söndag 9 augusti 2015

Singapore 50 år

Idag fyller Singapore 50 år! Den 9:e augusti 1965 blev Singapore en självständig stat efter cirka 100 år som Brittisk koloni och ytterligare ett par år som del av den malaysiska federationen. Med andra ord är det ett rätt ungt land, och ett land där det känns som om det kan komma att hända saker framöver.


Om någon sagt den dagen då vårt "singaporianska äventyr" startade, att vi skulle vara kvar under året då Singapore fyllde 50 hade vi inte trott på det. Vi skulle ju bara göra ett par år och sedan återvända till Sverige. Nu trodde vi på fullt allvar att det skulle ta slut förra året, men så blev det ju inte heller, så nu är vi snart inne på vårt sjunde år.


I höst kommer jag dock att spendera rätt mycket tid på svensk mark och "bara" göra några kortare visiter till mitt andra hem. det blir en 14-dagarsresa mot slutet av augusti och sedan åker jag dit när det blir lite mörkt och otäckt här hemma i november sådär... (ibland kan man faktiskt både ha och äta kakan)

Hur som helst, Singapore är ett fantastiskt land att leva i, och det ska bli mycket spännande att se vad framtiden för med sig för detta lilla, men på sitt sätt väldigt stora, land.


Jag hittade en mycket intressant artikel i dagens SvD om just det, och för er som vill veta lite mer om vad det är jag försöker säga här, så finns artikeln i sin helhet här http://www.svd.se/singapore-forandras-osaker-tid-vantar/om/varlden

Grattis Singapore på 50-årsdagen och jag ser fram emot ytterligare tid på plats!

20 kommentarer:

 1. Grattis! Till Singapore som fyller år och till dig som får vara med om att lära känna en ny stad och nytt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och visst är det ett stort privilegium att få göra det.

   Radera
 2. Grattis till Singapore som har lyckats med att stå på egna ben. På BBC visade de ett stort reportage om landet - otroligt intressant.

  Kul att du åker dit igen snart. Saknar nämligen dina reportage därifrån. Din man verkar jobba där och måste trivas för han återvänder ju. Men det är endå en gåta för mig varför inte du också stannade kvar där. Du gillar ju landet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst tycker jag om Singapore och visst trivs jag bra där. Men jag trivs rätt bra här i Sverige också, och går det att göra både och så är det ju inte helt fel det heller...

   Radera
 3. Du hart vid åtskilliga tillfällen visat att dom är duktiga att fira högtider där borta och detta jubileum lär väl inte bli nåt undantag.
  Liksom BP saknar jag dina fylliga inlägg därifrån.
  SvD-artikeln har jag sparat och ska läsa senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, firandet idag har säkert varit i kolossalformat!

   Radera
 4. Grattis till Singapore och ditt andra hem.
  Tack och lov att ni blev längre där än ni tänkt er det.
  Nu får ju en ann också lära sig mera om det landet, tack vare dig.
  Tack så mycket Marina.

  SvaraRadera
 5. Jag lovar att försöka leva upp till detta och få till ytterligare ett gäng inlägg på plats senare i höst! Det är ju alltid kul att veta att det uppskattas :)

  SvaraRadera
 6. Tänk att landet är så ungt.
  Skall bli roligt att se och läsa litet mer om Singapore när du återvänder dit.
  Låter ju perfekt att du kan blanda och växla mellan två länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det, en fantastisk möjlighet.

   Radera
 7. Intressat! Altid kul att lära sej mer om andra länder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det. Alltid lika spännande att lära känna nya länder.

   Radera
 8. Firade du på något speciellt sätt i söndags? Vem vet. Jag tror att du kommer att fira tio år där minst. Du verkar vara en klok kvinna och har förmånen att kunna välja olika världar. Berikande. På köpet får jag läsa om spännande saker i ett land som jag tycker ligger väldigt långt bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 år tror jag inte att det blir, men jag hoppas väl att jag ska hinna bidra med några fler läsvärda inlägg från "landet långt borta"...

   Radera
 9. Måste absolut åka tillbaka inom kort :) En annorlunda stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör så, och glöm inte att meddela när i så fall, vem vet, det kan ju bli läge för en fika någonstans :)

   Radera
 10. Coolt med födelsedagskalas och härligt att du trivs så bra. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, där trivs vi alldeles utmärkt, fast det gör vi i Sverige också...:)

   Radera
 11. Men så bra! Även för oss. För då kan vi fortsätta att få ta del av dina vackra foton och intressanta inlägg om Singapore.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du tycker det! Då är det väl bara för mig att försöka leva upp till det...

   Radera