fredag 31 maj 2013

Beware of the dengue mosquito!

Sedan årsskiftet har 8195 människor i Singapore drabbats av denguefeber och igår ska årets första dödsfall, orsakat av sjukdomen, ha inträffat.

Denguefeber är en mindre käck sjukdom som främst finns i de här delarna av världen. Det är "en slags influensa fast mycket värre". Första gången jag hörde talas om den var när någon berättade att personen i fråga hade varit i Asien och drabbats av just dengue och därför inte skulle kunna resa tillbaka till något land där sjukdomen fanns, för om det skulle drabba ytterligare en gång skulle det innebära döden. Nu har jag lärt mig att det inte stämmer, men det är absolut ingen sjukdom att leka med. Det finns olika varianter av den och någon är riktigt allvarlig och kan i svåra fall leda till döden...

Den smittar inte mellan människor, utan det måste finnas en mygga (naturligtvis en hungrig feminin variant!) som sticker en infekterad person och på så vis tar med sig smittan till nästa person som blir stucken. En mygga som en gång blivit infekterad bär alltid omkring på smittan. Nu är det inte alla slags myggor det handlar om, utan en speciell mygga som mycket fantasifullt har döpts till  "Dengue-myggan". Den här myggan är lätt att känna igen, eftersom den har randiga ben, men då det kan vara svårt att upptäcka mönstret på benen innan den sticker, så känns det säkrast att försöka förkorta livet på alla myggor som kommer i närheten, oavsett om den har ränder på benen eller ej...

I den här delen av världen härjar denguefebern alltid mer eller mindre, Singapore icke undantaget. Trots att man här brukar kunna lagstadga mot allt man inte vill ska finnas, har man inte lyckas få just denguemyggorna att förstå hur ovälkomna de är.

Däremot så finns det faktiskt en "denguepolis" som gör kontroller av allmänna ytor om det till exempel finns stillastående vatten där dessa myggor kan tänkas vilja föröka sig. För närvarande finns det 850 kontollanter som arbetar med det på heltid. Är det så att man bor i ett drabbat område kan man även får hembesök av de här kontrollanterna för att se så det inte finns gammalt vatten i vaser, krukor eller dyligt. Tydligen är den populära "Lucky Bamboon" en stor skurk eftersom den kräver viss fuktighet.

Lite läskigt är det att antalet fall verkar öka över hela världen och bara här i Singapore har antalet fall hitintills i år varit fler än någonsin tidigare. Det finns olika teorier om varför det har hänt, men klimatförändringar är en diskuterad orsak.

NEA (National Environment Agency) har en sida där man kan läsa exakt om hur många fall det varit och adresserna där fallen finns. För den som är intresserad att veta mer om hur läget är i Singapore på denguefronten, finns det information här, och även för den som kanske inte är intresserad just av antalet fall i Singapore, eller adresserna man ska undvika, men vill veta mer om själva sjukdomen, så kan det finnas användbar information.


10 kommentarer:

 1. Läskigt, men tillvaron består ju inte enbart av paradisöar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller närmare bestämt, även paradisöarna har invånare men inte önskar fanns...

   Radera
 2. Förbenade mygg, rent ut sagt, en riktig plåga är de. Otäckt med smittsamma myggor. Jag antar att du har ett rejält lager med myggmedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tanke på att jag är oftast den som blit biten först - ja!

   Radera
 3. Jag som inatt svurit ve och förbannelse över mygg i sovrummet som kom in i går kväll genom fönstret känner nu att jag kanske är ganska nöjd med våra svenska mygg! Inga randiga ben här inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu känns de svenska myggen rätt ok, och vi hoppas att alla med benränder håller sig därifrån! (det måste ju finnas någon fördel med ett kyligare klimat också!!)

   Radera
 4. Min väninnas man fick denguefeber när de var i Thailand för något år sedan. Han blev riktigt riktigt dålig och precis som du skrev trodde de att deras resor till vissa länder var över. Även om det kanske inte stämmer kommer de nog att ta det säkra före det osäkra och semestra på Mallis i fortsättningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg precis att det varit fall på Madeira, så det verkar inte vara någon garanti att stanna i Europa heller länge...

   Radera
 5. Inte kul. Hur gör man för att undvika den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låta bli att ha stillastående vatten (inte alltid så himla enkelt!!) och smeta in sig med myggmedel (alternativt gå omkring i heltäckande säck ;)

   Radera