onsdag 1 april 2015

Fontän för lycka och rikedom

Nu var det ett tag sedan så det är väl kanske dags för ett inlägg på temat "världens största" igen. Det finns ju några sådana att välja på i det här landet om man säger så...

Att det finns en uppsjö av gigantiska shoppingkomplex vet ni säkert vid det här laget, och Sun Tec City, som stod klart 1994 var då landets största med sina 82 500 kvadratmeter. Idag räcker det inte långt, utan det finns säkerligen en hel hög som är större. Men här finns "The Fountain of Wealth" som i 1998 års upplaga av Guiness rekordbok skrevs in som världens största fontän.


Sun Tec City består av fem torn och i mitten av dessa torn med basen i källarplanet finns det en rund, 14 meter hög, fontän i brons som täcker en areal av 1683 kvadratmeter. Den är byggd efter Feng Shuins alla konster så att den inte bara ska vara till beskådan, den ska även föra med sig lycka och rikedom.


Metall och vatten är ju en himla bra kombination, så det är ingen slump att den är byggd i brons. De fem tornen symboliserar i sin tur vänsterhandens fingrar och själva fontänringen är ringen som ska finnas på handflatan för att vara garanterad rikedom. Och eftersom vatten symboliserar rikedom och liv för kineserna så kan ju den här kombinationen inte bli annat än bra, eller hur?


Inomhus, i källarplanet, där fontänen har sin bas, finns restauranger runt omkring där man kan kika på vattnet som sprutar, samtidigt som man intar sin måltid. Om man vill kan man ta någon av de trappor som leder upp till gatuplanet för att titta på fontänen ovanifrån, om man skulle känna sig road av det.


Om man dessutom skulle vilja gå runt den lilla rundeln i mitten på själva skapelsen för lite egen lycka, så kan det mycket väl vara möjligt. Ibland stängs nämligen det stora vattensprutet av så att alla kan få möjlighet att göra ett varv för egen del.


I övrigt är det ytterligare ett shoppingcenter som det går alldeles utmärkt att gå vilse i! Det består alltså av fem torn och här finns mellan 350 - 400 butiker och restauranger. För att göra det hela enklare(?) så är det uppbyggt på de olika väderstrecken med gångbroar mellan och skyltar så man ska kunna hitta och förstå. Om det hjälper? det kanske beror på vem man frågar, så fråga inte mig!


Nu är det kanske tur att det hela är så stort så att det finns tunnelbanestationer i två ändar, så man har i alla fall 50% chans att gå åt rätt håll för att ta sig därifrån...

16 kommentarer:

 1. Himmel och hav vilka enorma byggnationer det finns i vår lilla värld.
  Intressant också med Feng shui-et i det hela, tanken bakom.
  Fem torn och 350-400 butiker och restauranger. Det är ju en hel stad i staden detta. Imponerande
  säger jag som troligen skulle irra bort mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan berätta att det är ingen som helst konst att irra bort sig där!

   Radera
 2. Jag kommer på mig själv med att sitta fånigt gapande när jag läser ditt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, egentligen är det kanske inte så mycket annat att göra...;)

   Radera
 3. Bäst att man ta med sig kompass när man ta en shoppingtur i de där 5 tornen, eller märker in på typ GPS vart de där affärerna man vill gå tillbaks till lite senare ligger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske hade varit idé! Om jag säger som så, att jag hade vissa planer på att hitta tillbaka till en affär, men jag gav upp!

   Radera
 4. Oj vad stort! Men ändå så fint på nåt vis när de bygger med Feng shui.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir alltid lite speciellt med de byggnationerna.

   Radera
 5. Säger bara som så - Täby Centrum, Emporio och Fontana di Trevi (eller vad den där fontänen i Rom nu heter) kan slänga sig i väggen.
  Börjar absolut älska Singapore:-) Dessutom gillar jag att gå vilse i shopping centra;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle du trivas som fisken i vattnet här, för är det något det finns gott om så är det just shoppingcenter som är som gjorda att gå vilse i!

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Så spännande! Här skulle jag kunna tillbringa en hel dag och det verkar inte svårt att sysselsätta sig:-). Tryggt med två stationer och ut kommer man väl alltid:-). Fint med vatten, så vackert och rogivande och roligt med alla tankar runt om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, ut kommer man alltid - det är bara en fråga om var!!

   Radera
 8. Usch och fy - Skinnet knottrar sej vid blotta tanken på
  en shoppingarena som den du beskriver.
  Jag blir förlamad bara jag kommer in i en av våra större
  shopping malls och vänder tillbaka mot dörren ganska
  kvickt - och med hopp om att jag kommer ihåg var jag
  parkerade bilen. :) Absolut ingenting för mej, men måste
  säja att byggnaderna är högst imponerande.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
 9. Ytterligare en bra anledning till att inte köra bil här i Singapore, jag skulle aldrig hitta tillbaka till en parkerad bil ;)

  SvaraRadera