onsdag 5 augusti 2015

Björndansen

Björndansen är en verklighetsbaserad berättelse som handlar om ”Militärligan”. I början av 90-talet jagade svenska polisen en liga som rånade banker och vapenförråd utan att lämna några som helst spår efter sig, en liga som fick namnet ”Militärligan”. Sanningen var att det handlade om tre ostraffade bröder från en Stockholmsförort men det tog lång tid innan polisen förstod vilka som verkligen ingick i ligan. Om det här handlar Anders Roslund och Stefan Thunbergs bok ”Björndansen”.

Det fanns även en fjärde broder som valde att stå utanför och den brodern var just Stefan Thunberg, en av författarna till boken.

Mycket handlar om förberedelserna inför rånen, planering och genomförande. Det handlar också om starka familjeband, band som ibland är så starka att det inte finns någon återvändo. Vi får även läsa om en uppväxt kantad av en alkoholberoende pappa, hustrumisshandel och utsatthet på skolgården.

Det är en bra och läsvärd bok. De närmare 600 sidorna gick fort att ta sig genom. Det är naturligtvis, som författarna själva säger, inte hela sanningen och inget därutöver, utan det har lagts till och dragits ifrån, men i det stora hela så var det så här det gick till och på något vis så är det lite speciellt då man vet att det här faktiskt hände på riktigt

4 kommentarer:

 1. Haar också precis läst den och håller helt med dig - en bladvändare och väl skriven!

  SvaraRadera
 2. Den ska jag läsa. Jag minns det alltför väl. Rena turen att jag inte hamnade mitt i det värsta under ett dubbelrån i Ullared. Däremot gjorde andra som jag kände det. Sådana upplevelser kan vara mycket svåra att bli av med. Skräcken varje gång dörren öppnas till banken ... Den första utbrända bilen stod inte långt ifrån vår dåvarande bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läskigt att ha varit så nära. För egen del har jag bara små minnen av det här med "militärligan" inte alls speciellt mycket, men boken var bra!

   Radera