lördag 21 april 2012

Ön

"Ön", skriven av Lotta Lundberg, utspelar sig på en söderhavsö där huvudpersonen, en svensk kvinna i 50-årsåldern, bott som ensam västerlänning i 25 år. Hon har under den här tiden arbetat som läkare och kompletterat öns egna medicinkunniga.

En dag når rykten fastlandet om att det försiggår sexuella övergrepp på ön och en delegation av engelska socialarbetare kommer dit för att utreda det hela.

Författarinnan har inspirerats av en verklig händelse, där hälften av männen på en ö dömdes för sexuella övergrepp på minderåriga. Det är en bok som ställer mycket på sin spets, ska man låta "paradiset" få vara ett paradis utan moralpredikningar, eller ska man börja rota i det som händer?

Det är en annorlunda bok på så sätt att man lär aldrig riktigt känna personerna, de förblir ytliga och det är nästan som att "läsa en film", men helt klart en bok värd att läsa och den sätter igång en hel del tankar och funderingar.


10 kommentarer:

 1. Aldrig hört talas om, tack!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade inte jag heller innan jag fick tipset på en annan blogg och den var värd läsningen.

   Radera
 2. Intressant.. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 3. Intressant.
  Är jag så vidsynt som jag tror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man vill ju i alla fall tro det...

   Radera
 4. Tack för tips! Blir lite nyfiken

  SvaraRadera
 5. Jag får samla dina tips på hög. Någon gång i sommar kanske jag har tid att läsa - på semestern. Arbete, familj och studier gör att fritid knappt existerar. Men vecka 22 slutar skolan ... och då - kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så härligt - helt plötsligt har jag ju massor med tid att läsa!

   Radera