torsdag 14 september 2017

En helg i Stockholms skärgård

Sommaren som gick bjöd på en hel del höjdpunkter även om det fanns lite mer att önska av vädret som var. Nu hade vi ju ändå sådan himla tur att vissa aktiviteter prickades in helt perfekt, och en sådan var den julihelg som spenderades i Stockholms skärgård.


För undertecknad var det första gången jag befann mig i den "huvudstadliga övärlden" och det var en underbar helg på ett underbart ställe. Att tillbringa en helg i den fantastiska miljön, tillsammans med ett härligt kompisgäng med den gemensamma nämnaren Singapore då vädergudarna gjorde allt för att vi skulle få det bra, kan bara inte gå fel, det kan bara bli såå bra.

En av Stockholms skärgårds sisådär 24 000 öar av skiftande storlekar heter Gåsö, och det var där vi befann oss. Jag har förstått att det är en rätt (!) stor skärgård som sträcker sig ungefär 15 mil utefter kusten, men att det är aningen diffust då definitionen "Stockholm skärgård" kan variera något. Men stor är den och många öar är det...


Vi tog oss till Älgö för att därifrån bli hämtade med båt eftersom det är det enda sättet att ta sig till den rätt lilla, i stort sett, bilfria ön Gåsö.

Att sitta i ett ombyggt litet båthus och titta rakt ut i farleden är en magisk känsla. Ni vet, återigen, den där rogivande känslan man får av att titta på vatten.


Det var kanske inte riktigt lika rogivande att bada i det måttligt uppvärmda vattnet, men ett morgondopp måste man ta när tillfälle ges, det är alltid lika skönt - i alla fall efteråt!
Middagen intogs sedan på den inglasade verandan. Och nu handlade det om en riktig inglasad veranda. En sådan där som finns på gamla hus, där man ska sitta i en stol och lyssna på transistorradion som spelar signaturen som meddelar att det är dags för sommarprataren samtidigt som det surrar om en humla som av misstag hamnat på insidan av fönstren. Det är väl sommar om något är det!


De flesta hus i skärgården är idag fritidshus och befolkas mestadels sommartid. Men det finns säkert ett antal familjen Grankvist som roade ser på då sommargästerna i form av familjen Melkersson anländer, precis som i Astrid Lindgrens älskade Vi på Saltkråkan...18 kommentarer:

 1. En julihelg i Stockholms skärgård i glada vänners lag. Där fick du en rejäl dos svensk sommar. Med en touch av Singapore dessutom. En fullträff m a o.
  Den där glasverandan gillar jag. Ja, utsikten från det ombyggda båthuset är oxå högst uthärdlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev absolut en fullpoängshelg!

   Radera
 2. Härlig skärgård, den stockholmska. Liksom längre österut, Ålands och Finlands.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det finns mycket att upptäcka där!

   Radera
 3. Ser så mysigt ut och jag får sån hemlängtan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill dämpa den där hemlängtan kan jag alltid skicka bilder med lite annat väderläge, det har ju varit några sådana den här hösten...;)

   Radera
 4. Stockholms skärgård är stor och den är i mitt tycke helt ljuvlig. Här har jag seglat mycket och jag kan inte uppleva skärgården här tillräckligt mycket. Ytterskärgården är ju helt annorlunda, mer kal och karg och mellanskärgården har mer av grönskande angar och träd.
  Förstår att ni had een härlig helg. DE fina bilderna talar direkt till mig.
  Att sedan träffa era Singaporevänner var ju ett stort extra plus.
  Tack för att du delar med dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en fantastiskt härlig helg, och jag förstår att Stockholms skärgård har väldigt mycket mer att bjuda på.

   Radera
 5. Det kan inte bli mera svenskt här!!! Vackert! Å vilken tur med vädret ni hade!!! Det är bara att gratulera till bra tajming här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var absolut en mycket vältajmad helg!!

   Radera
 6. Åh så härligt! Den där verandan är ju så underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den! Och grejen är ju den, att en sådan kan man inte bygga ny, den måste liksom finnas från början för att få den rätta känslan.

   Radera
 7. Fina bilder från skärgården! Ja, nog är det många öar alltid... Just de här har jag aldrig hört talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det kan vara rätt svårt att ha kolla p åkalla de öar som finns att tillgå...som lite hjälp på traven kan jag säga att man såg över till Ingarö.

   Radera
 8. Stockholms skärgård är verkligen vacker.
  Fantastiskt egentligen att det finns så många öar.
  Har nog aldrig besökt Gåsö men flera andra.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en helt enorm ö-tillgång på många platser i Sverige, och att dessutom kunna besöka dem är ju rätt fantastiskt.

   Radera
 9. Svar
  1. Det var det verkligen, en kanonhelg!

   Radera