söndag 21 september 2014

Forskningsrön av stor betydelse för mänskligheten, eller...?

Jag vet inte hur många som undgått att årets humorpris inom forskningen "Ignobel" nyligen har delats ut, där  forskare har belönats för sina upptäckter inom allehanda nyttiga områden. Ett gäng japaner har belönats för att de undersökt hur halkiga bananskalen egentligen är och några andra har undersökt hur effektivt det är att stoppa fläskkött i näsan om man vill stoppa näsblod.

Jag antar att det är vad vi alla går omkring och funderar över ibland, så det är ju tur att någon tagit reda på hur det verkligen är.

Nu är det ju så, att det här är ett pris som delats ut i många år tidigare, och även då har forskare belönats för svar på frågor vi alla funderar över. Så för alla er som alltid undrat över hur dyngbaggar navigerar i mörker, så kan jag berätta för er att de använder sig av Vintergatan. Fjolårets pris i biologi/astronomi gick nämligen till de forskare som hittade lösningen på just det problemet vilket vi alla funderat mycket över.

Och för alla er som legat sömnlösa och funderat över huruvida det blir mer eller mindre halkigt om man sätter sockarna utanpå skorna när man går på isiga vägar, kan jag berätta att fysikpriset gick till de forskare som bevisade att det är mindre halkigt med sockarna utanpå.

De här och många andra mer eller mindre vansinniga forskningar och vinnarna av ignobels pris genom åren finns att läsa om på "Improbable Research". Så för alla er som grubblar över om döpta kor mjölkar bättre än namnlösa, eller om loppor som lever på hundar kan hoppa högre jämfört med loppor på katter, eller något annat livsviktigt kanske ni kan hitta svaren där.

Jag kan ju inte låta bli att fundera över om det är en lönsam sysselsättning, för då kanske det finns något olöst problem jag kan ge mig på...

Medan jag funderar vidare på detta kommer en bild från årets sista(?) sommarpromenad!
8 kommentarer:

 1. Visste inte att ett sådan pris fanns, så allmänbildad är jag då;-)
  Men även forskare ska ju kunna ha roligt då och då. För det mesta är de ju skittråkiga;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte heller någon aning om att priset fanns, och i ärlighetens namn vet jag inte om denna nya vetskap har tillfört så mycket, men lite kul var det!

   Radera
 2. Bloggvärlden är en ständig källa till min ökade bildning även om de flesta av dessa forskningsrön torde kunna insorteras i kategorin "värdelöst vetande".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt till gruppen "värdelöst och fullkomligt onödigt vetande".

   Radera
 3. Man tycks kunna forska om det mesta. Även det onödiga. :)
  Idag och igår ligger temperaturen här på litet drygt +30. Nu får det vara nog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har ju temperaturen sjunkit väldigt drastiskt så du får gärna dela med dig lite av värmen!

   Radera
 4. Jag (som vet hur svårt det kan vara att få forskningsanslag) undrar ju mest vem som finansierar sån forskning...?

  SvaraRadera
 5. Det kanske skulle vara intressant att kolla upp...eller...!?

  SvaraRadera