tisdag 26 september 2017

BarcelonaEfter att ha kommit hem igen efter en knapp vecka i Barcelona förstår jag de som säger att det är en stad som det är lätt att tycka om. Den gav verkligen mersmak. Här finns en stad som verkligen har allt: kultur, underbar arkitektur, shopping, god mat, vackra stränder...med andra ord, en stad som har något för alla!


Det tog inte lång tid innan jag insåg att gå omkring i Spaniens näst största stad skulle innebära väldigt stora risker för en stundande nackspärr. Så många underbart vackra byggnader! De utsmyckade husen betydde att det var väldigt svårt att inte gå och stirra upp mot fasaderna för att beundra alla figurer och andra detaljer som husfasaderna pryddes av.


När det gäller just den detaljen har jag nog hur många bilder som helst, men det är ju inte helt säkert att ni tycker det skulle vara roligt med hur många sådana bilder som helst, så det blir bara några stycken av det enorma överflöd av sådana motiv som lyckades fastna på bild.Vi bodde på ett litet mysigt hotell på en liten tvärgata till La Rambla så den promenerade vi naturligtvis några gånger. Bara att titta på stenläggningen av den var en upplevelse, det var nästan risk för sjösjuka eftersom marken gungade trots att förnuftet sa att det var en vanlig slät promenadväg.


I ena änden av den berömda gågatan står en mäktig staty av Columbus som pekar ut över havet. Varför han pekar och åt vilket håll finns det ett antal åsikter om, så det enklaste är troligen att nöja sig med att han pekar ut över vattnet.


En bit in på gågatan ligger den stora marknaden La Boqueria där man hittar allt möjligt läckert och färgglatt. Precis som sig bör så kan man hitta det mesta och det är en plats jag kan roa mig väldigt länge på genom att bara gå och njuta av alla färger. Skulle man dessutom bli sugen på något kan man här endera köpa sig en "lite annorlunda godisstrut" eller slå sig ner för att få sig en kopp kaffe eller ett glas cava med "lite tilltugg".Om man promenerar hela La Rambla kommer man till Plaza de Catalunya, men innan man når torget ser man blommor och ljus som lagts ut för att hedra de som föll offer vid den fruktansvärda händelsen i augusti då en skåpbil mejade ner ett antal människor just på La Rambla.


Om man viker av från den breda och raka gågatan kommer men in i de gamla kvarteren och där tar definitivt de breda och raka gatorna slut. Här finns det underbara trånga gränder och fantastiska byggnader, mysiga restauranger och alla möjligheter i världen att gå vilse om man inte har begåvats med något lokalsinne. Fast om man ändå ska gå vilse är det här en helt ok plats att göra det på.


Många uteserveringar finns det att välja på och underhållning blir det - var så säker! Nu kan det handla om underhållning av olika slag eftersom det är gatumusikanter med varierande instrument och fallenhet för det hela. Nu ska det villigt erkännas att de flesta är duktiga på det de gör, men ibland kanske det skulle vara lite trevligt utan också, i alla fall om man ska tro banderollen som satt på ena husväggen ovanför...


Som sagt, Barcelona har mycket att erbjuda, och det kommer mera...


8 kommentarer:

 1. Tack för ett härligt återbesök i Barcelona. Igår var det 19 år sedan jag såg den stan irl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det har hänt en del sedan dess, även om det tack och lov verkar vara väldigt mycket gammalt bevarat.

   Radera
 2. Älskar resebloggar:-) Snart behöver jag inte resa någonstans längre, så jag åker snålskjuts bland annat med dig. Himla bekvämt är det;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hänger med! Och visst är det härligt att kunna uppleva olika platser med hjälp av bloggvärlden :)

   Radera
 3. Barcelona är ju en toppenstad! Så länge sedan jag var här och inser att det snart är dax igen. Läser ditt inlägg med stort intresse och känner igen en hel del och har glömt mycket också. Men det kommer tillbaka.
  Ser fram emot mer härifrån för det dröjer ett tag tills jag är där på nytt.
  Och visst är det en stad att uppslukas av på många sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart en mycket härlig och fascinerande stad.

   Radera
 4. Vilken härlig rapport från Barcelona!

  Jag var där med familjen på höstlovet för cirka fem år sedan och tyckte också om staden. Jag älskar de utsmyckade byggnaderna och all konst; det finns verkligen hur mycket som helst att fotografera.

  Maten gillade vi också! Särskilt minns jag La Xampanyeria som du kanske också var på? Supergod cava med tilltugg hur billigt som helst. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket möjligt att vi var, i ärlighetens namn måste jag erkänna att jag vet inte namnen på restaurangerna där vi åt, men gott var det!

   Radera