lördag 28 juni 2014

I am Malala

Det finns böcker som gör intryck på läsaren och det finns böcker som glöms bort och blir en i mängden. "I am Malala" tillhör den första gruppen när det handlar om läsintryck för egen del. Kanske inte om man ska prata om själva språket i boken, det är inget utöver det vanliga, men innehållet är desto mer imponerande.

Malala är den pakistanska flicka som redan som 11-åring började göra sin röst hörd för flickors rätt till utbildning. Hon följer tidigt i sin pappas fotspår, en man som arbetar hårt för allas rätt till utbildning. Hon växer upp med en stark tro på Allah tillsammans med sin pappa, sin mamma som saknar utbildning och inte är läskunnig, samt sina två bröder.

Närär Malala är i tioårsåldern, kommer talibanerna till den vackra Swatdalen där familjen bor och livet förändras för alla. Talibanerna som inte vill att flickor ska gå i skolan spränger 100-talet skolor i luften, de förbjuder teveapparater och på radion spelas inte längre musik utan där hör man endast en malande röst som bara har ett syfte, nämligen att hjärntvätta alla lyssnare. Kvinnor ska helst hålla sig inomhus och de som trotsar talibanerna dödas.

Den 10-åriga Malala tillhör, tillsammans med sin far, de som inte tystnar. Hon startar en anonym blogg där hon skriver om det som händer och tillsammans fortsätter de att kämpa för flickors rätt till utbildning.

Det hela håller på att ta en ände med förskräckelse 2012 när den då 15-åriga Malala skjuts i huvudet av en taliban med syfte att döda. Hon överlever dock och fortsätter sin kamp och på sin 16-årsdag talade hon om vikten av utbildning inför FN och hon har även nominerats till Nobels fredspris.

Boken är skriven med hjälp av Christina Lamb och den ger förutom historien om Malala även en inblick i Pakistans historia, lite om Koranens innehåll och vad Allah egentligen anser om utbildning och våld. Det är en spännande och intressant berättelse och eftersom jag för egen del hade väldigt lite inblick i mycket av det som händer i den delen av världen gav den mig många intressanta lässtunder.

Och när det gäller Malala kan vi bara hoppas att hon orkar fortsätta kämpa för sin sak!

10 kommentarer:

 1. Oj, den boken måste jag läsa...

  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Den tjejen borde ha fått fredspriset! Har sett henne många gånger på BBC, vilket öde. Den boken ska jag faktiskt köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är väl nominerad igen, så i år kanske...

   Radera
 3. Maste läsa den. Det maste nog egentligen alla. Den lär sätta saker och ting pa plats. I rätt perspektiv.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med "problem" ställs ju liksom i en annan dager...

   Radera
 4. Det där är en bok jag absolut ska läsa någon gång! Och hon borde verkligen få Nobels fredspris!!!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset! Nu blir jag ännu mer intresserad av att läsa den boken!

  SvaraRadera