tisdag 3 september 2013

Tatueringar - en debatterad konstform

Även om det är en lastgammal sed, det där med att tatuera sig, så har det ju inte varit sådär vanligt bland "folk i allmänhet" i vår del av världen så länge. Ända fram till 80-talet någon gång var det i princip bara sjömän och kriminella som hade tatueringar och det är väl troligen en stor bidragande orsak till att många äldre fortfarande har svårt att acceptera den popularitet som tatuerandet har idag.

Då, precis som i många av fallen idag, så hade varje bild en speciell betydelse. Bland sjömännen till exempel, så betydde ett ankare att man hade korsat Atlanten, en sköldpadda att man hade korsat ekvatorn, en drake betydde att man arbetat i Kina och en kompass visade alltid vägen hem. Om en sjöman hade tatuerat en gris på ena ankeln, och en tupp på andra, var det för att inte drukna, och anledningen till det var att dessa djur forslades i träburar och alltid flöt upp till ytan om skeppet sjönk.

Att det inte är ett nytt påfund bevisas av att man har hittat mycket gamla bevarade tatueringar på mumier ifrån Egypten och Sydamerika. I stora delar av världen, såväl då som nu, har tatueringar symboliska och religiösa betydelser.

Bland vissa indianer trodde man att tatueringen var ett sätt att ta själen vidare till nästa värld efter döden. När en krigare dog började han nämligen en resa, och vid resans början stod en gammal kvinna som krävde att se tatueringen och om det inte fanns någon, sändes de tillbaka för att spöka i de levandes värld.

Som ni kanske förstått vid det här laget har jag hittat en massa kul information om tatueringar på olika nätsidor, och ni får tro på det ni vill. Jag har inte kollat upp det sådär jättenoga och eftersom det handlar om fler olika sidor, blir det heller inte någon källhänvisning (sa svenskfröken glatt!!).

Något som jag dock vet säkert efter att ha lyssnat på ett radioprogram igår, är att det idag är ganska populärt för kvinnor att tatuera sig under brösten. Himla bra idé! Då behöver man ju inte oroa sig för att man ska tröttna på tatueringen, den kommer ju liksom att försvinna av sig själv i en viss ålder...och då kan man ju bara lyfta lite på det som hänger över när man vill titta lite närmare på sitt konstverk...

18 kommentarer:

 1. Men det är ju en bra idé! Att tatuera sig under brösten, haha...allt hittar den påhittiga på.
  På Åland är det vanligt med tatueringar, men så går ju nästan alla på sjöben här också. Ofta ser man ett hjärta med en pil rakt igenom...

  Karin den ännu otatuerade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en till otatuerad, och det lär ju i alla fall inte bli någon under bröstet, det kan ju vara kul om den syns...;)

   Radera
 2. Du skriver helt underbart Marina. När ska du göra en bok av alla dina blogginlägg?
  Mycket intressant läsning. Tack för den!
  Kram Kim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kim, och man kan ju aldrig veta...

   Radera
 3. Tycker inte om tatueringar. Tycker det är fult, men det är onekligen många som tycker om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tyckt om, men har ändrat uppfattning då jag har insett att det finns många som är fina - sedan finns det även tatueringar som jag inte tycker är så vackra.

   Radera
 4. Tycker väldigt mycket om tatueringar:o) Men har ju inte kommit till skott med att ta en, ännu.... Men som Karin säger, här på Åland finns det gott om sådana. Och fanns även då när det inte var ett mode.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hinns, det gäller "bara" att komma på vad och var!!

   Radera
 5. Jag har en ganska stor tatuering pa vanster overarm, kinesiska tecken som fick stor uppmarksamhet nar vi bodde I Singapore :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett sådant läge är det bara att hoppas att tatueraren stavat rätt, så det står det man tror ;)

   Radera
 6. Precis som du skriver är tatueringar så olika för oss. På Filippinerna möter jag många fd. sjömäng som alla är tatuerade. Många har sina barns namn tatuerade på sina armar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som det att tatuera in sina barns namn blir vanligare och vanligare här också.

   Radera
 7. Ingen tatuering på mig so far, men andra får göra vad de önskar utan problem!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte här heller, men jag håller med, vad andra gör behöver ju inte jag fundera över!

   Radera
 8. Hahaha, vilket oväntad slutpoäng! Jag trodde jag skulle få läsa att du nu bestämt dig för att tatuera dig och så kommer detta roliga med brösten! Haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, riktigt där är jag inte än, men om det blir kanske det blir under brösten...;)

   Radera
 9. Hahaha...det är kanske DÄR jag ska tatuera mig. Jag vill tatuera in mina barns namn men jag vet inte vart jag ska he den. Men NU vet jag ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa saker tipsar jag så gärna om!

   Radera