söndag 29 september 2013

Mid Autumn Festival

Då har årets Mid Autumn Festival nått sitt slut. Det är den här delen av världens variant av skördefest. fast det där med skördande vet jag inte hur mycket det handlar om...


Eftersom det är så att "kärt barn har många namn", så är inte just den här tilldragelsen något undantag, den kallas nämligen även för "Mooncake Festival" eller "Lantern festival".


Under ett par veckor har man kunnat skåda alla fantastiskt färgglada lyktor som prytt Chinatown. Och uppenbarligen har man i år igen slagit nytt rekort i antalet upphängda lyktor! Egentligen infaller själva firandet på "the 15th day of the 8th Lunar month" (då förstår ni precis när det är, eller hur?), men lyktorna får hänga uppe under ett par veckors tid så att vi inte glömmer att det faktiskt är dags att fira något!


Förutom att man sätter upp lyktor av alla de slag, så äter man även mooncakes, en delikatess man inte kan vara utan...eller jag kan! Jag har smakat, för det måste man ju, men det är en av de där "been there, done that-upplevelserna". Pomelos däremot, är en, i min smak, bättre traditionell "Mid Autumn Festival traditional thing to eat", den äts på grund av sitt månliknande utseende, och det känns som ett mycket bättre alternativ.

Som sagt, nu är i alla fall firandet över för den här gången och alla vackra lyktor har gjort sitt...


Som så många andra kinesiska högtider, så finns det även här en gammal legend i botten. För länge sedan var det 10 solar som cirkulerade runt jorden. När dessa sammanföll blev det så oerhört varmt så allt förstördes. Då klev det fram en man, Hon Yi, som lyckades skjuta ner nio av dessa solar och blev efter detta blev firad som hjälte. Han gifte sig sedan med en oerhört vacker kvinna, Chang E, och de levde mycket lyckliga tillsammans.

Vid ett tillfälle, då Hon Yi var ute och reste träffade han på Himlens Drottning. Hon gav honom en dryck som skulle göra att han kom till himlen och blev odödlig. Nu föll det sig så illa, att vid en annan av Hon Yis resor råkade en man, Peng Meng, se hustrun ta fram drycken och försökte ta den ifrån henne. För att undvika att drycken föll i någon annans händer, drack Chang E själv upp den med resultatet att hon genast for upp till himlen. Men eftersom hon var så fruktansvärt kär i sin make så klamrade hon sig fast vid månen, där sedan den förkrossade Hon Yi kunde se sin älskade hustrus siluett.

Hon Yi och alla andra sörjande människor ställde då ut mat till Chang E under månen och det gör man än idag, offrar till henne under denna högtid. Det förekommer tydligen även att unga kvinnor gör det med hopp om att de ska bli lika vackra som Chang E.


6 kommentarer:

 1. Ska det offras till någon så får det bli till tomten, han kan behöva lite gröt under sin turné.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en bra idé! Det gäller att hålla sig väl med rätt personer...

   Radera
 2. Det verkar alltid finnas nåt att fira där borta i dina trakter.

  SvaraRadera
 3. Tack för legenden. Bosse Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod och "slit den med hälsan"!

   Radera