), men för oss nordbor blir det lite bakvänt när man kan läsa: "Spar energi - Höj värmen till 25 grader"! När vi i Sverige ska spara energi genom att frysa inomhus, ska vi här spara energi genom att svettas!


12 kommentarer:

 1. Oj..det där var det värsta jag sett.
  Fast jag svettas hellre än att frysa.
  Kan bero på att jag aldrig svettas ;)
  Kram och god morgon!

  SvaraRadera
 2. Åh, jag kommer ihåg de där AC från New York. Jag kunde inte leva med dem, men kunde heller inte överleva utan dem!

  SvaraRadera
 3. Vilken häftig bild! Har aldrig sett något liknande trots att jag förstås sett såna där AC-lådor en och en.
  Jag är inte förtjust i AC, när jag är på varmare breddgrader har jag hellre fönster eller balkongdörr öppen på natten för att få in naturligt sval luft.
  Men det är klart, det finns en gräns för hur varmt man står ut med och då även jag vill ha AC. Typ 30 grader, kanske...

  SvaraRadera
 4. Oj vad många AC-lådor det var på husen!
  Bra tips, det gäller att ha varmt nattlinne med till Singapore då förstår jag!
  Idag har jag bloggat lite om min resa till Singapore: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/10/forelasningen-i-singapore-ar-nu-bokad.html
  Tack för att du rekommenderade mig. Hoppas verkligen vi träffas när jag kommer till Singapore!!!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Camilla: Jag håller med dig, jag hatar att frysa, fast ibland kan det faktiskt bli väl mycket av det goda också...

  Trillingnöten: Lite så är det.

  Nilla: Problemet är bara att det inte finns någon "naturlig sval luft", jag vill också väldigt gärna öppna dörrar och fönster - tror det är en liten åkomma vi lider av, vi som kommer där uppifrån norr, men här "drar det jättevarmt".
  Fast nattetid undviker jag att sova i direkt AC-drag, och det går ju att ställa in den hyfsat varmt.

  Kim: Nej då, du behöver säkerligen inte ta med ett varmt nattlinne! Du behöver inte ta med dig något varmt alls, faktiskt! Man klarar sig alldeles utmärkt utan varma kläder över huvudtaget. Det är klart att vi kommer att ses - ser fram emot detta!

  SvaraRadera
 6. Vilken häftig bild, man kan ju undra hur kallt det är där inne i huset? Kylhus?

  SvaraRadera
 7. jordklotet erbjuder verkligen kontraster!
  häftigt!
  kram E

  SvaraRadera
 8. Det här med att frysa, brr. Jag har inte vant med med vissa AC miljöer än.

  Kram

  SvaraRadera
 9. Elle: Det skulle man kunna tro...

  E: Jo, dom finns det gott om!

  Katarina: Tror aldrig jag kommer att göra det heller.

  SvaraRadera
 10. Oh, jag känner verkligen igen mig - inte här i Shanghai kanske, men från året jag bodde i Mumbai .... tjocka stickade ylleplagg till försäljning i klädbutikerna på vintrarna (trots att temperaturen knappast steg under 25 plusgrader) och ac igång till max på offentliga platser, som köpcenter - jag hade alltid en kofta i väskan, för att slippa frysa, hur bisarrt det än låter...
  Lite lustigt är det .... ac i tropiska länder är liksom vad element är för oss i högan nord, för att skapa dräglig temperatur när det behövs.... ;-)

  SvaraRadera
 11. Man är alltid lika fascinerad när man är utomlands i varma länder och ser hur det görs reklam för varma halsdukar och fodrade jackor. Själv skulle man ju liksom inte komma på tanken att ta på sig sånt om det är över 10 plusgrader... ;)

  SvaraRadera
 12. Håller absolut med, men ibland förstår man inte allt...;) Annars gör jag lite som du Annie - tröja/sjal med om man ska vara inomhus en längre tid!!

  SvaraRadera