söndag 22 maj 2016

Gamla Goa Gubbar

"One down - five to go", det är rubriken på den underbara liveshow som Monty Python-gänget framförde i London 2014, 45 år sedan starten på deras långa karriär. Hur jag kom på det nu? Jo jag råkade se att det gick en repris på tv under veckan och blev sittande framför den. Jo, jag har sett den förut, men jag tycker det är en helt fantastisk föreställning och såg den väldigt gärna en gång till.


Här återupplivas en härlig blandning av gamla sketcher och filmsekvenser från deras arkiv. Det är en verklig höjdare att se hur kul de verkar ha på scenen då de återupplivar gamla figurer och hur de iklädda samma kläder gestaltar de personer de gjorde då det begav sig. De är äldre, de har förändrad kroppsform och definitivt annorlunda hårfärg (och lite mindre hår), men de gör det helt lysande!


Nu kan det ju vara så, att det är en fördel att tycka om Monty Python för att uppskatta det hela, och naturligtvis är det en väldigt stor fördel att ha sett de gamla varianterna. Att se en 73-årig Michael Palin sjunga sin "Lumber Jack" och en lika gammal Eric Idle framföra den underbara Galaxy Song och inse att de gör det minst lika bra nu som då är helt underbart.


Hur Terry Jones lyckas genomföra "Spam-sketchen" utan att bryta ihop är och förblir ett mysterium.


Nu gjorde du inte alla gamla sketcher och det fanns några som föll bort av "naturliga orsaker", som till exempel så gjorde gruppens äldste deltagare John Cleese aldrig sin "Silly Walk", och anledningen var flera knäoperationer, och det kan väl vara en godtagbar ursäkt.


Men naturligtvis var den med, papegojsketchen, för vad vore väl en reunion av Monty Python utan den!?

Mr Praline: 'E's not pinin'! 'E's passed on! This parrot is no more! He has ceased to be! 'E's expired and gone to meet 'is maker! 'E's a stiff! Bereft of life, 'e rests in peace! If you hadn't nailed 'im to the perch 'e'd be pushing up the daisies! 'Is metabolic processes are now 'istory! 'E's off the twig! 'E's kicked the bucket, 'e's shuffled off 'is mortal coil, run down the curtain and joined the bleedin' choir invisible!! THIS IS AN EX-PARROT!!'

Till sist - men absolut inte minst - visslar vi med i Always Look on the Bright Side of Life

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag tror de flest av inslagen finns att se på youtube om nyfikenheten skulle bli alltför stor.

   Radera
 2. Det gamla goa gänget är så mycket för mig. Jag förknippar dem med så många skrattstunder på filmduken och TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart gäng och så mycket fantastiskt de gjort!

   Radera
 3. Speciellt maken är en fan av Monty Python, men även jag gillar gänget. Å sketchen med papegojan minns jag också.

  SvaraRadera
 4. Monty Python är härliga. :)
  Den där papgojsketchen har jag sett flera gånger och den är lika rolig varje gång.
  Kul att de fortfarande gör saker tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var nog tänkt att vara en "tack- och avskedsförställning", så det återstår väl att se...

   Radera