onsdag 14 september 2016

Stenapan

”Stenapan” av Jeffrey Deaver är en lite annorlunda kriminalroman som har ett antal år på nacken, närmare bestämt en hel del eftersom den gavs ut redan 2003.

Här är det den rullstolsburne Lincoln Rhyme som står för det ”kriminaltekniska tänket” och hans partner Amelia Sachs som omsätter tänket i praktiken. Tillsammans utgör de båda ett väldigt skickligt team som den här gången får ett sprängt skepp på halsen. Ett skepp som var fyllt med kinesiska flyktingar varav endast ett fåtal överlever och tar sig i land.

”Stenapan” handlar om jakten på den grymme och hänsynslöse flyktingsmugglaren ”Spöket” och är en spännande bok med oväntade vändningar som förhöjer läsningen. Man får följa utredningsarbetet på väldigt nära håll, till och med de ”listor” som görs av polisen får läsaren sig till livs.

Visserligen har boken som sagt några år på nacken, men med tanke på den mängd flyktingar som idag försöker ta sig över havet känns den väldigt aktuell. Sedan kan det även vara så att mina år med ”nära kontakter” med kineser gör att det fanns en igenkänningsfaktor i det kinesiska förhållningssättet som jag uppskattade.

I det stora hela alltså en lite annorlunda, spännande och läsvärd bok.

4 kommentarer:

 1. Månne den finns som pocket på Arlanda flygplats? Jag ska i alla fall titta efter den när jag kommer dit på lördag. Det verkar vara en bok som kan läsas på resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns kanske att den är för gammal, men om den finns är den absolut värd att läsa.

   Radera
 2. Boken låter helt okej. Påminner en aning om tv-serien Ironside som verkar ha fått nytt liv i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag aldrig sett den serien kan jag inte säga vare sig bu eller bä, men det stämmer säkert.

   Radera