tisdag 2 juni 2015

Katedralen i Palma

En av de byggnader man "måste" besöka om man är i Palma (i alla fall om man ska tro alla turistbroschyrer och listor över besöksmål), är den stora katedralen, eller "La Seu" som den också kallas. Alltså var det något även jag skulle göra, och det gjorde jag...så småningom...


Portixol, där jag bodde, ligger på ett bekvämt promenadavstånd, så det var ju bara en härlig morgonpromenad bort och med orden "det går inte att missa katedralen, den syns lång väg" i bakhuvudet gav jag mig iväg. Det är helt rätt, det går inte att missa den där den reser sig så majestätiskt upp mot skyn där den ligger i utkanten av staden.

Och visst såg jag den och visst hittade jag ingången och jag kom in i denna jättepampiga byggnad. Det som var lite mystiskt var att det inte var speciellt många personer där inne, men fördelen var ju naturligtvis att jag kunde gå helt obehindrat och se precis det jag ville. massor med stora jättesalar med fantastiska målningar och vävar. Lite konstigt var det kanske att själva den kyrkliga delen inte var så speciellt stor, men så var det väl... Jag hade att göra rätt länge innan alla delar var utforskade och när jag sett mig nöjd på det hela gick jag ut och när jag gått runt hörnet hittade jag en ny ingång - den här gången till katedralen!


Med andra ord så var det inte katedralen jag besökt utan det kungliga palatset. Ibland (väldigt ofta om jag tänker efter!) blir det ju inte som jag planerat, men nu blev det istället en väldigt kulturell dag, och det är ju inte heller helt fel. Nu har jag inga foton inifrån palatset eftersom det var fotograferingsförbud och det fanns fler vakter än besökare, så ni får helt enkelt använda fantasin.

Nästa besök blev i alla fall katedralen, och vilken maffig byggnad! Med en takhöjd på 44 meter och 32 fönster varav det största mäter 100 kvadratmeter och består av 1236 glasrutor, kan det kanske inte bli annat.


De flesta hade nog hittat rätt byggnad direkt skulle jag tro, i alla fall om man ska gå på antalet besökare för här var jag definitivt inte ensam! Närmare bestämt var vi väldigt många som beundrade katedralen från insidan.Anledningen till att den finns överhuvudtaget är att en gång för väldigt länge sedan befann sig en kung ute till havs mitt i en fruktansvärd storm. När det började se riktigt mörkt ut bad han för sitt liv och lovade att låta bygga en stor kyrka till Jungfru Marias ära om han överlevde. Han överlevde, han kom hem tillbaka, och han lät bygga en kyrka. Bygget påbörjades under början av 1300-talet och det tog flera hundra år innan kyrkan var klar och det är resultatet av detta som tornar upp sig mot himlen i Palma.


Det är en fantastisk byggnad och absolut värd ett besök. Och om ni ändå är där kan ni ju lika gärna kika in i det kungliga palatset också, även det en byggnad värd ett besök.20 kommentarer:

 1. Ja ditt lokalsinne börjar bli världsberömd:-)
  Men du, det är ju bara en fördel att inte hitta, man får sååååå mycket på köpet som man annars skulle missa.
  Det här inlägget är ett perfekt bevis för det:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, jag får se så himla mycket extra hela tiden ;)

   Radera
 2. Jag kommer ihåg att katedralen gjorde ett oerhört mäktigt intryck på mig. Jag gjorde aldrig nån interiör visit. Mitt katedralintresse var svagt på tidigt 70-tal vad jag minns. Utkonkurrerat av andra intressen vid den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle jag tro att du inte var ensam om!

   Radera
 3. Det kan vara bra att komma lite vilse, man får se så mycket mer än man planerat, även om man ibland missar något man tänkt se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, det är bara att gilla läget!

   Radera
 4. :). Det är så där jag brukar upptäcka världen också! Kul!
  Man får onekligen en lite annorlunda upplevelse än vad man har förväntat sig. Läste ditt förra inlägg också och även om jag inte har varit där så har min dotter med familj vandrat på många ställen och också tagit fotografier så märkligt nog kändes det lite grann som en de javu. Härligt! Ett resmål till att lägga på listan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan nog vara så att man fotograferar ungefär samma saker. Men det kan ju vara från olika vinklar...;)

   Radera
 5. Man kommer alltid fram till ett bra mål. :)
  Vackert så det förslår. De där gamla katedralerna är verkligen imponerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, till något kommer man ju alltid fram!

   Radera
 6. En vacker katedral. Jag var där när jag var nio år och har faktiskt ett svagt minne av katedralen bl.a. Mallorca är en fin och grön ö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen skulle du uppskatta den mer idag än vad du gjorde som 9-åring ;)

   Radera
 7. Att komma rätt är inte alltid enkelt, men då fick du ju på köpet se lite mer! ;) Katedralen ser imponerande ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer ju liksom titt som tätt att resultatet blir så...;)

   Radera
 8. Hustrun var på Mallorca för ett par veckor sedan. Och kollade inte in katedralen, det gick det med. Fast visst är det trevligt och mäktigt att besöka katolska kyrkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert alldeles utmärkt att besöka ön utan att göra besök i katedralen.

   Radera
 9. Mäktig byggnad. Oftast är det en fördel att inte hitta rätt första gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det bli bra, men det kan öven hända att det inte blir så bra...

   Radera
 10. Ha, ha, den var bra! Då fick du ju möjlihet att se båda och det verkade ju verkligen sevärda!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blev det ett bra resultat, palatset hade jag helt säkert skippat om jag hittat katedralen med en gång.

   Radera