tisdag 6 december 2011

TCM

TCM är varken en ny telefonvariant eller benämning på en motorväg i Singapore - det står helt enkelt för "Traditionell Chinese Medicine".

Om man försöker hitta vad det är, så finns det hur mycket som helst skrivet om denna urgamla behandlingskonst och skillanden mot vår västerländska läkekonst beskrivs bland annat så här:

Västerländsk medicin bygger på att identifiera och angripa en sjukdom/patogen för att sedan eliminera den

Medan kinesisk medicin:

Analyserar förändring av kroppen. Förändringen framkallar obalans i kroppen som indikeras genom signaler. Karaktärer av olika signaler kallas för symptom, och för att bota symtomen måste balansen i kroppen återskapas.

Inom TCM använder man sig av puls- och tungdiagnostik, alltså, bara genom att studera tungan ska man kunna se vilka organ i kroppen som inte mår bra. Likadant så ska det gå att kontollera massor bara genom att analysera pulsen. Något som jag tycker är bland det mest spännande inom det här, är alla olika örter och annat som ska vara bra för alla olika symptom.

Om man tar sig en liten bit bort från själva markaden i Chinatown så hittar man alla olika "medicinaffärer". Här dräller det av örter och andra ingridienser som är bra mot allehanda krämpor. Här finns ginseng, gojibär, lakritsrot, ingefära, rosenrot, sjögurkor, muskotnöt, svampar och en massa annat, i våra ögon mer eller mindre konstigt, allt i en salig röra.

Det är helt fantastiskt om man, mot förmodan, hittar en expedit som pratar hyfsad engelska och som är villig att berätta om olika oljor, teer, piller och allt det andra som finns.


Olika kinesiska oljor som hjälper mot både det ena och det andra går att hitta, bara man är beredd att gå omkring och lukta som mormor och morfars gamla vick-tuber gjorde, alternativt som en vandrande kanelbulle.


Sjögurka är något som ska vara bra mot det mesta och bara sååå nyttig! Eftersom jag måste testa, och går på det mesta, så var jag ju tvungen att köpa denna mystiska tingest och koka. Det var inte bara, vill jag lova...den ska kokas under flera dagar, med ett dygns mellanrum, vattnet ska bytas och för varje gång växer den och blir mer och mer oaptitlig. Men när den äntligen är klar, så kan den med fördel skäras i små bitar, så att man inte ser den och blandas ner i soppor eller var man nu vill ha den.


Att den är bra råder det ingen tvekan om när man läser om den. På kinesiska kallas den för "havets ginseng" och ska hjälpa mot massor, bland annat ledbesvär, njurproblem, impotens eller högt blodtryck. Fast det är ju faktiskt så, att den går att få i form av piller också, och det kan kanske vara att föredra, för jag kan ju säga som så, att sjögurkekoket spred ingen direkt ljuvlig doft omkring sig i köket...

11 kommentarer:

 1. Hmmm. Sitter och funderar på om jag inte håller mig till den västerländska metoden trots allt...
  *ler*
  Ha en fin dag!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 2. Ödlan då?! Utspänd ödla, vad har man den till?? Åt du gurkan?
  Men visst är det spännande!
  Kramen

  SvaraRadera
 3. Jag är på kinesernas sida, "botar" man symtomen är orsaken kvar!!! Det måste bli balans i kroppen, har du testat TCM, jag menar inte att du ska redogöra något men jag tänker mer på känslan.
  Du har iaf det bästa av två världar, massa bär och rötter och ödlor yea.....

  Kärlek........Malla

  SvaraRadera
 4. Elle: Man kan ju välja ut vissa delar!

  Lippe: Jag har inte en aning om vad ödlan är till, och är inte säker på att jag vill veta! Och ja, jag åt sjögurkan!

  Malla: Nej, jag har inte provat mer än att jag har blivit "tittad på" av en kinesisk läkare. Däremot tycker jag det är jättekul att ta reda på vad olika örter och annat används till och prava lite sådant.

  SvaraRadera
 5. Fascinerande. TCM med sin långa tradition kan i vart fall inte förkastas. Jag tror mycket på behovet av balans i kroppen.

  SvaraRadera
 6. Och sånt brändes folk på bål för på 1600-talet...Kanske blev vi en hälsans u-nation när naturens mediciner inte tilläts att utforskas?
  kram E

  SvaraRadera
 7. spännande, den ena medicinformen behöver inte utesluta den andra.
  kram

  SvaraRadera
 8. Ha, ha. jag har nog samma bilder från samma shop.. Visst är det intressant med kinesisk läkekonst. Den kinesiska läkekonsten är gammal och beprövad och visst är det så att många från väst är skeptiskt till den, men har man inte provat den så är det förståligt.

  Spännande att höra vad du tycker om sjögurkan, både tillagningen men också efter en tids prlövning om du kan se att något sker i din kropp. Spännande!

  Jag själv funderar på att ta kurser vid ett universitet här om oljor och hur man framställer dem, essentiella oljor som används till kroppsvård och hälsovård, baserat från naturläkemedel,

  Reser ni till Sverige för att fira julen, eller?

  SvaraRadera
 9. Steve: Jag tror också att det finns mycket som vi kan ta till oss inom TCM.

  E: Risken är överhängande.

  Sarah: Absolut inte - kan man får det bäsa av båda så är det ju jättebra!

  Katarina: Åh, det skulle jag också vilja lära mig!
  Jo, vi åker hem över julen. Jag åker om en vecka och blir kvar i Sverige i en månad. Hur gör ni?

  SvaraRadera
 10. Marina,, vi blir kvar i Asien,, Siem Reap,, blir nog Sverige för mig i februari..

  SvaraRadera
 11. Påminner mig om att jag glömde köpa färsk ingefära idag!
  Kram Kim

  SvaraRadera