tisdag 24 maj 2016

En blommande vår

Visst är det vackert i naturen just nu. Visserligen svämmar alla sociala medier över av bilder på blommor, inte minst blommande äppelträd och andra träd med rosa blommor. Men varför skulle jag vara sämre? Inte då, så här kommer ytterligare ett inlägg med vårens vackerheter.


Nu ska ni inte på några vis tro att det kommer att bli ett inlägg med vackra blommande rabatter eller tjusigt arrangerade trädgårdsblommor, för det har jag inga. Nej, jag måste erkänna att det där med rabatter var jag lite färdig med då bytte husboendet mot lägenhet (i ärlighetens namn var det väl kanske inte så många vackra blomsterrabatter där heller, men ändå...)


Nu gick vi ju och köpte oss en sommarstuga för några år sedan, och där har vi ju i alla fall en trädgård. Men en mycket lagom sådan. Gräsmattan består till mycket stor del av mossa, vilket är väldigt mjukt och skönt, och resten tar ungefär tio minuter att klippa, alltså väldigt lagom. Resten av tomten består mest av blåbärsris och annat som växer i skogen.


Just nu är det för övrigt lite mindre gräs ändå att klippa och det beror på alla vackra blommor som valt att titta upp och de kan man ju inte bara köra över sådär, nej de får stå där och vara vackra tills de vissnar.


Visst är de vackra, de där blommorna som inte kräver någon skötsel utan bara tittar upp sådär där de vill. Och inte behöver man rensa någon rabatt runt dem heller... Perfekta blommor om ni frågar mig!


Nu har vi ju även ett äppelträd på tomten! Visserligen lutar det oroväckande mycket åt ena hållet, och visserligen har det inte beskurits som äppelträd ska beskäras på ett antal år, men fullt i blommor är det i alla fall. Och inte bara fullt i blommor, det är fullt av humlor också, så nu håller vi tummarna att de där surrande små sötnosarna lyckas få till det så att vi åtminstone kan få ett par äpplen i år.

Visst är det fint med en välskött och vacker trädgård, men det finns ju annat mysigt här i livet...(Bild av Robert Högfeldt ur boken "Högfeldts bästa")

20 kommentarer:

 1. Bästa inlägget för en svensk som saknar den svenska vackra våren! TACK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! fast jag måste säga att igår var det ett vårväder som du absolut inte längtar till!

   Radera
 2. Jag kan tycka att en vildvuxen trädgård är vackrast. Själv Gillar Jag att påta i jorden men det får vara på en lagom nivå. Gullvivor är så söta. Hoppas du får många äpplen ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se, risken finns att de blommor som inte hunnit få humlebesök regnade av igår.

   Radera
 3. En välvårdad trädgård tar väldigt mycket tid att pyssla med. Det vildvuxna kan vara minst lika vackert.
  Så fina gullvivor. De växte också i vår gräsmatta när jag växte upp. Tillsammans med till exempel förgätmigej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilda blommor är alltid vackrast.

   Radera
 4. Heja för den till höger!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker om dina trädgårdsbilder. Att det är perfekt är inte lika med att det är vacker och tvärtom.
  Njut!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Du har nog ungefär samma relation till trädgårdar som jag. Vi bor också i lägenhet;-)

  Personligen gillar jag inte "välansade" trädgårdar. Jag vill ha det lite mera viltvuxet med liv i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns en tid då jag tyckt det var kul, men det gick över ;) Fast lite vildvuxet har det alltid varit.

   Radera
 7. Visst är det skönt att bara lata sig. Men vildvuxen trädgård? Nja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kan ju vara vildvuxen på ett bra vildvuxet sätt.

   Radera
 8. Boken Högfeldts bästa har jag precis ovanför mitt huvud i hyllan i datorhörnan. Jag brukar sträcka mig upp nu och då, bläddra lite och bara må bra.
  En trädgård ska vara sådan att man trivs i den...hemskt gärna får den vara riktgivande och människorna som bor i den ska följa efter. Gullvivor är toppen, de blir dessutom bara flera när de inte blir klippta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kommer mina gullvivor att bli jättemånga :) Det är min granne vid stugan som visat mig boken och den är verkligen fylld med härliga bilder.

   Radera
 9. Så många vackra blommor din trädgård hyser. Vackert "vildvuxet" tycker jag. Jag gillar både välansat och vildvuxet. Allt inom rimliga gränser. Naturen är en duktig trädgårdsmästare.
  Vi har oxå ett vildvuxet, oansat äppelträd och så får det fortsätta att vara. Jag tycker att det är vackert och trädet ser ut att trivas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju trots allt så, att "vildvuxet" gör sig bättre på vissa ställen och ett sådant perfekt ställe är en skogstomt som får vara "lite som den vill".

   Radera
 10. Det är skillnad på vildvuxet och försummat. en försummad trädgård är inte roligt medan en vildvuxen är spännande. Det gäller att ha den typ av tädgård som man trivs med och som man klarar av!

  Jag älskar de översvallande trädgårdarna som ser lite lite försummade ut men som man vet inte är det utan de är minituöst skötta.

  Men på ett sommarställe är det bra när man har den nivån att naturen råder särskilt som man kanske inte alltid kan sköta den varje vecka. Det finns så mycket vackert i gräsmattan, det vet jag av erfarenhet. Och precis som du säger, mossa är också grönt, det är mjutk under fötterna det med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mossa är ett klart underskattat inslag i gräsmattan ;)

   Radera