tisdag 28 april 2015

Underbara smaker

Det asiatiska köket är helt underbart med alla smaker och dofter! Naturligtvis har jag inte smakat all asiatisk mat och det finns säkert undantag, men nu vill jag gärna generalisera och tro att det är så. Det gäller åtminstone mycket av den mat som finns i den här delen av världen. Maten är något jag alltid saknar under perioderna jag är på hemmaplan. Visserligen går det att få tag i det mesta i smaksättningsväg även i Sverige numer, men det blir inte riktigt samma sak.

Singapore är lite speciellt, för här kan man få tag i det mesta och den singaporianska maten är någon slags blandning av "många länder i ett". Den är oftast fantastiskt smakrik och det finns så mycket som är så himla gott! Några av Singapores egna paradrätter är dels Chilikrabban som är en underbart smakrik krabba som man helst ska vara inplastad när man äter. (Mer om historia, bilder och hur den tillagas finns här) Sedan har vi naturligtvis "Fish head Curry", rätten där ett fiskhuvud med underbett och stirrande ögon kikar upp ur en underbar sås. Även om jag har lite svårt för mat som tittar på mig, så får jag erkänna att den här är väldigt god, och man måste ju inte ha ögonkontakt med maten...(Lite mer om denna rätt och bild finns här)

Ok, allt är inte sådär enormt smakrikt. Något som alla singaporianer älskar och som man har total stenkoll på var den bästa finns, är "Chicken rice". En rätt man uppenbarligen inte kan leva utan i det här landet. Vad det är? Jo, kycklingbitar och ris med någon sås över och om ni frågar mig så smakar det precis likadant överallt och egentligen inte mycket alls. Men där har vi kanske lite olika åsikter singaporianerna och jag...

Bak Kut Teh är ytterligare något som är väldigt populärt och ska vara fantastiskt gott. Om jag berättar att det handlar om mycket välkokta revben i någon slags mörk buljongsoppa smaksatt med olika kryddor får ni försöka bedöma smaksensationen själva. För egen del är det ingen stor sensation, utan en av de där "10 bör-testa-rätterna" som inte satt några djupare spår hos mig.

Ytterligare en paradrätt är "Dumplings". Ett slags knyten med ett innehåll som kan bestå av kött, grönsaker, fisk, skaldjur, kyckling eller sötsaker. Det är en rätt som i grunden är ganska likartad men kan varieras i det oändliga. Den är inte kryddstark i sig, men såserna till kan skilja mycket i styrka och smak. En rätt som kan ätas som den är, i soppa, till frukost eller middag, med andra ord lite hur som helst när som helst.


"Dim Sum" är ett slags samlingsnamn för dumplingarna och då serveras de oftast i en ångkorg tillsammans med te. En spännande smaksammansättning, men en helt ok lunch skulle jag vilja påstå!


Som sagt, maten här är fantastisk och jag skulle kunna fortsätta i all evighet eftersom vi har så många andra smaker här också. Jag tror det är svårt att hitta något kök som inte är representerat i restaurangväg i det här landet. Och eftersom det är så litet till ytan finns ju samtliga inom räckhåll!

Men det är väl precis som det ska vara i ett land där hälsningsfrasen lyder "Have you had your lunch yet"?
14 kommentarer:

 1. Jag har förstått att maten i Singapore förtjänar ett eget kapitel.Härlig hälsningsfras förresten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Lite mysigare än "nu regnar det igen..."

   Radera
 2. Herregud Marina!!!!! Har knappt ätit frukost och jag bara dreglar här! Älskar ju asiatisk mat och skulle nog t o m blunda för den som tittar på mig;-)
  Tycker rent allmänt att svensk-asiatiska restauranger anpassar maten alldeles för mycket till svenskarnas smaklökar. Det genuina försvinner, vilket jag inte gillar.
  Nu dreglar jag vidare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, att mycket av det "riktigt asiatiska" försvinner. Men vi ska nog ändå vara glada att det finns tillgång till så mycket asiatiskt som det ändå gör.

   Radera
 3. Det verkar jättegott, har tyvärr inte ätit asiatisk mat på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just maten är nog en av de största anledningarna att ta sig till Asien, fast det är klart, värmen och vattnet är inte så dumt det heller...;)

   Radera
 4. På plats har jag inte varit jag heller men ätit asiatiskt har jag gjort och jag tycker att det asiatiska köket bjuder på många läckerheter. Jag kan dock bara ett fåtal men ack så gott det har varit. Uffe, min favoritkock får asiatiska il ibland och jag känner hur snålvattnet rinner till bara av att tänka på det. Dumplings har jag aldrig ätit, även om det lär vara väldigt populärt här i Norden också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just dumpningarna är väl inte det jag kommer att sakna mest, utan det finns så mycket annat som smakar mer. Och vad härligt att ha någon med "asiatiska il" i närheten! Precis det har jag tänkt försöka få när jag kommer hem också, och då se till att det finns tillräckligt med smaker i skåpen för att kunna genomföra dem på bästa möjliga vis :)

   Radera
 5. Det finns god mat överallt i världen (inte minst här i Frankrike) men jag ääälskar asiatisk mat. Under vår resa i södra Europa har jag insett att vi trots allt har en del asiatisk mat både på svenska restauranger (även om Kina-restaurangerna är väldigt svenskifierade) och i butikerna. Mycket svårare att få asiatisk mat i södra Europa.. Har ätit sushi som förrätt en gång här i Frankrike. Det var gott, men smakade väldigt franskt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju det! Hyllorna i de vanliga mataffärerna håller en rätt bra asiatisk standard tycker jag. Sedan finns det ju rena asiatiska butiker också, så det är inte så synd om oss...;) ("Sushi på franska" låter rätt spännande på sitt sätt faktiskt)

   Radera
 6. Älskar mat! Så kul att läsa om mat i Singapore. Hade ingen aning om vad man åt. Härlig mix!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns verkligen hela världens mat på en yta av 4 X 7 mil och det är helt fantastiskt!

   Radera
 7. Spännande att läsa om olika rätter som Singapore bjuder på.
  Har nog inte provat någon av dessa faktiskt. Dumpling har jag ju självklart hört talas om men aldrig provat.
  Det var en intressant hälsningsfras. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bara ett axplock - det finns så fantastiskt mycket att välja på! (Det där med hälsningsfrasen är väl något överdrivet, men det ligger väldigt mycket i det!)

   Radera