tisdag 21 april 2015

Den sanna historien om Pinocchios näsa

”Den sanna historien om Pinocchios näsa” är den första bok av Leif GW Persson som jag läst, och jag är inte helt på det klara med vad jag tycker. Till att börja med var jag övertygad om att jag inte skulle läsa klart, eftersom jag bara satt och retade mig på den korrupte och otrevlige polisen Evert Bäckström. Det blev bara för mycket fixering vid dennes ”supersalami” som levde sitt eget liv i mannens byxor. Men hur det var så fortsatte jag läsa och rätt som det var kunde jag slå ihop pärmarna efter 600 sidor tillsammans med denne man och hans kollegor.

Det är en underhållande deckare med väldigt många olika karaktärer, där så gott som samtliga är tydliga karikatyrer, alla med olika öknanmn i Evert Bäckströms värld. Det som börjar med en död kanin och anmälan om djurplågeri utvecklas till ett mystiskt dödsfall med förgreningar till konstvärlden och kungafamiljens bekanta.

Trots att det egentligen inte händer speciellt mycket drivs man framåt i handlingen med undantag för cirka 100 sidor där det beskrivs mycket ingående hur en viss konstskatt hamnat hos en viss person. Och det blir alldeles för mycket ryska tsarer och kungligheter och allehanda beskrivningar som i mitt tycke inte tillför speciellt mycket alls. 


Ja, Leif GW skriver bra och ja, han har en väldigt egen stil även om jag inte är sådär väldigt sugen på att läsa någon av hans tidigare böcker i samma serie, men man ska ju aldrig säga aldrig. Och lite spännande är det kanske att fundera på vem den korrupte mansgrisen Bäckströms karaktär bygger på…

12 kommentarer:

 1. Tack för lästipset. Jag har inte läst något at L GW än..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om det blir någon mer för min del.

   Radera
 2. Nu har jag slukat alla hans böcker. Gillar dom skarpt just p g a hans speciella sätt att skriva.
  Å jag tror nog att det finns just den mulliga mansgrisandan inom poliskåren. GW har ju insyn om man säger så.
  Läs hans tidigare böcker! De är suveräna, jag lovar!

  SvaraRadera
 3. Alltid kul att ge sig på en ny författare även om det kan ta en stund innan man förstår hur de tänker. Ha en fin dag kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, jag måste nog smälta klart den här innan det blir någon mer, om det blir det...

   Radera
 4. Ska man läsa GW:s böcker, vilket man ska om du frågar mig, tycker jag att man väljer bort dem om Evert Bäckström. Tycker nog att han blivit lite väl förtjust i honom. Nej, då är romanerna om Lars Martin Johansson mycket bättre, rent av toppenbra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det får bli en sådan nästa gång, för herr Bäckström får nog vara.

   Radera
 5. Har inte läst just den boken, men andra av Leif GW Persson. Gillar dem.
  Men GW är ju som han är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kanske får ge honom en andra chans...

   Radera
 6. Den har legat i min att-läsa-hög ett tag. Tror det var ett felköp, eller snarare att jag hade missat att avbeställa månadens bok. Men då kanske jag kan prioritera den då. Den är säkerligen mer lättläst än min bokcirkels bok: Att föda ett barn av Kristina Sandberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den troligen, men som sagt, jag har inte riktigt bestämt vad jag egentligen tyckte...

   Radera