tisdag 24 februari 2015

Nyår på Bohol

Det är så härligt det där med att det alltid finns något att fira och nu var det ju kinesiska nyåret som skulle firas in. Nu kan jag i ärlighetens namn säga att vi firade kanske inte just det så mycket som vi firade en massa annat, för om man tänker efter så finns det ju oftast något att fira, och det är så himla bra!


För första gången har jag nu varit på Filippinerna och det blev en mycket trevlig bekantskap. Trevliga människor, god mat, härliga stränder och fantastiskt vatten! Eftersom det handlade om en kortsemester kan jag inte på något vis påstå att jag "kan" Filippinerna, långt därifrån, men jag kan i alla fall berätta lite om platsen där vi var.


Vi valde att åka till Bohol, en provins som består av flera småöar, varav Panglao troligen är den som är mest känd ur turistvinkel. På ön Panglao (dit det går en bro från huvudön) hittar man (om man ska tro många resebolag) en av Filippinernas vackraste stränder, Alona Beach, och där var vi de här dagarna.


En fantastisk strand, lång med alldeles kritvit sand och ett vatten som var så där klart så man ser alla gröna färgskiftningar i vattnet från stranden. Det gick väldigt bra att snorkla från stranden, men om man inte ville det, kunde man gå och kika på havets varelser utan att blöta ner sig nämnvärt, eftersom de syntes nästan lika bra ändå. Fast det är klart, då handlade det väl mest om rätt långsamma varelser, som sjöstjärnor och snäckor, fiskar är ju lite sämre att försöka följa vadandes i vattnet.


Nu var det ju som bekant en rätt stor Asiatisk högtid under dagarna vi tillbringade här, så vi var inte direkt ensamma om man säger så... men vi fick också plats, och att sitta och äta färsk nygrillad fisk på någon av strandrestaurangerna är helt fantastiskt och man kan ju låtsas att man sitter på en öde paradisstrand om man känner för det. (För paradisstrand var det, dock inte så öde...)En dag startades i vackert gryningsljus för att göra en "island hopping snorkel tour" och där var vi inte heller ensamma, men med en "snorkelguide" som släppte av oss i lite djupare vatten där det inte var så många fler, så fick vi uppleva den där underbara färgsprakande världen som finns under ytan. Där, bland korallerna, leker clownfiskarna och deras färger blandas med papegojfiskar och andra fantastiska undervattensvarelser - det är verkligen helt underbart att kunna ligga där och känna sig som en tyngdlös iakttagare sådär lite grann från ovan.
Efter att vi hade guppat klart så var nästa stopp Cabilao, eller "Virgin Island", en ö som mer eller mindre försvinner vid högvatten, men som vid lågvatten omges av finkornig kritvit sand. Största delen av stranden låg under vatten, men det var onekligen en speciell känsla att se alla båtar parkera för att släppa av passagerarna som såg ut att promenera omkring mitt i havet. Det är en väldigt liten, underbart vacker, ö som är obebodd och för att behålla den vacker finns här förbud mot det mesta. Frågan är vilket som är värst, att medföra vapen eller att kyssas...

Efter en dag på havet med hyfsade vågor måste jag säga att ytterligare en gång har jag imponerats av de som kör de här båtarna. De manövererar sina farkoster med en oerhörd skicklighet. Det är så häftigt att uppleva, även om det kan kännas lite sådär när det slår ordentligt och det knakar i "stödbenen".


Efter avslutad utflykt är det absolut inte fel att slå sig ner på några kuddar vid strandkanten och med något drickbart (gärna en kall öl!) i handen sitta och blicka ut mot horisonten och lyssna på havet...


Vi hann med mer under våra dagar, så i vanlig ordning: "Det kommer mera"...21 kommentarer:

 1. Så fantastiskt vackra färger på stränderna.
  Tänk vilket vatten med alla färgskiftningar.
  Man tycker verkligen om förbud. Att barn inte får leka verkar litet hårt. Och det där kyssandet är ju för skandalöst. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kyssas kan inte vara bra för ordningen...och som tur är får man inte ha med olagliga droger heller (kan inte låta bli att fundera över vilka det är som är lagliga...)

   Radera
 2. Helt fantastiskt! Mera säger jag bara! Det enda som jag vlev förvånad över var ölen. San Miguel... fanns det inga inhemska öl!
  Ä nygrillad fisk - nu vattnar det i munnen:-)
  Som sagt gärna mera:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himla tur att du säger "mera", för det lär det bli!

   Radera
  2. ...och det där med ölen såg jag att det redan fanns svar på, Steve har facit på det!

   Radera
 3. Fantastiskt! Vilka färger! Jag blev oxå förvånad över förekomsten av spansk öl i dessa paradistrakter, men så googlade jag på San Miquel och fick veta att ölet härstammar från just Filippinerna där bryggeriet startades 1957 av spanska emigranter. 1962 började det gå på export och 1966 startades det första bryggeriet i Spanien, i Malaga. Ännu en gång har din blogg bidragit till att vidga min kunskapsbank.
  Förbudsskylttillverkare har en gyllene marknad i dina trakter.
  Så fantastiskt att bo där äventyret alltid finns runt knuten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att vara till hjälp! Och den här gången bidrog jag ju till och med till något nyttigt i kunskapsväg ;)

   Radera
 4. Åh vi älskar Filippinerna! Vi har rest till Asien några vintrar och Filippinerna är favoriten bland de länder vi besökt (Thailand, Malaysia, Vietnam, Kina). Det finns så vacker natur, det är enkelt att resa runt, människor är vänliga och pratar bra engelska, det är billigt...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det smakar absolut mer med Filippinerna även om det finns många fler pärlor runt omkring.

   Radera
 5. Otroligt! Så mycket du får uppleva och se och göra. Så vackert. Jag kan helt klart tänka mig att låta bli att pussas en stund för att få se Virgin Island. Jag antar att den snart kommer att ha försvunnit? På grund av människan.

  Svar: Vilken bra idé: Barnkooperativt äldreboende! Faktiskt strålande. Många bra saker börjar som ett skämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lovar att det kan vara värt den återhållsamheten! Och visst tål det att funderas på, det där med kooperativet... En annan variant är att gå ihop och köpa en stor herrgård för att starta ett kollektiv på äldre dar.

   Radera
 6. Vacker ö men mycket förbud. Spotta är otrevligt. Och kyssas kan kanske upplevas som lite stötande. Men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju tur att det bara var på den där lilla obebodda ön alla de där förbuden fanns, annars verkade det inte vara några större problem...;)

   Radera
 7. Vilken spännande värld! Fiskarna hade speciell färg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en spännande värld där det finns mycket att upptäcka!

   Radera
 8. Härligt! Trevligt att det kommer mer!
  Jag kan förstå att det kanske inte är så lämpigt med vapen på stranden, men inte att man inte får ha en picnic! Som du säjer otroligt många förbud. Trodde man var lite mer "lössläppta" där.Inte så strikta!
  "Regellandet" Sverige verkar vara rena paradiset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju inte så här tufft generellt, utan det var just bara på den lilla "Virgin Island", annars tror jag det är rätt fritt fram för så väl pussar som picknick på stranden!

   Radera
 9. De där havsbilderna ser alldeles ljuvliga ut. Njut och ha det gott! Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vattnet var helt otroligt klart - så härligt!

   Radera
 10. Ojoj, vilket fantastiskt ställe! Där skulle jag kunna fastna ett bra tag. Fast synd om man inte får kyssas för det är ju så mysigt.

  You Rock!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är så gällde förbudet bara på den där pyttelilla ön, annars är det säkert fritt fram för denna sysselsättning!

   Radera