torsdag 20 juni 2013

Midsommar igen!

Årets ljusaste tid är här! Efter att ha varit ute och blivit alldeles lyrisk igår kväll då det var varmt och ljust och det blommade överallt kan man inte annat än att bara njuta av det hela!Nu stundar en av våra stora svenska högtider, den då vi ska njuta av en lång och ljum sommarkväll - för det ska vi väl!? Även om den inte blir varm, så blir den i alla fall ljus, för i år infaller sommarsolståndet på midsommarafton, precis som det ska vara.Det finns många seder och diverse myter kring denna helg, men eftersom jag förra året drog det där med att bränna den sparade blomsterkransen för att bli frisk, och att man helst ska rulla sig naken i morgondaggen, tänkte jag skippa det i år. (Om någon inte kommer ihåg hur ni ska göra, eller kanske rent av inte vet hur det bör utföras, finns det här)

Däremot tänkte jag fundera lite allmänt kring själva firandet, det måste te sig ack så konstigt i en utomståendes ögon. Att vi svenskar dyrkar solgudarna, det är ju inte så svårt att inse. Det räcker ju med att de första solstrålarna kikar fram på vårkanten, så drar vi ut en stol och sätter oss och blundar vördnadsfullt mot den efterlängtade solen.


Sedan fortsätter det, för att på något vis kulminera just på midsommarafton. För att försöka blidka solgudarna ytterligare spikar vi då ihop ett kors som vi täcker med löv och blommor för att sedan utföra diverse soldanser kring det färdiglövade och uppresta korset. (Fast vad grodorna har för symbolik där har jag inte riktigt lyckats utröna, men det står var och en fritt att ha sina egna teorier i frågan...)

När det är klart ska vi inta vår älskade råa fisk samtidigt som vi sjunger hyllningssånger till någon av gudarna som uppenbarligen heter "Nubben". Solfesten fortskrider gärna väldigt länge, och det kan hinnas alla möjliga ritualer,allt ifrån att ställa sig i en potatissäck och försöka ta sig fram så fort som möligt eller att försöka balansera ett rått ägg på en sked, till att med några konstiga rituella bugningar kasta bort gummistövlarna med en speciell knyck över huvudet.

Ack ja, vad gör vi inte för att blidka solgudarna!? Precis de här ritualerna ska jag använda mig av för att försöka få dem på min sida resten av sommaren och de kommer att utföras i glada vänners lag på ostsidan av vårt avlånga land. Så nu önskar jag er alla en härlig midsommarhelg och glöm nu inte att försöka fjäska för solgudarna på allra bästa sätt!


12 kommentarer:

 1. Underbar beskrivning av midsommarfirandet! :-)
  sv:
  Ja, livet blir lite go´are när vi har något att se fram emot. :-D
  Detsamma till dig! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan man fundera på vad vi sysslar med - men kul är det!!

   Radera
 2. För att inte tala om hur man skuttar runt och sjunger om grodor och grisar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullt normalt beteende, eller...?

   Radera
 3. Det är inte konstigt att man blir lite tokig efter en lång vinter, då är varje solstråle välkommen.
  Tur att jag slipper fjäska och stå i här nere.

  Trevlig midsommar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt naturligt att bli lite småtokig efter det långa vintermörkret.

   Radera
 4. Kul beskrivning! Nej haha, alla våra traditioner ter sig nog inte helt normala. Här i Sverige lyckades vi ju dessutom hyfsat starkt stå emot kristnandet av midsommar. I Danmark blev det ju en helt kristen högtid, dvs firandet av helgonet St Hans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt eller ej, jag tycker midsommar är en fantastiskt härlig högtid, och jag tycker nog att vi kan få behålla den som den är...

   Radera
 5. Får se om det hjälper att fjäska. Önskar dig en fin och glad midsommar. Läckra bilder du bjöd på.

  SvaraRadera
 6. Fast..man kan ju fira den på ett normalt sätt också ;)
  Kram och glad midsommar!

  SvaraRadera
 7. All form av dansande är passé för min del. Många andra traditioner håller jag gärna fast vid även om jag inte varit med om alla du berättar om. Glad Midsommar!

  SvaraRadera
 8. Skönt inlägg och härliga sommarbilder:)

  Om du vill ha ett gott annorlunda tårtrecept kan du kolla in min blogg:)

  Ha en härlig vecka

  LOVE Maria från inredningsvis.se

  SvaraRadera