torsdag 15 september 2016

Våra flygande grannar

I sommar har jag gjort en ny bekantskap i fjädervärlden, vår lilla ö i vattnet utanför stugan har nämligen bebotts av familjen storskarv. En fågelfamilj som det har varit rätt tacksamt att titta på eftersom de mest sitter still och bara gör små utflykter då och då.


Jag måste säga att jag tyckte det är fina och rätt mysiga fåglar men efter att ha läst lite för att, av någon anledning, öka på mina fågelkunskaper så förstod jag att det inte alltid är en så populär fågel.


Man kan hitta den vid alla typer av vatten och överallt i världen med undantag för Antarktis och Sydamerika och vad anledningen till det är har jag ingen aning om (naturligtvis med lite reservation för att allt man läser inte är sant). I alla fall är det tydligen så, att den har väldigt stark spillning så om en skarvkoloni intar en liten ö, så kan konsekvensen bli att inget klarar av att växa där. Nu var tydligen vår skarvkoloni inte så stor, så vår lilla ö är fortfarande grön (med undantag för ett litet träd som ser lite halvrisigt ut, men nu är det ju snart dags att tappa alla löv i alla fall och de kommer säkert tillbaka till nästa år igen) och ser väl ut att klara av sommarens bosättning.

Det finns fler anledningar till att det här har varit en illa ansedd fågel. Förutom att den förstörde öar, så tyckte man sig få en konkurrent om fisken och dessutom såg den obehaglig ut. Det här gjorde att den jagades och i slutet av 1800-talet var den utrotad från Sverige.

Men nu har den tydligen återhämtat sig och jag tycker fortfarande att det verkar vara en mysig fågel och en trevlig granne. Och visst är den lite vacker när den sitter på sin lilla sten och torkar vingarna i solen efter att ha dykt efter lite mat.


15 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Om skarven har jag inte hört något gott förr. Mestadels har det handlat om dess frätande spillnings negativa inverkan på vegetationen. Jag har förstått att den även är illa sedd av fiskerinäringen.
    Det är därför trevligt att oxå höra nåt positivt. Och du bör ju veta rätt bra då den är din granne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker den är rätt mysig, i alla fall lite sådär på avstånd.

      Radera
  3. Jag visste inte så mycket om den här fågeln. Här hos oss har vi hägrar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade vi förra året, men i år verkar de ha bosatt sig någon annanstans

      Radera
  4. Har aldrig hört talas om storskarven. Tycker den liknar hägrar - utseendemässigt alltså. Kul, nu har jag lärt mig nå't nytt. Å jag håller med dig - den ser fin ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är fin, speciellt när den sitter sådär läckert och torkar vingarna.

      Radera
  5. Första gången jag blev bekant med storskarven var i Sverige, då jag med en ålandsgaleas kom inseglandes till Västervik och senare till Gammelby. Där fanns flera döda öar i faret, helt vitgrå, fullständigt sterila. Det finns sådana öar också här nu för tiden där skarven har ökat men kanske ändå inte i så stor utsträckning att vegetationen helt har dött ut. Här har vi mycket havsörn och den tycks hålla skarvbeståndet nere. En restaurang här i skärgården brukar också laga mat på skarv...
    Det finns som vanligt två sidor på medaljen, säkert finns det någonting positivt med den fågeln också förutom att den är vacker. Jag tror att det är i Kina de använder den som fiskeredskap. De binder fast ett rep i fågeln och släpper iväg den för att fånga fisk, så vips upp med fågeln, en särskild knyck och fisken lossnar och vips ner med fågeln i vattnet igen...till slut får den stackarn en egen fisk som belöning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jobbet låter som det kan vara värt en fisk i belöning! Såg förresten att den till och med används som pizzfyllning någonstans på Åland.

      Radera
  6. Det är faktiskt första gången jag hör någon tala i positiva ordalag om denna fågel. I Östersjön ser man inte sällan öar som dött efter att skarvar varit där. Öarna ser ut som spököar, nästan lite skrämmande och absolut inte vackert. De stackars fåglarna kan ju förstås inte rå för att spillningen är farlig för våra växter. De kan ju vara trevliga ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår lilla ö är ju som sagt fortfarande rätt grön, men det rör sig ju inte om någon jättekoloni, utan om en familj på tre stycken.

      Radera
  7. En vän till mej som har stuga på en ö i Stockholms skärgård har enorma problem med skarvar p g a deras spillning, inte alls populrär hos dem. Har även hört andra med samma problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har förstått att det är så men eftersom det bara är tre stycken här hos oss märker vi väl inte av det så mycket och då kan man tillåta sig att tycka om dom ;)

      Radera
  8. Jepp, skarven är en omdebatterad fågel. Har t.ex. sett öar i skärgården som blivit helt ödelagda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det förmodligen inte lika kul och man kan nog sluta tycka om fågeln i fråga då...

      Radera