söndag 18 december 2011

Fjärde advent

Att tända det fjärde adventsljuset en hel vecka före julafton känns helt fel! I min värld, så¨tycker jag att man ska tända det på julafton!

En adventsljusstake ska slutta så där vackert trapplikt och det fjärde ljuset ska börja brinna, om inte precis på, så i alla fall väldigt nära, julafton! Nu är det väl inte riktigt så...Inte nog med att jag ska tända ljuset nästan en vecka för tidigt, min ljusstake sluttar inte över huvud taget i år. Den ser inte alls ut som en "riktig adventsljusstake", fast det blir säkert jul ändå.

Förresten så har jag alltid trott att ordet "advent" betyder väntan, men så är tydligen inte fallet! Nej, det ska uppenbarligen vara en förkortning av Adventus Domini och betyda Herrens ankomst.

För ca 1000 år sedan, när det kristna julfirandet infördes i Norden, så var det adventsfasta som gällde. Man skulle äta och dricka väldigt måttligt. Inte nog med det, utan det var också en tid av stillhet och ro, Buller och stoj skulle undvikas, inte heller skulle man påbörja saker. Det känns rätt så främmande mot hur adventsveckorna är idag. Jag kan ha jättefel, men jag skulle tro att det stora flertalet inte känner det där jättestora lugnet vila över sig.

Här är det i och för sig inte så stressigt, men det beror mest på att jag inte har fattat att det snart är jul! Nåja, det brinner åtminstone lite ljus i fönstren och en och annan tomte har hittat upp ifrån källaren...och oavsett detta, så är jag helt säker på att det blir jul i år också...

9 kommentarer:

 1. Jag kollar på min adventsstake som står på bordet, just nu brinner bara det 4:e ljuset, allt för att få rätt sluttning.
  kram

  SvaraRadera
 2. Jag har fått mitt jullugn och glädje genom att lyssna på musikhjälpen och inte brytt mig om mina just nu tända adventljus och att tripp/trull effekten inte är där men hipp som happ finns där hahaha.......

  Kärlek.......Malla

  SvaraRadera
 3. Jag har glömt att tända det 4:e ljuset...sån brist på julkänsla har jag i år...
  kram E

  SvaraRadera
 4. Sarah: Precis som det ska vara, alltså!

  Malla: Hipp som happ kan ju faktiskt också vara bra.

  E: Finns inte sådär jäätemycket här heller, men det blir säkert jul ändå.

  SvaraRadera
 5. Uuuups! Tack för påminnelsen. Måste genast släcka mina ljus. De tre första har brunnit ner till botten. Men jag är numera inte så knusslig med "lutet". Jag fyller helt sonika på med nya ljus. Jag gör av med massor av ljus under adventsveckorna. Inte fyra, utan kanske tio eller så...

  Phuuuufff. Nu är ljusen släckta. På återhörande.

  SvaraRadera
 6. Det där med adventsfasta låter ganska vettigt. Det borde vi i dagens bullemisamhälle också ta efter. Stressar gör jag så lite som möjligt. Ser fram emot jul- och nyårshelgerna då jag får vila.

  SvaraRadera
 7. dh: Det gör jag också - i vanliga fall! Nu hinner jag liksom inte med så många omgångar, eftersom jag inte kom förrän tredje advent, men jag håller på att försöka ta igen det...

  Per-Anders: Det låter härligt!

  SvaraRadera
 8. Ja,jag lovar. Det blir jul ändå.
  Med eller utan tomtar. Med eller utan snö. Med eller utan stress. Jo..det blir jul ändå.
  Kram på dig!

  SvaraRadera