söndag 23 augusti 2015

Skolstarten är här

Även om vädret säger något annat så är faktiskt hösten här. Anledningen till att vi kan vara säkra på det är att skolorna nu dragit igång sin verksamhet efter ett långt och härligt sommarlov. Skolorna fylls återigen av elever och lärare som inte gör något annat än längtar efter att dra igång efter ledigheten, eller...?

Om vi ska tro på alla artiklar som fyller tidningarna just nu så kanske det inte är så himla enkelt. Det verkar ju vara viss brist på många håll då det gäller att fylla skolorna med lärare och det är ju ett problem...

Ibland hittar man bra saker på Facebook, och just i det här ämnet upptäckte jag något som känns relevant i ämnet:

 
Det börjar bli luckor i lärarleden. Därför söker vi dig, positiva ja-sägare, som biter ihop och förstår att gilla läget.
Du är stresstålig och kan ha många bollar i luften, medan din kommunikativa förmåga gränsar till det övernaturliga. Du bör ha en mångårig erfarenhet av konflikthantering, gärna i mellanöstern. En vaktutbildning eller tjänstgöring inom ordningspolisen är att föredra. Djupa och breda kunskaper inom psykiatrin och/eller i allmänsjukvården ger förtur. Vaktmästaregenskaper är ett måste. Du är väl förtrogen med kommunal möteskultur där du förväntas prata utan att säga något. Dina förmågor att uttrycka sig i det svenska språket är goda och dina skriftliga formuleringar håller skolinspektionen och advokater på behörigt avstånd. Vidare är du en person som är van att hålla ett högt tempo. Du anser att huvudvärk och högt blodtryck är ett kvitto på ett väl utfört arbete.
Arbetstiderna är dagtid, kvällstid och helger, samt alla andra tidpunkter på dygnet och veckan. Sommarledigheten ger dig ett fint tillfälle att lära känna dina egna barn och din partner, alternativt hitta en ny partner.
Läraryrket är en livsuppgift som generar värden, som inte går att värdesättas. Därför bör du betrakta det blygsamma bidraget till lön som en ren bonus. Andra förmåner är fri tillgång på tevatten, Treo och blyertspennor.
Adekvat utbildning krävs, juristlinjen eller byråkratprogrammet, alternativt en lång erfarenhet på ett statligt verk. Viss undervisning kan förekomma. Därför är pedagogisk erfarenhet meriterande. Vi sätter stort värde på personlighet. Lojalitet, tystnad och tjänstvillighet är ledorden. Eftersom gratisarbete är en del av lärarkulturen bör du ha en bakgrund inom ideella verksamheter.

I Sverige ger vi kvinnor lägre lön. Därför ser vi helst kvinnliga sökande. Gärna unga med utflugna barn.
Märk din ansökan: ”Ekonomisk belastning”.
Varför det saknas lärare? Ingen aning, vi är lika förvånade som du.

Även om det hela känns igen och att det ligger en hel del i det, så ska ni veta att jag saknar mitt jobb. Planen inför hösten är faktiskt att hålla mig på hemmaplan i alla fall i ett par månader och försöka få några vikariat här och där. Om inte annat för att kontrollera att jag fortfarande trivs med det jag är utbildad för att göra...


20 kommentarer:

 1. :). Här har jag just läst högt om lärarkallet för Uffe och vi har skrattat gott men förstås med en viss sarkasm. Det krävs mycket idag för att överleva som lärare. Lycka till med ditt inhopp i höst. Du klarar det säkert hur bra som helst även om du kanske saknar vissa meriter i Mellanöstern? Fast kanske inte när det kommer till kritan.
  Ha en god fortsättning på dagen Marina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan absolut läsa det med ett litet snett leende, och är man i branschen så förstår man definitivt det ironiskt lustiga i det hela ;)

   Radera
 2. Välskrivet, men jag får för den skull inget leende på läpparna. Hoppas att du får några vikariat så att du får en möjlighet att göra en egen bedömning av läget i skolan. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så ligger det alldeles för mycket i den texten, men förhoppningsvis kommer det att hända något på skolfronten någon gång...

   Radera
 3. Om det inte var sååååå sant så skulle jag ha skrattat. Här i rika Täby är 15 av 31 platser inte tillsatta av behöriga lärare. Anledning - de låga lönerna. Suck.

  Lärare, förskollärare, sköterskor och några yrken till är kall. Man måste liksom vara född till att utföra dessa jobb och stå ut med allt du skriver och vara underbetald. Grymt tycker jag.
  Du lär nog inte ha några problem att hitta vikariat. Utbildade lärare är ju en bristvara så de lär nog välkomna dig med öppna armar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se, förhoppningsvis kan det bli några strödagar här och där i alla fall... Jag är ju rätt begränsad tidsmässigt.

   Radera
 4. Ligger mycket i det där...vi började detta läsåret med att i mellanstadiet göra om fem klasser till fyra...en lärare saknas och ingen tycks vilja jobba hos oss.
  Ont om lärare är det ju...surt.

  Mycket väl formulerat och sant.

  Ha de bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ja, antar att ni får trösta er med att det blev fyra klasser och inte tre...

   Radera
 5. Hoppas du får något vikariat som känns bra, Spännande

  SvaraRadera
 6. Jag är ju något begränsad när det gäller tid, men några strödagar ska det väl kunna bli...

  SvaraRadera
 7. Låter inget vidare ... Men trots allt lite skönt att veta att det inte blir några problem att få jobb om jag skulle vilja flytta till Sverige och använda utbildningen. Men jag stannar nog här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle du mot förmodan ångra dig, så finns det alla gånger jobb åt dig.

   Radera
 8. Jag både ler och känner allvaret i texten. Tyvärr är alltför mycket sant. Hoppas du får intressanta uppgifter dessa månader innan du lämnar oss i höstrusket. Men jag har bestämt mig för att göra något roligt av det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höstrusk kan man absolut göra något bra av, det gäller bara att förstå att man kan det ;)

   Radera
 9. Jag tror precis som övriga att vill du jobba så får du säkert göra det.
  Själv jobbar jag inom landstinget men antar att även inom kommunen är det alltid är välkommet med välutbildad arbetskraft. Dessutom är dessa arbetsgivare fantastiska när man önskar tjänstledighet, inte alltid givet inom privata sektorn. Lycka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, två års tjänstledighet fick jag för egen del, men sedan var det slut (kan väl inte begära så mycket mer!), men som sagt, jag tror inte det ska vara några sådär väldigt stora problem att skaffa jobb den dagen vi flyttar hem "på riktigt".

   Radera
 10. Ja, lärarna har det inte lätt - och knappast eleverna heller. Så du behövs nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl vad jag hoppas i alla fall...

   Radera
 11. Vilken bra och rolig beskrivning av läraryrket. :)
  Kanske bra att "testa vingarna" och ser hur det känns.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl hoppas att jag inte blivit vingklippt under de år som gått ;)

   Radera