söndag 15 juni 2014

Like Singapore, lah!


Det sägs ju att tiden går fort när man har kul, och visst är det så! Våra singaporianska år har bara rusat iväg men nu  börjar slutet på det "asiatiska äventyret" närma sig - tror vi! Vi har fortfarande inte fått något definitivt flyttdatum, men någon gång under det innevarande året ska det väl vara dags. I och med detta så har jag nu bestämt mig för att packa min kappsäck och återinskriva mig i Sverige i sommar och återvänder till Singapore när det blir dags för "flytt på riktigt" för att packa ur lägenheten. Det innebär att det inte har blivit något "riktigt farväl till allt och alla i Singapore", utan jag spar det tills vi möts igen.

I nya numret av Swea Magazine skrev jag ihop en liten "sammanfattning" av mina upplevelser den här tiden, och för er som kan tänkas vilja läsa den, så kommer den i sin helhet här tillsammans med lite typiska Singaporebilder:


"Så var det dags att vända blad i livet igen. Efter närmare fem fantastiska år i Singapore är det dags att tacka för oss och återvända till verkligheten. Visserligen är det en verklighet som jag med jämna mellanrum längtat tillbaka till, och visst finns det saker jag saknat, men jag har lärt mig älska Singapore med dess såväl för- som nackdelar och det finns väldigt mycket jag kommer att sakna.


Ett exempel är att inte behöva konsultera termometern innan dagens klädval görs, utan att kunna sätta på sig vad man vill och inte behöva slänga ned en extra tröja "omutifallomatt". Däremot kommer jag kanske att uppskatta möjligheten att kunna promenera hundra meter utan att behöva torka bort svetten i pannan eller känna hur svettdropparna rinner nedför ryggen och bildar små mörka ränder på kläderna.


Ytterligare något jag kommer att sakna fruktansvärt mycket är utbudet av mat med alla olika smaker och dofter. Alla Hawkercenters och andra fantastiskt mysiga ställen där man kan äta underbart god mat för en billig penning. Inte heller kommer någon att vara intresserad av om jag har ätit lunch, vad jag åt för mat eller var jag åt. nej, nu kommer istället fokus återigen att hamna på om det regnade igår eller om det kommer att regna imorgon.


På något underligt vis är jag säker på att jag även kommer att sakna alla mer eller mindre knasiga taxichaufförer med sitt eviga gasande och sina instrumentbrädor fyllda av allsköns prylar. För att inte prata om busschaufförerna som verkar ha någon inbördes tävlan om vem som kan få flest passagerare på fall under en dag med hjälp av så ryckig körning som möjligt.


Att kunna traska upp "bara sådär" på någon Roof Top Bar är väl kanske även det något som kan komma att bli lite saknat. Jag menar, det dräller ju inte direkt av den möjligheten i Karlstad, och även om det inte kanske skett speciellt ofta, så har ju i alla fall möjligheten funnits hela tiden och bara vetskapen om att man kan om man vill är ju något man kan komma att sakna.


Sedan har vi ju det här med att "leva lyxhustruliv", det kommer ju inte att bli riktigt lika enkelt den dagen jag återgår till mitt normala liv. Hur ska jag nu kunna rättfärdiga att dricka champagne vid poolen på förmiddagarna... Ok, jag har aldrig druckit champagne vid poolen någon förmiddag, men jag skulle kunna ha gjort om jag hade velat och återigen, bara vetskapen om att det varit möjligt... Vart ska jag ta vägen om jag vill göra det nu? Det fungerar kanske inte riktigt bra på en träbänk på en svensk innergård. Skämt åsidå, jag kan med gott samvete säga att jag har levt lyxhustruliv, vilket för mig har varit möjligheten att göra vad jag vill, när jag vill, hur jag vill. Inga bestämda tider att passa, ingen väckarklocka som ringer om det inte varit för något jag valt själv att göra på morgonen. Hur många är det egentligen som har haft möjligheten att uppleva detta? Och jag måste säga att jag känner mig oerhört tacksam för att jag fick ha det privilegiet under de här åren. Risken finns väl  att jag halkar tillbaka in i ekorrhjulet rätt snart, även om jag verkligen har lovat mig själv att försöka ta tillvara på tiden så mycket jag bara kan för att göra saker jag verkligen vill göra.


Något annat jag är helt övertygad om att vi är många som saknar den dagen vi lämnar Singapore för att flytta tillbaka till Sverige är möjligheten till resor. Många är vi som utforskat stora delar av Asien under vår vistelse i Singapore, och jag själv är inget undantag. Vi har hittat till många fantastiska resmål och gjort så många underbara resor och visst kommer jag att sakna kritvita stränder med vajande palmer och alla olika spännande städer. Men nu är det kanske dags att inse vilka skatter som finns att upptäcka i Europa. Många vackra städer med intressant historia på nära håll, och för egen del har jag väldigt mycket kvar att upptäcka i den delen av världen.


Sist med inte minst kommer jag naturligtvis att sakna alla nya underbara bekantskaper. Jag har lärt mig att livet som expat innebär fantastiskt många härliga möten med intressanta människor, men även lika många avsked. Man möts och man skiljs. Människor flyttar hela tiden, vilket innebär att människor man lär sig tycka mycket om plötsligt beger sig till någon annan del av världen. Det har varit år fyllda med skratt tillsammans med nya vänner och även om vi kanske inte kommer att befinna oss i samma del av världen så hoppas jag - och tror - att det kommer att innebära att jag kommer att ha kontakt med vänner över hela världen, och bara en sådan sak är ju en skatt som vi bör ta väl vara på och vara väldigt tacksamma över.


Avslutningsvis vill jag bara säga att det är med blandade känslor flytten går norrut. Men jag flyttar tillbaka med en ryggsäck fylld med minnen som ingen kommer att kunna ta ifrån mig. dessutom har jag troligen en annan ryggsäck fylld med oljor, teer, kryddor och andra små nödvändiga saker jag kommer att springa benen av mig för att få tag i sista veckorna på plats i Singapore..."


Nu ska jag bara packa ner det sista och stänga resväskan innan det är dags att återvända till Sverige med förhoppningen att det blir en lång och varm sommar...

16 kommentarer:

 1. Ett fantastiskt 5-årigt äventyr. Här passar verkligen uttrycket "minnen för livet".
  Välkommen åter till Sverige! Och en lång varm sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Och dt där med en lång varm sommar låter väldigt bra!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Champagne på förmiddagen går att ordna med glädje och spontanitet på vår brygga i Getetbol!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väldigt trevligt - bättre än vid en kaklad pool!!

   Radera
 4. Välkommen hem! Och äventyr av annan sort finns det ju här omkring. Späckhuggarsafari i Norge kanske är något. Visserligen inte lika varmt, men säkert spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett fantastiskt trevligt alternativ tycker jag!

   Radera
 5. Vi har ju visst en takbar och i relaxen på Sundstabadet kan du ta en drink om ändå en alkoholfri!! Välkommen tillbaka till Värmlands Singapore! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alltså en takbar? Jag förstår nu att det är hög tid att återvända innan det händer så mycket på hemmaplan så jag inte känner igen mig längre ;)

   Radera
 6. Vilket fantastiskt inlägg! Gillar sammanfattning av dina år i Singapore, man blir ju riktigt sugen. Ja, det var jag ju iofs innan också. Dina berättelser var ju verkligen intressanta och inspirerande!

  Men medge nu Marina, du flyttar hem "temporärt" bara för att kunna följa VM i fotboll;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag gör - vad trodde du? Och nu räknar jag med lagom hemkomst till matchen Tyskland Portugal.

   Radera
 7. Svar: Hoppas du hann, om inte måste du bara kolla matchen Tyskland-Portugal på svtplay - en höjdarmatch, speciellt i första halvlek.

  SvaraRadera
 8. Jag hann och jag såg den!!

  SvaraRadera
 9. Tänk så annorlunda det kommer att bli med Sverige efter Singapore.
  Hoppas verkligen att du kommer att fortsätta att blogga. Vill gärna fortsätta att följa dina "öden och äventyr". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer säker att bli så, jag kan nog inte låta bli ;)

   Radera