söndag 7 juni 2015

Valdemossa

På Mallorca finns det mer än bara stränder och staden Palma som kan vara värt att besöka, och något som fanns med på alla "bör-se-listor" var de olika bergsbyarna. En av de som nämndes var Valdemossa, så dit blev det en dagsutflykt.


Valdemossa ligger ett par mil från Palma och bussresan dit tog cirka en halvtimme. Den ligger 400 meter över havet och här bor det i runda slängar 2000 invånare. Det är väl synd att påstå att det är en liten hemlig bergsby dit få människor hittar, utan det fanns väl ytterligare några turister på plats, så vi var inte direkt ensamma att ha kommit på den idén.


En av de saker som byn är känd för är att kompositören Copin och hans älskarinna, författarinnan George Sand, tillbringade vintern 1838-39 här. Det var en mycket ovanligt kall vinter och Sands skrev en bok "En vinter på Mallorca" där hon beskriver vintern. Jag har inte läst boken och vi gick heller inte in på museet för att titta på Chpins piano, vilket uppenbarligen annars är en av de stora sevärdheterna i Valdemossa. Vi besökte inte heller klostret där paret bodde, men även det ska vara en sevärdhet enligt turistguiderna.


Däremot något som vi såg, och som var lite häftigt, var alla inmurade kakelplattor som föreställde Mallorcas skyddshelgon Santa Catalina Thomas, som föddes här i Valdemossa. Kakelplattorna satt bredvid dörrarna i husen och hade olika motiv. Alla verkade berätta om någon händelse i helgonets liv.
Det är en mycket mysig by där det finns gott om fik och restauranger där man kan slå sig ned och studera folkvimlet över en kaffe eller något annat om man skulle föredra det.Om man vandrar nedåt så hamnar man på de jättesmala gator som kantas av vackra stenhus där många av väggarna är fulla av blommor i alla möjliga färger.
Dessutom finns det naturligtvis ett antal platser där man har möjlighet att beundra utsikten. Dels vyn ner mot Palma och havet och dels över alla oliv- och mandelträd som växer på sluttningarna runt byn.Jag förstår att det finns ett antal mysiga platser att besöka på ön och nu kan jag ju pricka av en av dem alla i alla fall.


8 kommentarer:

 1. Valdemossa är en mysig liten by. Minns den mycket väl - det snöade nämligen när vi var där i mars...
  Kul att "walk Memory Lane" tack vare dina bilder och din text förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med, det var en mycket mysig liten by - även om det inte snöade den här gången ;)

   Radera
 2. Jag har aldrig varit där, men det ser onekligen mysigt ut.
  Tänk vad lite som behövs för att för evig tid göra en plats känd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, ibland är det inte mycket som behövs för att man ska kunna locka turister!

   Radera
 3. Verkligen mysig by med fina gränder och grönska!

  SvaraRadera
 4. Tänk så många vackra platser det finns och som kanske inte är så välkända. Tycker om mysiga kullerstensgränder. :)
  Verkligen vacker utsikt från denna lilla stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart något speciellt med kullersten, det bidrar alltid till viss mysighetskänsla.

   Radera