torsdag 7 september 2017

Med Albert i baksätet

”Med Albert i baksätet” av Homer Hickam är ”en nästan sann historia” som berättas av sonen till huvudkaraktärerna i boken, Elsie och Homer.

Bokens tredje huvudkaraktär är alligatorn Albert, en bröllopspresent från Elsies stora kärlek som hon aldrig lyckats glömma. På något vis finns han ändå närvarande tack vare Abert som Elsie ger all sin kärlek. En dag töttnar Homer och ställer ett ultimatum till sin hustru, nu måste hon välja, honom eller Albert. Efter noga övervägande väljer hon ändå sin make, men på ett villkor, Albert måste köras ”hem” till Florida, vilket Homer till slut går med på.  Det hela resulterar i en historisk resa genom 30-talets Amerika där paret råkar ut för diverse händelser och möter ett antal historiska personer.

Det är en lätt underhållande bok där man visst kan småle lite här och där, men det blir för mycket av de dråpliga händelser som troligen är där för att lyfta boken. Den påminner lite om Jonas Jonassons 100-åring till viss del, och ideerna påminner lite om varandra, men som sagt, det blir lite för mycket av allt.

Lite av behållningen är den historiska resan genom USA, i alla fall om man som jag, kanske inte har så mycket med i bagaget då det gäller just den biten.

En lättläst, kanske inte alltför engegerande, bok. Lagom sommarläsning på stranden eller i hängmattan, alternativt uppkrupen i soffan under en filt när regnet smattrar mot fönsterrutorna.

8 kommentarer:

 1. Boken låter rätt kul, men en alligator som bröllopspresent. Bara det får mig att rygga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte riktigt det man förväntar sig att hitta bland paketen...

   Radera
 2. Vet inte varför jag osökt tänkte på Homer Simpson när jag läste namnet;-)

  SvaraRadera
 3. Tack för ännu ett boktips! Antecknat och klart. Kan rekommendera en bok till dig; - "Den underjordiska järnvägen" skriven av Colson Whitehead. Otroligt bra och hemsk och handlar om frihetskämpande amerikanska slavar. Hemsk emellenåt men jag kund einte släppa boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Alltid kul att få. Risken är ju annars att man "bara traskar på i gamla hjulspår".

   Radera
 4. Det var just den jämförelsen som direkt kom i mina tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De påminner en hel del om varandra, faktiskt.

   Radera