måndag 1 september 2014

Vad vore augusti utan kräftor

Som vi alla vet så har vi ett gäng tillfällen i Sverige då vi ska sitta ute och äta mat oavsett väderlek. Förutom midsommar så är den traditionella kräftskivan ett sådant. Oräkneliga är nog de kräftskivor många av oss sörplat kräftor och huttrat lite då den höstliga kvällsdaggen börjat göra sig påmind.

Årets kräftätning blev dock lite halvfusk eftersom vi intog dessa röda läckerheter på en inglasad balkong. (Något säger mig dock att med alla inglasningar som finns överallt numer så är vi nog inte de enda...)


Visst är det lite kul, det där med traditioner och hur inrotade vi blir. jag menar nu kan man ju får tag i kräftor året om, men hur många av oss kan tänka sig en kräftskiva i mars? Nej, på något vis är det bara så att det ska ske i augusti/september och ingen annan tid på året, då blir det "fel". Det här bottnar i att det fram till 1982 var förbud mot fiske från november till 7/8 kl.17.00. Senare, under åren 1982-1994 så kunde man fiska kräftor från och med första onsdagen i augusti innan det släpptes helt fritt. Jag kan fortfarande komma ihåg hur det låg skynken över frysdiskarna i affären innan det var dags att börja sälja de röda godingarna, och visst var det lite mer speciellt då.

Om vi ska tro på Nordiska museet (och det gör vi ju) så nämndes kräftor för första gången officiellt i Sverige i ett brev från Erik XIV till fogden på Nyköpings slott, där han villa ha kräftor till sin syster Annas bröllop. Då åt man dem inte som vi gör idag, utan det skulle göras kräftfärs, kräftkorv och kräftstuvning och andra varianter som kunde tänkas bli ätbara.


Men visst var det väl tur att det någon gång i början av 1900-talet fanns någon som upptäckte att man kunde äta dem hela och kalla, för annars hade vi ju inte suttit idag och sörplat på dessa läckerheter insvepta i en filt under skenet av en lyckligt leende pappersmåne...

8 kommentarer:

  1. Ja, vad vore augusti utan kräftor? Och surströmming!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, det där med surströmming tål att funderas på...

      Radera
  2. Mums!!!! Jag älskar kräftor! Allra helst havskräftor egentligen rent smakmässigt, men det är ju dessa röda läckerheter jag är uppvuxen med. Vi var på en helt otroligt rolig kräftskiva förra lördagen och vi sjöng nog 40 snapsvisor! Det är SÅÅÅÅ roligt! Tur att vi inte tog en hel snaps per sång! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog en rätt bra idé tror jag...;)

      Radera
  3. Tänk, jag har aldrig varit någon riktig fantast av kräftor.
    Tycker mycket bättre om räkor, krabba och hummer (som jag ätit en gång).
    Det är intressant med traditioner och mat. Och att viss mat blir "fel" vid vissa tillfällen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Havskräftor är väl egentligen godare, men det är nog lika mycket själva "grejen" som kräftorna. Det blir liksom inte samma sak med bara räkor på bordet.

      Radera
  4. Alskar kraftor men har lyckats missa de senaste arens kraftskivor. Visst ar det intressant med mattraditioner och att just vi I Sverige envisas med att mycket ska konsumeras utomhus, trots ostadig vaderlek (fast denna sommar har ju varit fantastisk).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja just i år har det ju varit ljuvligt, fast midsommar var lika kall som vanligt och vi frös precis sådär mycket som man ska göra en svensk midsommarafton.

      Radera