lördag 18 december 2010

Tuggummits vara eller inte vara

När jag först fick reda på att det inte bara var förbjudet att spotta tuggummi på gatan i Singapore, utan också att föra in eller sälja denna vara, tyckte jag att det var en ovanligt fånig lag. Men efter några dagars vistelse i Karlstad och några promenader på Drottninggatan måste jag säga att jag börjar fundera över om det kanske skulle vara något att tänka på...

Nej, så drastiskt behöver det väl inte bli, men visst är det rätt fantastiskt att det kan finnas så många utspottade tuggummin, så att gatan påminner om en slags enorm prickig korv! Just det här var en av anledningarna till att ett förbud mot tuggummi började diskuteras i Singapore. Dels att det förde med sig extrakostnader att ta reda på alla utspottade tuggummin, dels att det kletades fast tuggummin under bord och stolar på offentliga platser. Det som dock gjorde att förbudet blev allvar, var efter1987 då MRT-systemet invigdes (tunnelbanan). Man upptäckte att det fanns folk som roade sig med att sätta tuggummi över sensorerna till dörrarna, vilket förde med sig att det blev störningar och förseningar i tågtrafiken.

Sagt och gjort - för att förhindra detta så infördes ett totalförbud mot tuggummi! Ingen försäljning eller införsel av varan är tillåten sedan 1992. Till att börja med åkte en del över gränsen till Malaysia för att smuggla in tuggummi, men om de upptäcktes, blev dessa människor, på ett sant singaporianskt vis, uthängda i pressen med namn, så dessa lagöverträdelser avklingade rätt snabbt. Sedan 2004 är reglerna lite ruckade på, det är numer faktiskt tillåtet att föra in och sälja tuggummi för "medicinskt bruk".

Jag tror inte att detta skulle gå att genomföra här, tror inte heller att någon skulle komma på idén att föreslå ett tuggummiförbud, men visst skulle det vara önskvärt, när det är färdigtuggat, att den tuggande individen skulle kunna leta reda på en papperskorg att spotta i, istället för att ytterligare späda på prickmönstret på gatan!

Lite kuriosa kring tuggummit:

- Har funnits sedan forntiden, då i form av någon slags blandning byggd på kåda.
- Dagens tuggummi "uppfanns" av amerikanen Thomas Adams på 1880-talet.
- 1962 såldes 300 000 ton i USA.
- Toy var nordiskt. Det grundades 1934 och upphörde 1998.
- 1928 kom bubbelgummet som man kunde blåsa bubblor med.
- Ett populärt försäljningsknep var att sälja fyrkantiga tuggummin tillsammans med olika bilder. (Någon mer än jag
  som kommer ihåg 60-talets pussel av "Monkeys" som man skulle samla på?)
- Wrigleys grundades 1891 och finns fortfarande!

"Ta´t lugnt ta en Toy" - eller som Stefan Demert sjöng: "Om du är en myra, brottas aldrig med ett toy"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar