fredag 27 maj 2016

Bara i Singapore...

...eller så är det inte så, det kanske förekommer på fler platser även om det känns lite tveksamt. Idag har det nämligen varit "Eat With Your family Day" i Singapore. Jo då, det är på fullt allvar. Dagen förekommer varje år och infaller fredagen innan starten på skollovet. Dagen organiseras av the Centre for Fathering och ingår i National Family Week.

Den här speciella dagen ber man företag att låta de anställda sluta tidigt, till exempel vid fem-tiden så att de ska kunna komma hem och äta tillsammans med sin familj. Nu hoppas man ju att det finns företag som ska kunna ha en "Eat With Your Family Day" fler gånger på ett år för att kunna "spend quality time over dinner with their parents, children and/or other family members", och hoppas kan de ju alltid...


Hos oss är det istället mors dag som står närmast på almanackan och det går ju av stapeln på söndag. För egen del tänker jag fira mors dags-helgen tillsammans med ett gäng kompisar. Det blir en golfhelg i glada vänners lag och det är inte ett helt fel sätt att spendera en helg på, närmare bestämt är det ett väldigt bra sätt att göra det på.

För er som tänker bli uppvaktade - eller uppvakta - på söndag kan jag bara säga, förr visste de hur man skulle fira mor minsann:

Anvisningar till firande av Mors dag
1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.
Ur broschyren ”Anvisningar till firande av Mors dag” 1920.

Ha nu en riktigt trevlig helg med eller utan firande!

26 kommentarer:

 1. "Eat With Your family Day" - vilken idé eller ja, jobbar man ihjäl sig där? När tidig hemgång är lika med klockan 17:00 så låter det ju så...

  Kul med de gamla reglerna för firande av Mors dag. Å där var ju mannen verkligen inte alltför involverad om man säger så.

  Ha det så bra på golfbanan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så, att det där med att sluta fem är väldigt tidigt! Men lite tragiskt är det ju att det ska behöva instiftas en "ät med din familj-dag" för att det ska inträffa. Frågan är om det hjälper...

   Radera
 2. Eat with your family... bara EN gång om året? Det borde väl vara varje dag? Intressanta anvisningar för mors dag förresten. Jag försökte ringa min mamma idag, men min telefon strejkade, så jag får kanske sikta på mors dag istället (även om jag kanske inte kommer följa alla punkterna ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte tro att det är så många som följer de instruktionerna men nummer tre och fyra skulle räcka för min del ;)

   Radera
 3. Visst är det underbart att det finns anvisningar för hyr mors dag ska firas. Får hoppas mina barn känner till dem. Själv skulle jag just nu uppskatta en "eat with your family day", det Vc ar ett tag sen det hände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas dina barn hann läsa några av instruktionerna ;)

   Radera
 4. Det som finns, det finns i Singapore.
  På Getingstorp trippelfirar vi med familjen idag. Min födelsedag 17/5, vår 15-åriga bröllopsdag 26/5 och Mors Dag 29/5. Och inte behöver vi arbetsgivarens "välsignelse".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blev ett trevligt trippelfirande!!

   Radera
 5. Det där tänker jag visa mina barn, anvisningarna för mors dag alltså. Speciellt det där med utantill läsning och hjärtats tack. Det skulle vara något det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det gick bra och att barnen följde anvisningarna till punkt och pricka ;)

   Radera
 6. Den där anvisningen om hur morsdag ska firas tror jag att jag snor....i och för sig så bryr jag mig inte särskilt mycket om morsdag, måste erkännas men...ja, någon kan ju nappa och göra ens dag lite extrafin. I Finland firade vi morsdag den 2:da söndagen i maj.
  Ha en fin golfhelg! Njut fullt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, mors dag firas inte speciellt mycket här heller måste jag säga, men anvisningarna var ju lite kul...

   Radera
 7. Eat with your family day verkar vara en speciell tradition.
  Jag såg idag i min svenska almanacka att det är Mors Dag i morgon (söndag). Vi hade Mors Dag i USA tidigare i maj. De där gamla anvisningarna var trevliga och det är bara att hoppas att mammor blir ompysslade så. :)
  Och du har en riktig firarhelg med födelsedag dessutom. Grattis igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Och jag lite firande blev det ju :)

   Radera
 8. Eat with your family verkar en bra idé, men synd att det inte kan vara så varje dag!
  Här i UK är det inte Mors Dag idag, men eftersom jag har vuxna barn i Sverige så har jar redan fått gratulationer därifrån.
  Bra lista så familjen inte glömmer något!!!!
  Ha en trevlig dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde kunna vara det varje dag, men så är nog inte fallet på fler platser.

   Radera
 9. Vilken lång och prydlig lista. Hoppas den i november är dubbelt så lång. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå? skulle det behövas en lista i november också? ;)

   Radera
 10. Så sorgligt. Föräldrar ska hinna hem till barnen oftare än en gång om året.

  SvaraRadera
 11. 1920 verkade far vara rätt åsidosatt. Åtminstone på Mors dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kanske fick sitt de andra 364 dagarna...

   Radera
 12. Har du tagit lång bloggsemester? Hoppas du har det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, ingen lång sådan, återvänder snart efter en vecka på bortaplan.

   Radera
 13. Eat With Your family Day hade jag aldrig hört talats om. Men det bord verkligen vara fler gånger än en gång om året. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde det - verkligen! Här kan vi verkligen prata om en dag som inte borde finnas.

   Radera