fredag 23 september 2016

Älvorna dansar

En helt fantastisk september har vi haft och jag antar att det inte är någon som missat det. Nu har det inte varit strålande sol precis hela tiden, det har faktiskt funnits dagar då solen haft lite svårt att tränga genom dimman, men vad gör det, för även dimma kan vara väldigt vacker.


Att vakna när det är helt vitt och sikten är noll för att sedan följa när dimman lättar är rätt fascinerande, och i det läget är det lätt att förstå varför man förr trodde att älvorna dansade i dimman.


Om man studerar dimman ordentligt kan man verkligen se hur det någonstans där inne finns något mystiskt...eller...?


Det är inte heller svårt att förstå hur dimma gett upphov till ett antal berättelser som handlar om mystik och folk som försvinner i dimman (och nu menar jag inte bara sådana där förvirrade kärlekskranka personer i stil med Heathcliff och Catherine i "Wuthering Heights" som irrar omkring i dimman och ropar på varandra).


Nu hittade jag inga älvor den här dagen heller, utan dimman försvann och resultatet blev ytterligare en vacker septemberdag perfekt för en kanottur på en spegelblank sjö. Förmodligen föll dimman, för enligt bondepraktikan så blir det vackert väder om dimman faller. Om den däremot stiger kan man vänta sig regn.


En nackdel med september är väl kanske de tidiga kvällarna. Men sådana där kvällar med en klotrund måne som speglar sig i vattnet gör det inte så mycket att mörkret faller tidigt.


I just det läget känns det nästan som om man kan förvänta sig någon typ av älvdans eller att något annat mytiskt fenomen ska visa sig, för trolskt är det när månen sprider sitt ljus i den tysta natten...

16 kommentarer:

 1. Ni är omgivna av mystik där ute i stugan vid er trolska sjö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är där jag för min underbart trolska tillvaro.

   Radera
 2. Vilka trollska bilder, önskar att jag var där. I morgon ska jag ut och vandra på Ekerö. Får se hur tidigt jag orkar komma ut, att uppleva morgonens klara luft vore så klart det bästa.

  Har en del gratis-koder till Riktiga Vykort appen, så jag ska dela med mig av min vandring/mina bilder till vänner. Lottar även ut några prova-på-koder på min blogg, så delta gärna om du vill sprida dina fina bilder som vykort. Skulle bli toppen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter kanske inte så dumt, får ta och kika in hos dig.

   Radera
 3. När jag gick i åk 9 praoade jag på Nationalmuseet i Stockholm, det var en otrolig upplevelse! Min absoluta favorit är denna:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/%C3%84ngs%C3%A4lvor_-_Nils_Blomm%C3%A9r_1850.jpg

  Där vi bodde i Rosersberg, nära Arlanda, hade vi ofta älvor som dansade och till min glädje är det ett uttryck som sonen använder ännu.

  Det är så vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dansande älvor är något alldeles speciellt.

   Radera
 4. Dimma kan verkligen vara vackert, och visst finns det lite mystik när dimman lägger sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det gör! Och det är ett underbar tillfälle att låta fantasin få fritt spelrum.

   Radera
 5. Åh, vilka mysbilder. Jag älskar när det är dimma här och man knappt ser Öresundsbron och så plötsligt kommer den fram med solen.

  SvaraRadera
 6. Riktigt trollska bilder, fantastiskt vackra faktiskt! Där jag bor har vi nästan aldrig dimma. Eller det kanske vi har, men jag sover nog då;-)

  SvaraRadera
 7. Dimma kan verkligen vara otroligt vackert och inte konstigt att vi alltid uppfattat det som mystiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är verkligen lätt att förstå varför det är så.

   Radera
 8. Underbara bilder!
  Vi har haft en del dimma här i Wales också, alltid kittlane för fantasin och jag tycker det är vackert när den inte är för tjock, utan mer som en slöja.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl just den där tunna slöjan som gör att man ser alla dansande älvor.

   Radera