onsdag 11 juni 2014

Säsongens sista tropiska golfrunda

Så var den gjord, säsongens sista golfrunda i tropikerna. Nu är det snart dags att byta ut de där palmerna mot björk och tall plus att ödlor och apor ska bytas mot rådjur och räv.

Den här gången satte vi oss i bilen och åkte över gränsen till Malaysia för att jaga bollen i några timmar. Det finns väldigt bra golfbanor bara en halvtimmes resa in i grannlandet i norr och eftersom Singapore inte är så stort så tar ju resan till gränsen inte så lång tid. Förutom att det kan vara kul med en utflykt någon annanstans så är orsaken till gränsöverskridandet dels att det är inte alldeles enkelt att komma ut och spela i Singapore om man inte är medlem i någon klubb, och dels att det skiljer väldigt mycket i avgift att spela där jämfört med i Singapore.

Att det dessutom är en trevlig bana med vackra blånande berg i bakgrunden, samt att vi dessutom nästan var ensamna på banan gör ju inte saken sämre.


Det där med golf är ju som många vet (även ni som inte är speciellt begeistrade i det över huvudtaget) en företeelse där det florerar många mer eller mindre begripliga uttryck. Om man inte har något bättre för sig kan man ju alltid fundera över hur de uppkommit från början. Uppenbarligen har jag varit lite sysslolös, för just sådana funderingar har jag försökt kasta lite ljus på och det ljuset tänkte jag nu dela med mig av. Skulle det vara så att ni struntar fullkomligt i varför det florerar en massa fåglar inom golftermologin kan ni sluta läsa nu, annars kan ni fortsätta lite till så kanske ni blir lite klokare på den fronten.

Det är ju som sagt en massa fåglar hela tiden, birdies, eagles och till och med kanske albatrossar. Att göra resultatet "ett under par" (ett slag mindre än idealresultatet) kallas "birdie" och det ska härstamma från det gamla amerkanska slangordet för något som var jättebra, nämligen "bird". Det startade med att man gjorde "a bird of a score" och det kom så småningom att bli en "birdie",

Eftersom ett jättebra slag var en liten fågel, så borde ju ytterligare ett slag bättre vara en större fågel, så varför inte en örn? Därav "en eagle" som betyder två slag under par. Skulle sedan någon lyckas med det näst intill omöjliga att slå bollen i hålet på tre under par, så gör man då den mycket sällsynta jättefågeln "albatross".

Så nu vet ni det! De här och många fler golftermers uppkomst kan man läsa om på scottishgolfhistory.org och det finns ju som sagt en del termer inom det här gebitet...

12 kommentarer:

 1. Som jag skrivit tidigare är golf inget för mig men jag vet att många tycker mycket om golf.
  När åker ni tillbaka till Sverige? Blir det för gott då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag åker söndag natt och blir troligen kvar i Sverige tills det blir "flytt på riktigt" någon gång längre fram i höst/vinter

   Radera
 2. Du hade nog inte haft någon golfbana helt till dig själv här den här årstiden. Så be prepared!
  Tack för förklaringarna på birdsen. Birdie visste jag, resten kunde jag inte. Men hole in one vet jag vad det är, liksom fore;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är väl så att jag är på väg hem till trängseln...fast det känns rätt bra. Såväl det där med björk och tall som men trängseln...

   Radera
 3. Du lever onekligen i en kontrastskarp tillvaro.
  Nästan ensamma på banan. Blir nog annorlunda när ni kommit åter till fäderneslandet. I a f vid den här tiden.
  Det var en riktigt lättsam golflektion du bjöd på idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och troligen en mycket viktig lektion ...;)

   Radera
 4. Mitt stora nöje när jag kör hoj förbi en golfbana är, (självklart), att dra i gashandtaget lite extra när jag passerar någon som ska putta… ;-)
  Elakt, eller hur?
  Vilken omställning det måste vara att komma hem till Sverige, men rätt skönt också kan jag tänka.:-)
  sv:
  Ja, den nationaldagens firande kändes riktigt bra! :-)

  Nu är det bara 2 dagar kvar på terminen!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tillhör jag de som inte bryr mig så mycket om ifall det låter eller händer något när jag ska putta...skulle nog kunnat ha gjort det själv för ett antal år sedan, bara föratt, liksom...

   Radera
 5. Jag är nog inte så smart men: Två slag under "PAR" vad är ett par? Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där "par" är det antal slag man egentligen ska ha på ett hål (det där antalet somliga av oss inte får så ofta...och de där fåglarna dyker upp ändå mer sällan...)

   Radera
 6. Välkommen till sommarsverige; ta med lite extra värme i bagaget tack. För i dag blev det ruggigt på eftermiddagen. :-)

  SvaraRadera
 7. Packar genast ner lite i väskan!!

  SvaraRadera