torsdag 4 september 2014

September

Då har vi tagit oss en bit in i september och jag måste säga att vissa mornar är det svårt att inte tycka om den svenska hösten. Att vakna när solen lyser från en klarblå himmel och solstrålarna glittrar i vattnet, då är det bara så fantastiskt!


Att sedan kunna ta med sig en påse och vandra ut i skogen på jakt efter middagsmaten är även det en av många fördelar med hösten. Sedan kanske man inte behöver plocka och tillaga allt man hittar i skogen, men det man inte plockar kan man ju alltid njuta av där de står.


Jag vet inte hur många som tänkt på det, men det mesta som har något i stil med "sept" i namnet har ju något med sju att göra, och månaden september är faktiskt inget undantag. "September" betyder nämligen "den sjunde månaden". Lite underligt med tanke på att det är vår nionde månad, men det finns en förklaring till detta (om det nu skulle vara så att någon känner för att fylla ramminnet med lite mer mer eller mindre nyttig kunskap). Det var nämligen så, att år 153 f.Kr. flyttades årets början till januari istället för mars där det tidigare låg. Det var väl någon som fick en snilleblixt och tyckte det var en himla bra idé att flytta årets början några månader bakåt. och då blev det så. Om det blev bättre eller inte förtäljer inte historien, men nu vet ni åtminstone varför...


Eftermiddagstemperaturen i september ligger normalt på 15 grader på mina svenska breddgrader och stiger till 20 grader "några enstaka dagar under månaden". Nu gör det inget om vi kan får ett gäng sådana dagar. Det där med soliga och varma höstdagar med den där underbara klara höga luften som blir är bara så härliga. (Om det finns någon av er som är intresserade av väderstatistik kan jag även upplysa om att det under en normal september ska falla cirka 70 mm regn hos mig födelat på 12 dygn)


Men för närvarande regnar det inte, solen lyser och det är en fantastiskt underbar höstdag och det är bara att njuta så länge det varar.


8 kommentarer:

 1. Tack för den infon! Tänk vad jag har lärt mig hos dig:-)
  Hos dig verkar hösten har kommit betydligt längre än här. Inga löv på marken än.
  23 härliga grader idag och strålande solsken. Det är nog fortfarande sommar här har jag bestämt;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, lite sommar är det väl kvar. Igår var det absolut sommar och det ser väl ut att kunna bli det idag också, men sen får vi väl se vad det blir...

   Radera
 2. Här bjöd du på mycket som jag inte hade en susning om. Härliga bilder dessutom. Fint golfväder ser jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det är så´nt väder är det verkligen härligt att ta ett varv på golbanan en septemberkväll.

   Radera
 3. Härliga dagar får man ta vara på. Jag hörde att det var gott om Karl-Johan svamp i år.

  SvaraRadera