tisdag 3 juni 2014

Old wives´ tales

Jag har sagt det förut, och det gäller fortfarande, det där med att jag tillhör de där mer eller mindre knäppa personerna som undviker vissa saker bara för att man inte ska göra dem. Som till exempel att inte gå under en stege, eller lägga nycklar på bordet. Eller att spotta vilt omkring sig om en stackars katt i fel färg kliver över gatan... Det där vi kallar för att vara skrockfull.

Den bästa översättning som jag har hittat på ordet skrock är "Old wives´ tales", och det kanske är så det är. Att mycket av det som vi inte ska (eller ska) göra bottnar i någon gammal idé som det från början fanns någon anledning till att man gjorde. Till exempel att man kunde få något i huvudet om man gick under stegen eller att man glömde kvar nycklarna om man la dem på bordet. Sedan finns det naturligtvis en hel del som det är svårt att finna en förklaring till också.

Den här delen av världen är absolut inget undantag när det gäller sådana här saker, utan mer tvärtom skulle jag vilja påstå! Här finns massor av dessa påfund, och här kommer ett litet axplock. Huruvida det kan ligga något bakom idé från början eller inte får ni bedöma själva!

Peka aldrig på månen för då kan öronen ramla av.

Ät alltid upp ditt ris annars kommer din framtida make/maka att vara "mo peng" (ha ärr efter acne i ansiktet)

Sitt aldrig på varma bussäten för då kommer du att få hemmorojder.

Skräm aldrig en ödla inomhus för då kommer svansen att hoppa in i dina öron.

Om det rycker i höger ögonlock betyder det tur, om det däremot rycker i det vänstra kommer du att drabbas av otur.

Simma aldrig på natten för då kommer vattengudarna att ta din själ.

När ett barn tappar en tand ska barnet stå rakt upp och kasta ut tanden genom förnstret för att det ska växa upp nya fina tänder.

Knacka alltid innan du går in i ett rum, även om du vet att det är tomt.

Bär inte dina underkläder på huvudet för då drabbas du av sju års olycka.

Ja, det finns ju en del saker man bör undvika om man säger så... Det är ju faktiskt några som man kan förstå hur de har uppkommit, till exempel att man skrämde barn för att ge sig ut att simma nattetid, eller hur man försökte få dem att äta upp maten, men frågan är hur någon ens skulle komma på idén att bära underkläderna på huvudet?

Hur som helst så har jag i alla fall fått förklaringen till varför man inte ska fälla upp ett paraply inomhus - det kan nämligen ramla ner en orm i huvudet då, och det vill vi ju inte vara med om!

8 kommentarer:

 1. Livet kan alltså bli mera komplicerat att leva. Sju års olycka borde inte vara så svårt att undvika dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är ju inte alldeles nödvändigt att sätta underkläderna på huvudet...

   Radera
 2. Vilka grejor de kör med! Underbyxorna var det bästa, men samtidigt är jag lite fundersamt till det sista med paraplyet. Om jag nu har ett paraply...då kan ju inga ormar trilla ner - eftersom jag har ett paraply över mig...eller...?? ;)
  Ha en fin vecka!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev det genast mer komplicerat...;)

   Radera
 3. Hahaha! Vissa old wives tales kände jag igen, några är nya och jag skrattade gott:-)
  Själv är jag inte ett dugg skrockful, men maken har vissa tendenser;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har jag på tok för många tendenser åt det hållet och med tanke på hur illa det kan gå om man läser de här så är det ju tur att jag inte har för vana at dra trosorna på huvudet när jag går ut ;)

   Radera
 4. :)
  Tror inte att de flesta av dessa har någon anknytning till den logiska världen. Jag skall prova att peka på månen och berätta vad som händer. ;)

  SvaraRadera
 5. Gör det, men för säkerhets skull kanske du ska hålla i öronen ;)

  SvaraRadera